Nyheter om ,

Sverige fortsätter utvisa kurder till Turkiet – med chartrade plan

Ännu en PKK-anklagad kurd utvisades på fredagen till Turkiet. Denna gång skedde det med ett inhyrt flygplan. Blankspots granskning visar att det inte är det första fallet där det sker.

Mahmut Tat röst darrar när han över telefon meddelar att han inte är i Turkiet än. Han är zazatalande kurd.

Han är i Sverige. Familj, vänner och bekanta försökte ringa honom hela torsdagen utan att komma fram. De som engagerade sig i hans fall befarade det värsta: nu är han utvisad till Turkiet.

Mahmut berättar att personalen på förvaret i Mölndal, utanför Göteborg, tidigare under dagen meddelade att han skulle packa sina saker. Polisbilen körde honom därefter till förvaret i Märsta, bredvid Arlanda flygplats.

Mahmut Tat innan han lämnade Turkiet 2015. Nu är 45 år gammal.

– Jag vet inte vad som händer, varför körde de mig hit? Jag vet inte, säger Mahmut genom en av hans vänner som tolkar samtalet.

Ett par dagar tidigare blev han gripen i sitt hem i Göteborg. Allt gick snabbt. Han visste innerst inne att det skulle ske. Beslutet om att utvisningen till Turkiet kom redan ett år tidigare. Mahmut Tat ansökte om asyl 2015 i och med turkisk domstol dömt honom till 6 år och 3 månader i fängelse för samröre med kurdiska PKK.

Blankspot har tagit del av domstolsbeslutet från Turkiet där det framgår att ett vittne som beskrivs som ”avhoppare” från PKK pekat ut Mahmut och hans brors bil. De anklagas för att ha levererat varor, batterier och gödsel, till PKK.

Mahmut själv menar att domen är fingerad – att det inte stämmer. Över telefon säger han att han är orolig för vad som kommer hända när han kommer till Turkiet. Kommer han bli misshandlad? Torterad? Fängslad?

Det finns flera kända domstolsfall i Turkiet där så kallade avhoppare visat sig inte vara pålitliga. Flera människorättsorganisationer har därtill anklagat Turkiet för att inte ha rättssäkra processer för människor som anklagas för samröre med PKK.

En dag efter samtalet med Mahmut Tat kommer det slutgiltiga beskedet. Hans son har ringt till en av Mahmuts vänner i Sverige och meddelat att ”pappa befinner sig i Turkiet”. Ett par timmar senare kablas nyheten ut över ett trettiotal turkiska medier: ”Sverige har lämnat ut en PKK-terrorist till Turkiet”.

En film i turkiska medier visar att polisen tog emot honom på flygplatsen i Istanbul.

Huruvida det rör sig om en regelrätt utlämning, där Turkiet begärt Mahmut Tat, eller om det är en asylrättslig utvisning ser turkiska medier och besluten från Migrationsverket olika på. Tobias Billström har flera gånger, i förhandlingar med Turkiet om Natomedlemskap, påpekat att Sveriges rättsväsende är oberoende från politiken. Turkiska medier kallar det för en utlämning trots att beslutet tagits av Migrationsdomstolen.

Det finns heller inga offentliga uttalanden från Turkiet där Mahmut Tats namn nämns. Däremot är turkiska statsmedier inte oberoende från staten, och många anser att det som kablas ut genom dem mer eller mindre speglar Ankaras syn på händelser.

Beslutet om utvisning togs hursomhelst innan Sverige lämnade in sin Natoansökan. Vi har försökt att begära ut besluten från Migrationsverket som meddelar att det inte går utan en fullmakt från Mahmut Tat. Undertecknad planerade ett besök i förvaret i Märsta för att få en sådan, men Mahmut hann utvisas innan dess.

För regimkritiska turkiska tidningen Duvar uppger Mahmut Tat att han i samband med ansökan om asyl blivit intervjuad av svenska säkerhetspolisen. I artikeln står det att säkerhetspolisen haft som bevisning att Mahmut deltagit vid två demonstrationer i Sverige, där PKK-flaggor funnits, och att de tagit upp domen mot honom i Turkiet.

Amnesty internationals rådgivare i migrationsfrågor Madelaine Seidlitz uppger i en kommentar för Ekots kurdiska redaktion att de inte känner till fallet. Däremot att det enligt internationella överenskommelser är förbjudet att överlåta människor till Turkiet på grund av politisk tillhörighet. Om det är sant att Turkiet anklagar Mahmut Tat för samröre med PKK så medför det direkta hot om han utvisas till Turkiet.

Hans mänskliga rättigheter kan kränkas och han kan utsättas för tortyr.

Blankspots granskning visar att ett plan gick klockan 09 på morgonen från Arlanda till Istanbul.

Fredagen den 2 december klockan nio på morgonen lyfter ett chartrat flygplan från Arlanda flygplats. Dess slutdestination är Istanbul. Flygplanet är av märket Gulfstream och är byggt för att hantera mellan 8 och 10 passagerare. Det ägs av danska företaget FlexFlight.

I turkiska medier står det att planet som förde Mahmut till Turkiet var ”planerat” och att turkisk polis tog emot honom när han anlände.

Planet uppges ha landat i Turkiet strax innan klockan 15:00 på eftermiddagen. Ett par timmar senare ringde Mahmut till sin son.

Det är inte första gången Sverige utvisar kurder till Turkiet med chartrade plan.

I april 2020 utvisades kurden Resul Özdemir till Turkiet. Hans fall är omskrivet av framför allt Joakim Medin för Dagens ETC.

Resuls advokat i Turkiet har uppgivit för svensk radio att Resul blev misshandlad när han landade i Turkiet. Det rör sig både om fysisk och psykisk misshandel. Liksom med Mahmut anklagas även Resul för samröre med PKK, men till skillnad från Mahmut är inte domen mot Resul beslutad än.

Vad som inte framgått av granskningarna av Resul Özdemirs fall är att även han utvisades med ett chartrat plan.

Genom att spåra avgångna flygplan den 22 april 2020 har vi kunnat identifiera planet och ställa frågor om det

I Resuls fall saknas en verkställighetsrapport. Kriminalvården uppger för Blankspot att en sådan inte är obligatorisk, men att det är ovanligt att de inte skrivs. Planet var av märket Hawker och ägs av svenskregistrerade bolaget GrafAir, vars hangar ligger på Bromma flygplats.

Kriminalvården uppger att det hyrda planet kostade 292 755 kronor. Det inkluderar inte kringkostnader, så som personal, boende och andra utlägg.

Resul utvisades den 22 april 2020, vilket var under den vecka som i princip alla flygplatser stängde ner sin verksamhet i Europa på grund av covidpandemin.

2020 nyttjade kriminalvården 102 hyrda flygplan. Jämförelsesiffran för 2019 var 147. Däremot var det 546 personer som utvisades med hyrda plan 2020 och 520 2019. Det innebär att det var fler personer per plan som utvisades 2020.

Anledningarna till att hyra plan kan vara flera, uppger Kriminalvården. En sådan kan vara att man har flera utvisningsbeslut som ska verkställas samtidigt. Ett annat kan vara ett personen som utvisas tros vara stökig. Ett tredje är att det är ett säkerhetsklassificerat ärende.

Det är relativt ovanligt att ett plan hyrs för endast en person. I Mahmuts fall har vi inte bekräftat om han var ensam. Det skedde ett till utvisningsärende till Turkiet samma morgon.

**

UPPDATERING 2022-12-05 klockan 16:20: Kriminalvården bekräftar att en resa med två klienter genomfördes med planet den 2 december klockan 09:00. Kostnaden för det är 55 260 euro.

Planet som användes för att utvisa Mahmut Tat.

Det finns ingen information om att Mahmut Tat vid anländandet till Turkiet har utsatts för illabehandling. Turkiska medier skriver att han efter att turkisk polis tagit emot honom från svensk polis genomgått en hälsokontroll. Under lördagen ska ställas inför rätta.

En film från turkiska Ulusal Kanal visar att han förs från flygplatsen och in i en polisbil. På den syns inga uppenbara skador.

Från Sveriges sida visar åtminstone den skyndsamma hanteringen av Mahmuts ärende att det var välplanerat. Fallet har inte heller omskrivits av större svenska medier, i skrivande stund.

Blankspot har försökt att nå Justitiedepartementet under dagen. Artikeln uppdateras om kommentar från dem tillkommer.