Nyheter om ,

Efter Säpos yttrande avslutade SEB kundrelationen med Znar

Utvisningshotade och säkerhetshotsstämplade Znar Carlssons bankkonto stängdes under våren ner. Enligt honom är det ett exempel på hur livet förändrats av Säpos yttrande mot honom.

I Blankspots poddintervju med den säkerhetshotsstämplade Znar Carlsson berättar han om att banken stängt ner hans bankkonto. Enligt Znar Carlsson önskade SEB att han skulle redovisa ett antal transaktioner, varav merparten var swishtransaktioner till hans make Tage.

– Jag swishar pengar till Tage. Ibland 5 000 kronor, ibland mer. Tage kan inte betala för allt själv, berättar Znar Carlsson.

Under våren har Blankspot publicerat en artikelserie om hur den nya penningtvättslagen gör att föreningar och privatpersoner drabbas av nedstängningar av konton.

Znar Carlsson, som tidigare hette Bozkurt i efternamn, är en av dem som storbankerna krävt ska redovisa transaktioner. Trots att transaktionerna som SEB begärt gått mellan honom själv och hans make Tage Carlsson har banken avslutat kundrelationen.

Förklaringen kan finnas i att Znar Carlsson har ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige och har klassificerats som ett säkerhetshot av Säpo, men det är inget som SEB påtalat, enligt Znar Carlsson.

I Blankspots poddintervju med honom lyfts det dock som ett exempel på hur livet drabbat honom efter Säpos bedömning av honom som säkerhetshot.

Znar Carlsson kom till Sverige från Turkiet för 9 år sedan som arbetskraftsinvandring. I Turkiet var han som ungdom aktiv inom det kurdiska HDP-partiet. En av hans bästa vänner greps och fängslades efter den så kallade revolutionen 2016 när Erdoganregimen massarresterade oppositionella.

Efter gripandet av vännen beslutade Znar Carlsson för att ansöka om asyl i Sverige, vilket i en utdragen process nekades december 2021. I beslutet från Migrationverket stod det att Säpo inkommit med ett yttrande om att Znar Carlsson utgör ett säkerhetshot mot Sverige.

[Läs mer: Lyssna på intervjun med Znar Carlsson om du vill lära dig mer om ärendet]

I oktober beviljades slutligen Znar Carlsson ett tidsbegränsat uppehållstillstånd efter att turkiska medier publicerat uppgifter om att Znar Carlsson anklagas för att vara PKK-ansluten. Risken för tortyr och kränkningar av hans mänskliga rättigheter gjorde att Migrationsverket fattade beslut om att låta honom stanna i Sverige.

Sedan dess har han, liksom tidigare år, arbetat som kock i en skolmatsal i Borås. Där arbetar även hans make. Enligt Znar Carlsson kommer alla hans intäkter från arbetet i skolan, vilket han också påvisat för SEB.

Tidigare har även flera kurdiska föreningar drabbats av storbankernas nedstängningar av deras konton. Den som försöker överklaga nedstängningarna utan att dra saken inför rätta får nekande svar.

[Läs mer: Blankspots granskningar av tillämpningen av penningtvättslagstiftningen]

Lagstiftningen kommer ursprungligen från EU 2015 och har sedan dess under flera led byggts på i Sverige. I takt med att penningtvätts- och antiterrorlagar stramats åt i Sverige har kraven på bankerna att agera utefter dem hårdnat.

Flera banker har fått höga böter för att inte följa lagstiftningen, vilket kan ses som en förklaring till att storbankerna avslutar kundrelationer. I augusti 2024 presenteras en statlig utredning om hur lagen ska tillämpas. Till dess är det bankerna som tillämpar lagen.

I en tidigare kommentar till Blankspot har SEB hänvisat till banksekretess vad gäller enskilda ärenden, men även till att banken följer rådande lagstiftning när kundrelationer avslutas.

Toppbild: Znar Carlsson testar en klassisk kurdisk utstyrsel, som framför allt används av kvinnor. Foto Rasmus Canbäck