Nyheter om ,

Efter Blankspots granskning: V kräver svar av ministern

Efter Blankspots avslöjande om att Länsförsäkringar ifrågasatt transaktioner från en privatperson till svenska medier reagerar Vänsterpartiets Ali Esbati genom en skriftlig fråga till finansmarknadsminister Niklas Wykman.

Den här artikel är en del av en löpande serie om hur de nya penningtvättslagarna slår mot civilsamhället och privatpersoner. Läs de tidigare delarna här.

Under våren har Blankspot skrivit om hur den nya penningtvättslagstiftningen tolkas och tillämpas av bankväsendet. Det har drabbat ett stort antal föreningar som antingen nekas göra utlandstransaktioner eller fått sina konton nedstängda av bankerna.

Dessutom har privatpersoner som skänkt pengar till några av dessa föreningar och haft prenumerationer hos medier som kan betraktas som vänster misstänkliggjorts.

Efter Blankspots senaste artikel om Länsförsäkringars kund Ola Jönsson, som bland annat blivit ifrågasatt för en prenumeration hos tidningen Arbetaren, reagerar nu Vänsterpartiets riksdagsledamot Ali Esbati. Han sitter i riksdagens finansutskott.

I en skriftlig fråga till finansmarknadsminister Niklas Wykman frågar han om det är meningen att lagen ska tillämpas på vis som bankerna tolkar den.

”Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att se över risken för kränkningar av åsikts-, press- och föreningsfriheten för vanliga medborgare i samband med bankernas tillämpning av penningtvättslagstiftningen?”

Som bakgrund till frågeställningen uppger han Blankspots granskning om Länsförsäkringars agerande.

Ali Esbati ifrågasätter om det är inom bankernas ramar att fritt ifrågasätta kunderna.

”Det är mycket anmärkningsvärt om banker i Sverige använder sig av en lagstiftning som syftar till att förhindra penningtvätt och terrorfinansiering för att kartlägga och godtyckligt och brett svartlista enskildas inköp av tidningar och litteratur eller medlemskap i föreningar. Dessa är grundläggande medborgerliga friheter med historiskt sett starkt skydd i Sverige.”

Blankspot har i tidigare granskningar försökt att få en kommentar från Niklas Wykman, men har hänvisats till Finansinspektionen.

De har i sin tur hänvisat till bankernas tolkningsutrymme att tillämpa lagen. De banker vi talat med, Handelsbanken, Nordea, Länsförsäkringar, SEB och Swedbank har givit liknande svar där de hänvisat till den nya penningtvättslagens bestämmelser. Vidare information har de inte velat uppge med hänvisning till banksekretess.

Flera kunder vi talat med, föreningar och privatpersoner, som ifrågasatts av bankerna har uppgivit en känsla av att inte bli hörda av dem.

Det pågår en statlig utredning om tillämpningen av den nya penningtvättslagen. Finansmarknadsministern har efter dialog med civilsamhällesaktörer gjort ett tillägg till den som avser att inkludera hur ideell sektor drabbas av tillämpningen av lagen. Utredningen förväntas vara klar augusti 2024.

Därefter väntas remissrundor och en politisk process innan eventuella beslut fattas. Däremellan fortsätter civilsamhälle så väl som privatpersoner, och nu också svenska medier, att drabbas.

Niklas Wykman förväntas svara på frågan från Ali Esbati senast den 21 juni.

Toppbild: Bild på Sveriges riksdag. Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag

GILLAR DU DEN HÄR GRANSKNINGEN? Stöd Blankspot idag. Vi är läsarfinansierade och behöver ditt bidrag för att fortsätta granska Sveriges och världens vita fläckar.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.