Blankspotpodden om

Specialpodd: ”Säpo har förstört mitt liv”

Ett specialavsnitt med terroristanklagade Znar Bozkurt. Han berättar om hur Säpos klassificering av honom påverkat hans liv.

Under ett förhör med Säpo 2018 nekades Znar Bozkurt, som numera heter Mattias Znar Carlsson, att ha med tolk. Förhörsledaren visade bilder på när Znar deltog vid en pro-kurdisk manifestation där deltagare hade med sig PKK-flaggor. Själv höll han i plakat i stöd för det kurddominerade turkiska socialdemokratiska partiet HDP.

Under förhöret anklagades Znar för att stötta terrorister och när Migrationsverket sedan skulle fatta beslut om hans uppehållstillstånd hade Säpo yttrat sig. Med en mening förordade Säpo att Znar skulle utvisas till Turkiet.

Efter att Nato-processen inletts förra året greps Znar i sitt hem i Borås, där han bor med sin make, två katter och en papegoja. Han blev satt på förvaret i Kållered utanför Göteborg i väntan på att utvisningen skulle verkställas.

Den stoppades efter att medier uppmärksammat ärendet och turkiska medier utmålat Znar som PKK-anhängare. Först då fattade Migrationsverket beslut om att skyddsskäl uppstod. Den som kallas för PKK-anhängare i Turkiet riskerar enligt Amnesty International att få sina mänskliga rättigheter kränkta till den grad att en utvisning blir olaglig.

I augusti hoppas Znar på att det tidsbegränsade uppehållstillståndet ska förlängas igen, men han är orolig för att Nato-processen gjort att Sverige vill tillmötesgå Turkiets krav och därmed utvisa honom.

Lyssna på intervjun som Rasmus Canbäck gjort med Znar Bozkurt där han berättar om livet som terroristanklagad i Sverige.

Lyssna på intervjun som Rasmus Canbäck gjort med Znar Bozkurt där han berättar om livet som terroristanklagad i Sverige. 

Toppbild: Znar visar upp pins på sin ryggsäck. Foto Rasmus Canbäck.