Nyheter om ,

Turkiets blockering av Twitter kan ha bidragit till att fler dött

Den turkiska regeringens beslut att stänga ner Twitter, mitt under de mest kritiska dygnen, kan ha lett till att fler dött i rasmassorna. Det uppger Civil Rights Defenders för Blankspot.

De första 72 timmarna efter att en jordbävning skett är avgörande för om man lyckas rädda liv eller inte. Det menar de allra flesta experter som arbetar med räddningshjälp.

Det klockslaget passerades den 9 februari, tre dagar efter att en av vår tids största naturkatastrofer inträffade i sydöstra Turkiet, norra Syrien och det krigsdrabbade självstyrande Kurdistan i Syrien.

I skrivande stund beräknas över 21 000 människor ha dött.

På Twitter började hjälpmeddelanden komma bara timmarna efter jordbävningen. En person, som var fast, skrev att hon ”blöder ur näsan”, är ”rädd” och vilken adress hon bor på. En annan skrev ut sin exakta geoposition.

Meddelanden inifrån rasmassorna fortsatte komma och omvärlden kunde följa lidandet i realtid. Flera personer uppges ha räddats på grund av det.

Tills det inte gick längre.

Snart kom uppgifter om att regimen i Turkiet stängt ner användandet av Twitter för dem som använder statliga telekombolagen. Samtidigt utlystes undantagstillstånd och polisen började gripa personer som uttryckte misstro mot regeringens hantering av katastrofhjälpen.

Civil Rights Defenders chef för säkerhet och innovation, Marcin de Kaminski, förklarar för Blankspot att nedstängning av Twitter och andra sociala medier är en vanligt förekommande metod för regimer att kontrollera vilken information som sprids.

– Många länder begränsar sociala medier på olika sätt, inte minst Twitter, i tider av inrikes oro. Det kan vara i samband med val, men tyvärr också vid naturkatastrofer. Turkiet har dessutom genom åren fängslat ett flertal personer på grund av tweets som regimen uppfattat som kontroversiella.

Vidare kritiserar han nedstängningen i och med att det riskerar att gå ut över alla som är fast i rasmassorna.

– För många som drabbats av jordbävningskatastrofen har möjligheten att kontakta sin omvärld via internet varit en fråga om liv och död. På Twitter har mängder av tweets publicerats där personer som exempelvis befinner sig under rasmassorna försökt dirigera hjälppersonal till platsen. I och med plattformen spärrats kan det ha orsakat att personer som behövt hjälp aldrig nåtts av de räddningsinsatser som finns på plats.

Efter två dygn hävdes delar av blockeringen av Twitter, det vill säga när det hade gått ungefär 72 timmar av blockaden.

Hjälpmeddelanden började komma igen. Men nu var de färre.