Nyheter om , , ,

Ännu en kurdisk organisation har blivit av med sitt bankkonto

I takt med att ny terrorlagstiftning tillkommer ökar besvären för ideell sektor med att upprätta bankkonton. Den senaste tiden har särskilt en rad kurdisk-svenska organisationer drabbats. Röda Solen ställer sig frågan om de är välkomna att bedriva verksamhet överhuvudtaget.

För ett par år sedan beslutade Kurdiska Röda Solen att lägga om sin verksamhet. På kort tid genomgick föreningen en professionalisering i struktur och arbetssätt.

Bland annat såg den nya ledningen till att ombilda föreningen till en insamlingsstiftelse för att på så vis effektivisera verksamheten. I ett steg att professionaliseras ansökte Röda Solen om att bli medlemmar i branschorganisationen Giva och på sikt även skaffa ett 90-konto genom Svensk insamlingskontroll.

90-kontot är visserligen inte i ordning än, men de senaste åren har revisorn från PricewaterhouseCoopers (PwC) skrivit rena revisionsberättelser. Med andra ord har revisorn inte haft några anmärkningar.

Trots det beslutade Röda solens bank SEB att stänga ner kontot den 18 april.

– Det började med en kundkännedomsundersökning som ledde till att de skickade över en transaktionslista där vi var tvungna att redovisa för allt, säger Tomas Pettersson som är kommunikations- och insamlingsansvarig för Röda Solen.

På kontoret i Solna utanför Stockholm berättar han att de haft ett par hundratusen i omsättning årligen de senaste åren, men att givarintäkterna mångdubblades i vintras.

Röda Solen som har unika ingångar i de jordbävningsdrabbade områden i norra Syrien så väl som i sydöstra Turkiet blev snabbt en central insamlingspunkt för svenskarnas givarvilja efter jordbävningen.

Tomas Pettersson berättar att de samlade in över två miljoner kronor som sedan kanaliserades genom deras partners till de drabbade områden. Alla utlägg följdes upp med redovisningar på var pengarna hamnat.

– Vi överförde pengarna i två omgångar. Först en miljon kronor och därefter 1,2 miljoner kronor till våra partners. Innan vi överförde pengarna meddelade vi banken detta som sade att det skulle vara i sin ordning, berättar Tomas Pettersson.

Varför meddelade ni banken först?

– Det var så pass stora summor att vi inte ville riskera att pengarna skulle bli låsta. Det är känsliga områden som vi skickar pengar till och vi förstår att en god relation med banken kan vara nödvändig, säger Tomas Pettersson.

Men så kom beskedet.

Bara kort efter att överföringarna skett återkopplade SEB med krav på att de skulle redovisa ett trettiotal transaktioner.

– De begärde att vi skulle redovisa vem som satt in 8 000 danska kronor på vårt konto. Det var ju bara en privatperson som ville hjälpa till. För att lösa situationen erbjöd vi SEB att få träffa styrelsen. Om de kände sig osäkra på vilka vi var, så var det väl bäst att bilda en personlig kontakt. Men helt ärligt, de hade redan bestämt sig och för att stänga ner vårt konto behövde de bara genomgå särskilda rutiner, säger Tomas Pettersson.

Röda Solen har funnits sedan 1993, men för några år sedan ombildades de till en insamlingsstiftelse för att effektivvisera verksamheten. Foto Rasmus Canbäck

Bankkontot är en insamlingsstiftelses främsta arbetsredskap. Det är genom banktransaktioner som de både kan ta emot bidrag och överföra biståndet till partnerorganisationer.

Därtill berättar Tomas Pettersson har de investerat i ett hus för att upprätta egen verksamhet i norra Syrien, ett krav som 90-konto har. Huset är tänkt att vara för föräldralösa barn efter jordbävningens offer liksom efter Turkiets angreppskrig mot regionen.

Med nedstängningen av bankkontot har dock den operativa verksamheten blivit lidande i och med stiftelsens styrelse får ägna sig åt administration.

Tidigare i år rapporterade Dagens ETC att bokförlaget Heval som drivs av den pro-kurdiska aktivistgruppen Rojavakommittéerna – som väckt Turkiets vrede under Natoförhandlingarna – också fått sitt bankkonto avstängt.

Tomas Pettersson säger till oss att han är mindre förvånad att det hände dem än Röda Solen.

– De har till skillnad från oss engagerat sig politiskt. Röda Solen arbetar helt och hållet med bistånd och borde inte ses som kontroversiella, säger Tomas Pettersson.

Det är dock inte första gången som en bank stängt ner deras konto. Redan 2020 stängde Nordea ner deras bankkonto. Det kom i samband med att ny terrorlagstiftning trädde i kraft 1 mars det året.

Den nya terrorlagstiftningen tillkom dels efter attacken på Drottninggatan 2017, dels efter ett EU-direktiv om att förhindra penningtvätt 2015.

Sedan dess har terrorlagstiftning ytterligare förstärkts 2022 och i sommar byggs den på ännu en gång.

Till Blankspot skriver SEB att de inte kan kommentera enskilda kundärenden, men liksom Swedbank svarade häromdagen, menar SEB att de följer rådande lagstiftning och agerar utefter den.

SEB refererar till risker för penningtvätt eller terrorfinansiering som en del av det löpande riskarbete som banken gör, men också att kunder kan bedömas svara otillräckligt på kundkännedomsundersökningar.

Toppbild: Tomas Petterson, kommunikations- och insamlingsansvarig för Röda Solen, står utanför kontoret. Foto Rasmus Canbäck.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.