Nyheter om

Förvirrande besked när Sidas samtliga avtal sägs upp

Under ett möte på Sidas huvudkontor lät myndigheten meddela de strategiska partnerskapsorganisationerna (SPO) att samtliga deras avtal ska sägas upp. Beskedet kom trots att en nyligen presenterad utredning inte ens nått sin första deadline.

Fredagen den 15:e mars var ett möte inplanerat mellan Sidas tillförordnade avdelningschef för partnerskap och innovation Elisabet Brandberg och programcheferna från de strategiska partnerskapsorganisationerna (SPO). De är 17 till antal och har ett särskilt uppdrag från Sida att vidareförmedla bistånd inom sina respektive specialistområden.

Efter en diskussion mellan Sida och programcheferna tilläts även ytterligare personal från respektive SPO delta vid mötet, som normalt handlar om operativ samverkan. Men denna gång var det annat på agendan.

Sidas tillförordnade avdelningschef Elisabet Brandberg ska, enligt företrädare från flera SPO:er, ha meddelat att samtliga avtal med dem ska sägas upp till årsskiftet. Det var Global Bar först med att rapportera den 18:e mars.

En av dem som var med på mötet var Forum Civs generalsekreterare Anna Stenvinkel.

– Det var märkligt att beslutet förmedlades på ett möte som skulle ha handlat om något helt annat, säger Anna Stenvinkel till Blankspot.

Enligt Forum Civ så påverkas 2 000 avtal av beskedet.

**

ALLA HAR INTE RÅD ATT BETALA FÖR JOURNALISTIK. DÄRFÖR ÄR VÅRA REPORTAGE OCH ARTIKLAR ÖPPNA ATT LÄSA FÖR ALLA. STÖTTA OSS FÖR ATT MÖJLIGGÖRA JOURNALISTIKEN.

**

Bakgrunden till beslutet är att UD ett par veckor tidigare lämnade ett uppdrag till Sida om att se över konsekvenserna av att Sida i framtiden eventuellt ska överta SPO:ernas funktion. Uppdraget är formulerat på fyra sidor och har tre skarpa deadlines tätt inpå varandra.

Den första deadlinen den 8:e april skulle utreda ekonomiska konsekvenser av att förändra ansvarsfördelningen.

Den andra deadlinen den 15:e maj skulle dels handla om hur Sida rent operativt kan ta över SPO:ernas uppdrag. Dels hur SPO:erna i framtiden ska kunna nyttjas inom den aktuella strategin.

Den tredje deadlinen den 30:e juni handlade om operativa delar om redovisning och risker, samt att ta fram en tidsplan för hur Sida ska säkerställa skärpta ”styrnings- och kontrollmekanismer” hos mottagarpartner i andra länder.

Beskedet från generaldirektör om att säga upp samtliga avtal kom med andra ord innan den första deadlinen ens passerats. Enligt Global Bar, som har talat med källor på Sida, så anklagas tjänstemän på UD för att sätta press på myndigheten och försöka detaljstyra den.

Pressbild på Anna Stenvinkel från Forum Civ.

Anna Stenvinkel menar att beskedet den 15:e mars endast kom muntligt, och att SPO:erna ännu inte fått ta del av ett skriftligt beslut.

– Det är anmärkningsvärt att man levererar ett beslut muntligt. Vi har inte sett det skriftligt än och vi vill se ett skriftligt beslut för att kunna tolka det. Det är många detaljer som inte har delats än och processen är konstig. Beslutet ser vi som märkligt med tanke på uppdraget från den 29 februari från UD till Sida, som skulle utreda konsekvenserna av en eventuell omläggning. Inte ens första deadline har passerats. Det är stor förvåning och vi vet inte vad som pågår, säger Anna Stenvinkel.

Vilka signaler tycker du att omläggningen sänder ut?

– Det känns ogenomtänkt och förhastat. Det ironiska är att beslutet verkar vara ineffektivt och icke-transparent – vilket är precis det som regeringen vill motverka med sina beslut.

Den 20 mars svarade biståndsminister Johan Forssell på en fråga från Miljöpartiets biståndspolitiska talesperson Janine Alm Ericsson. Frågan handlade om uppdraget som UD givit till Sida, men berör inte det nya beslutet. I svaret skriver Johan Forssell att syftet med utredningen är att öka transperasen och effektiviteten i biståndet genom att ”minska antalet transaktionsled”. I svaret hänvisar han även till att Sida inte inkommit med besked om att myndigheten behöver förtydligande i sitt uppdrag.

Johan Forssells pressekreterare Victoria Holmqvist meddelar att det är Sidas beslut.

– Vi hänvisar till Sida då beslutet är deras. Vi inväntar fortfarande den konsekvensanalys som Sida ska inkomma med senare i vår, skriver Victoria Holmqvist.

**

SKRIV UPP DIG PÅ BLANKSPOTS NYHETSBREV HÄR.

**

Janine Alm Ericsson är upprörd över hanteringen.

– Regeringens hantering av biståndet är ytterst oseriös. Krav på utredningar och redovisningar av effekter läggs fram men besluten väntar inte på fakta, skriver Janine Alm Ericsson genom en pressekreterare hos Miljöpartiet.

Pressbild på Janine Alm Ericsson (MP).

Hon är kritisk mot att regeringen å ena sidan hävdar att besluten är till för att öka transparensen, men å andra sidan – vad hon anser – fattar beslut som går i annan riktning.

– Regeringens politik handlar inte om att göra biståndet mer effektivt och transparent, så som de hävdar. Alla dåligt underbyggda beslut de tar, oavsett om det är indraget stöd till Palestina eller att säga upp avtalen med alla biståndsaktörer tyder på att de inte vet vad de håller på med. Eller ännu värre, vet just det och struntar i det, skriver Janine Alm Ericsson.

Janine Alm Ericsson anser också att regeringens hantering slår sönder ett fungerande system.

– Nu slår man sönder väl fungerande strukturer för internationell solidaritet. Det kommer leda till mer fattigdom och mindre stöd till frihet- och demokratistöd, avlutar Janine Alm Ericsson.

Om sista ordet är sagt kring uppsägningarna av avtalen är inte klart än. Däremot önskar Anna Stenvinkel att Sida backar ett steg och kallar till möte för att reda ut vad som gäller. Blankspot ställer en fråga om förtroendet till Sida har skadats.

– Sida har fått sitt uppdrag från UD. Vi har inte alla pusselbitar och vi vet inte exakt vad som hänt. Det är snarare förtroendet mot UD än Sida som skadats, även om förtroendet mot den nya generaldirektören på Sida givetvis också är skadat. Jag tycker att Jakob Granit ska kalla till möte igen för att förtydliga och prata igenom det här, säger Anna Stenvinkel.

Frågan har också uppmärksammats av flera andra medier. Bland annat Sveriges Radio som intervjuade Rädda Barnen och Arbetsvärlden som intervjuat Union to Union.

Efter publicering inkom Sida, genom sin pressjour, med svar.

”Det som kommunicerades av Elisabet Brandberg, tillförordnad avdelningschef för Partnerskap och Innovation på Sida, i mötet med civilsamhällesorganisationerna var att Sida har i uppdrag att ta fram en ny modell för stödet till civilsamhället.

Vår tolkning av den nya styrningen från regeringen i och med den nya strategin och de tre uppdrag som nämns i artikeln är att befintliga avtal kommer behöva sägas upp till årsskiftet och ersättas av något annat. Det är dock inga formella beslut fattade om varken uppsägning av avtalen eller hur den nya modellen kommer att se ut.

Det som kommunicerades var alltså en förhandsinformation om att stora förändringar är på gång i och med regeringens reformagenda för biståndspolitiken och vår avsikt var att ge partnerorganisationerna så god framförhållning som möjligt att förbereda sig på förändringarna.

Vi kommer ha fortsatt dialog med organisationerna under arbetet med att ta fram våra förslag till regeringen för en ny modell enligt regeringens styrning.”

Uppdatering 2024-03-21 kl 19:40: Johan Forssell inkom med svar genom sin pressekreterare Victoria Holmqvist.

Uppdatering och rättelse 2024-03-22 kl 08:40: Tidigare stod det att Sidas generaldirektör Jakob Granit deltog vid mötet. Det var endast den tillförordnade avdelningschefen Elisabet Brandberg. Uppdateringen gäller att Sida inkommit med svar.

Toppbild: Pressbild på Jakob Granit från Sida.se tillsammans med bild utanför huvudkontoret.

Vill du dela med dig av dina erfarenheter på ämnet eller tipsa reportern? Mejla till rasmus@blankspot.se

Följ Blankspot genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev här. Du kan också få uppdateringar i realtid genom att gå med i skribentens WhatsApp-grupp.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.