Nyheter om ,

Turkiets nya strategi: betalda lyxresor för svenska journalister

I ett riktat mejl till Blankspot och andra medier erbjuder Turkiet genom svenska PR-byrån Joyvoy lyxresor till landet. PR-byrån: "Det är upp till var och en av deltagarna att acceptera erbjudandet".

Turkiska Turistbyrån har nu nöjet att bjuda in er till fem pressresor under våren. Upptäck det spännande turistlandet Türkiye och dess stora utbud av aktiviteter. Åk till Istanbul för att ta del av stadens färgsprakande kultur- och modescen, besök magiska Kappadokien, kliv in i sportens värld med en golfresa till Antalya och landets största cykeltävling “Tour of Turkey” eller varför inte en historisk tur till kulturfestivalen i Troja”.

Inbjudan till de betalda all-inclusive pressresorna till Turkiet kommer från den svenska PR-byrån Joyvoy, som beskriver sig själva som en ”byrå med fokus på resebranch och besöksnäring”.

Det framgår i mejlet, som bland annat skickats till Blankspot, att den som är intresserad ska svara så snart som möjligt och uppge hur stor tidningen man jobbar på är och hur många man når ut till genom de artiklar man ämnar skriva.

De fem resepaketen som erbjuds fokuserar samtliga på turistaktiviteter, så som shoppingdistrikt i Istanbul eller golfresor. Även om resorna i stort sett inte innehåller politiskt känsliga frågor, väcker inbjudan frågor.

Ska journalister åka på betalda resor till ett land som Turkiet, ett land som i flera internationella demokratimätningar skavar på gränsen till att beskrivas som “auktoritärt”?

Ett fullspäckat schema är bilagt för en av resorna som enligt datumen redan har avgått i januari. Enligt informationen i mejlet är den dock planerad för mars.

I schemat framgår det att journalisterna ska besöka gallerior, muséer och möta en turkisk influerare.

Den enda plats av något mer politiskt kontroversiell karaktär som ingår i schemat är Hagia Sophia, en före detta ortodox kyrka som under många år sekulariserades. Det är en av de mest välbesökta platserna i Turkiet.

2020 beslutade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att den skulle omvandlas till en moské, trots omfattande kritik från omvärlden – däribland EU-kommissionen och UNESCO – som anklagar turkiska staten för historierevisionism.

Blankspots tidigare granskningar av bjudresor för journalister och beslutsfattare till Azerbajdzjan, en nära allierad till Turkiet, har väckt debatt. Hösten 2021 avgick flera resor under diffusa omständigheter till landet. När de blev omskrivna av Blankspot väcktes en pressetisk debatt om huruvida journalister ska åka på bjudresor eller inte.

Bland annat gjorde Medierna i P1 ett inslag om det och Publicistklubben södras dåvarande ordförande Agneta Nordin var tvungen att avgå från sin position.

Därtill förordar Journalistförbundets yrkesetiska regler att man inte ska acceptera varken gåvor, uppdrag eller gratisresor som kan misstänkliggöra journalistens ställning.

När Blankspot når Joyvoy skriver de att alla kostnader ingår i paketet, förutom resan till flygplatsen i Sverige.

Vi frågar hur företaget resonerar kring det pressetiskt korrekta med att erbjuda betalda resor till journalister till Turkiet? Samt hur det kommer kommer sig att de riktar sig till Blankspot och hur de ser på att Turkiet ofta beskrivs som en auktoritär regim.

Joyvoys VD Janis Pavuls svarar med en samlad kommentar där svaren på de känsliga frågorna uteblir.

Joyvoy Studio erbjuder pr-tjänster åt företag och organisationer inom resebranschen. Vi har specialiserat oss på destinationsmarknadsföring och arbetar med ett flertal länders turistbyråer och Visit-organisationer verksamma i Sverige.

Turkiets turistbyrå är en av dessa. I uppdragen ingår att bistå turistbyråerna med utskick av inbjudningar till journalister och influencers med syfte att marknadsföra destinationerna som resmål och för att främja turism till dessa.

De flesta turistbyråer erbjuder ett färdigt program inklusive resa, boende och mat. Det är upp till var och en av deltagarna att acceptera detta erbjudande eller att be om att betala för sitt deltagande. 

Utskicket som du erhållit har denna gång gått ut brett och distribuerats via Meltwater, där du eller någon annan på din redaktion uppenbarligen finns med inom de valda kategorierna.

Blankspot har försökt nå turkiska Tourism Promotion and Development Agency (TGA), som Joyvoy samarbetar med.

Toppbild: Bilder från inbjudan som kom med mejlet.