
Nyheter om Demokrati, Iran, Kurdutvisningar, Penningtvättslagstiftning
Swedbank stänger ner kurdisk förenings bankkonto
I tjugofem år har den svensk-kurdiska föreningen Kazîwey Rojhelat hjälpt behövande barn och kvinnor i iranska kurdistan. Lika länge har de varit kunder hos Swedbank. Nu stänger banken ner föreningens konto utan förklaring.
Av Rasmus Canbäck 13 maj, 2023
Sedan slutet på 1990-talet har föreningen Kazîwey Rojhelat, som formellt heter Stöd kurdiska barn, varit kunder hos Swedbank. Vare sig deras rutiner eller verksamhet har förändrats under de gångna 25 åren och relationen till storbanken har varit problemfri.
Fram tills i år.
Efter årets kundkännedomsundersökning kom beskedet från Swedbank att föreningen Kazîwey Rojhelat får fram till 6 juni på sig att leta efter en annan bank.
I underlaget, som Blankspot tagit del av, ges ingen förklaring.
Ordföranden för föreningen, Said Agai, säger att han inte förstår vad som har hänt.
– Vi har försökt att förklara för Swedbank hur vi använder pengarna som kommer in till oss och vad vi gör med dem. Det finns kvitton och redovisning för allt, säger Said Agai.
En förklaring kan finnas i att föreningen i vintras nästan tiodubblade sin omsättning. Från att ha samlat in 100 kronor i månaden från ett par hundra medlemmar ökade givarnas insättningar när demokratirörelserna i Iran utsattes för regimens förtryck.
Kazîwey Rojhelat inriktar sig nämligen på det iranska kurdistan där de stöttar framför allt föräldralösa barn, familjer som haft svårt att få barn att komma till skolan och under pandemiåren har de även stöttat familjernas medicinska behov.
Med våldsvågen mot oppositionella i de delarna av Iran under vintern, som både väckt omvärldens uppmärksamhet och sympatier, var Kazîwey Rojhelat en av få föreningar med unika ingångar i regionen.
Said Agai berättar att de genom sina upparbetade kanaler i både irakiska och iranska kurdistan länge har arbetat med trovärdiga organisationer på plats som stöttat målgrupperna som de riktat sig mot. Enligt Said Agai går alla pengar oavkortat till ändamålet.
Alla transaktioner från banken har gått till det irakiska kurdistan i och med att Iran är satt under sanktioner. Därefter har hjälpen koordinerats på plats.
Från att ha haft en årsomsättning på strax över hundratusen lyckades de under de mest intensiva månaderna samla ihop över en miljon kronor.
Pengarna gick, berättar Said Agai, till att köpa mat, mediciner och förnödenheter. Det har bland gällt kirurgiskt material till en klinik som drivits av oppositionella i Iran.
Behovet av de kirurgiska verktygen kom efter att en stor mängd aktivister skjutits av den iranska regimens säkerhetspolis med hagelgevär. Under intervjun visar Said Agai upp flera bilder på en person som har ett hundratal små hål över hela ryggen.
– Det finns nästan ingen som kan hjälpa dessa och vi har möjligheten. Swedbank stoppar nu den möjligheten för oss, säger Said Agai.
Swedbank svarar genom sin pressansvarige Hannes Mård att de inte kan kommentera enskilda fall. Däremot understryker de i svaret att de behöver följa aktuella regelverk för att “motverka penningtvätt och terrorfinansiering”.
Enlig Said Agai har föreningen inte givits utrymme att bemöta nedstängningen. Han frågar sig om det har med den nya terrorlagstiftningen att göra?
– Det är svårt att säga varför de stänger vårt konto när vi inte vet anklagelserna. Är det för vad som händer med den nya terrorlagstiftningen och Nato, frågar sig Said Agai.

Utifrån Swedbanks svar ställer vi en följdfråga om de har polisanmält föreningen för antingen penningtvättsbrott eller terrorfinansiering?
De svarar att en nedstängning av konton nödvändigtvis inte innebär att de har någon konkret misstanke. Däremot kan det innebära att de inte upplever att de har tillräckligt med information eller kan hantera riskerna enligt gällande lagstiftning.
Swedbank lägger också till att om de misstänker att brott skett, så kan det gå vidare till finanspolisen.
Vid ytterligare en följdfråga om de har gått vidare till finanspolisen svarar de att det råder banksekretess och att enskilda fall inte kan kommenteras.
Kazîwey Rojhelat har fram till 6 juni på sig att hitta en annan bank. I ett sista försök säger Said Agai att de kontaktat Swedbanks ombudsman för kundrelationer för tre veckor sedan för att få svar på varför de blir avstängda. Hittills har inget svar inkommit.
Under tiden har deras verksamhet pausats.
Samtidigt som hjälpen från Kazîwey Rojhelat gått till de iranska kvinnorna har debatten om att terrorlagstifta den iranska regimen gått varm i Sverige.
Den ledde i maj till att riksdagen gav grönt ljus till regeringen att terrorklassificera det iranska revolutionsgardet som styr landet, vilket inte har gjorts.
Utrikesminister Tobias Billström svarade Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling på en skriftlig fråga i februari att Sverige ställer sig bakom EU:s klassificeringar, snarare än att fatta egna beslut.
Toppbild: “Allt vårt arbete är ideellt och vi arbetar bara med ideella krafter i Kurdistan”, säger Said Agai. Foto Rasmus Canbäck
Av Rasmus Canbäck
Hjälp oss skriva mer om Demokrati!
Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.
Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.
Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.