Nyheter om ,

Så gick 600 000 kronors utvisningen av den PKK-anklagade kurden till

Nya uppgifter visar att utvisningen till Turkiet av den PKK-anklagade Mahmut Tat kostade 600 000 kronor. Det sker samtidigt som Sverige förhandlar om Natomedlemskap med Turkiet.

Fredagen den 2 december klockan 09:00 avgick ett inhyrt plan från Arlanda flygplats till Istanbul. På det satt två personer som med beslut om utvisning. Den ena var den PKK-anklagade kurden Mahmut Tat som väckte rubriker i helgen.

Nu kan Blankspot berätta att Kriminalvården betalat 600 000 kronor (55 260 euro) för att hyra planet. Det är mer än dubbla priset från vad ett plan kostade i april 2020 när Resul Özdemir utvisades – en annan PKK-anklagad kurd.

Kriminalvården uppger att verkställigheten genomfördes utan några incidenter och att allt var ”lugnt”. Trots det valde man att handfängsla Mahmut Tat som verbalt motsatt sig utvisningen.

Mahmut Tat lämnades över till turkiska polisen klockan 14:10 lokal tid. I turkiska medier står det att Mahmut anlände kvällstid.

Vad som skedde timmarna emellan anländandet och att Mahmut talade med sin son vid ungefär klockan 20:00 är ännu inte klarlagt.

Mahmut Tat greps i sitt hem i Hjällbo utanför Göteborg bara ett par dagar tidigare. Han kom till Sverige som asylprövande 2015 och hade fram till 2021 ett pågående ärende. Då gav man slutgiltigt avslag om uppehållstillstånd.

Det trots att Mahmut hade en dom mot sig i Turkiet om att han är kopplad till PKK. I Turkiet väntar nu 6 år och 3 månader fängelse (turkiska medier uppger 6 år och 10 månader). Domarna om PKK-samhörighet i Turkiet är kända för att inte vara rättssäkra. Mahmut Tat själv nekar till anklagelserna om att han skulle ha försett PKK med batterier och gödsel.

Morgonen efter utvisningen publicerades nyheten brett i turkiska medier. Det var först efter det som större svenska medier reagerade.

Efter en kortare domstolsprövning på lördagen i Turkiet beslutade man att omedelbart skicka honom till fängelse.

Utvisningen sker samtidigt som Sverige förhandlar med Turkiet om Natomedlemskap. Ett av kraven från Turkiet har varit att Sverige ska utlämna PKK-stämplade kurder till Turkiet, särskilt är det en lista med 33 namn som betonats.

Sveriges representanter har både före och efter regeringsskiftet argumenterat att svenska domstolsväsendet är oberoende från regeringen. Utvisningar av kurder sker därför, enligt regeringsrepresentanterna, i enlighet med domstolsbeslut.

Turkiska medier har trots det kallat utvisningen av Mahmut Tat för ”en utlämning”. I artiklarna har det betonats att han lämnades av svensk polis direkt till turkisk.

Resul Özdemir som utvisades för två år sedan uppges av hans advokat ha blivit misshandlad och psykiskt utpressad av turkisk polis.

Nu befarar Mahmut Tats familj att han ska gå samma väg till mötes. I lördags demonstrerade de utanför fängelset.

På en film hörs en av släktingarna säga: “Var inte rädd Mahmut, vi är med dig. Du är inte ensam. Du är inte terrorist. Var inte rädd!”

Den andra personen på planet är inte relaterad till kurdutvisningarna.

Läs mer: Sverige fortsätter utvisa kurder till Turkiet – med chartrade plan