Analys om

Skurups dumpning av Nils Holgersson är ett symptom på något större

I över två decennier har loggan för Skurups kommun prytts av en svart siluett av Nils Holgersson. Men nu skrotar kommunen pysslingen vilket väckt debatt. Problemet är inte beslutet i Skurup utan frånvaron av Nils Holgersson i landets övriga landskap, det skriver Blankspots Martin Schibbye i en krönika.

För en vecka sedan kom nyheten att Skurups kommun i Skåne tar bort Nils Holgersson från den grafiska profilen. Orsaken till bytet är flera. En av dem är att kommunens kommunikationsdirektör “inte känner igen sig” i Selma Lagerlöfs bok om Nils Holgerssons resa.

 – Det är en barnbok, vi är en expansiv kommun förklarade kommunikationschefen Magdalena Hellström till SVT i Skåne och sedan var debatten igång.  

Selma Lagerlöf sällskapets ordförande Eva Eriksson menar i en kommentar att beslutet är ”ovärdigt”.

– Man ska inte förminska en bok på det sättet. Det är ovärdigt litteraturen att hantera en bok så. Jag tror inte man analyserat vad den här boken handlar om. Det måste vara en brist på litterärt intresse eller okunskap.  

Selma Lagerlöfs roman om Nils Holgersson tar sin början i Västra Vemmenhög, som idag ligger i Skurups kommun.

När jag under reportageresan i Nils Holgerssons fotspår besökte Västra Vemmenhög slogs jag av frånvaron av spår av gåsen. Även på andra ikoniska platser i berättelsen saknas referenser och landmärken som påminner om Nils Holgerssons rutt.

Där det väl finns, som på Ölands södra udde, blir man glad men också påmind om att detta är undantaget.  Under sin resa genom Sveriges landskap passerar sällskapet ett hundratal orter, platser, sjöar och berg. Flera av dem bär samma namn idag och att jämföra då med nu är det pågående reportagets motor. Men i dag saknas skyltar, information eller landmärken på nästan alla andra platser också.

Efter Västra Vemmenhög landade gässen på stranden av Vombsjön i Skåne.

I dag är sjön en vattentäkt för flera städer i Skåne.  I romanen hörs vildgässens rop över sjön när de förbereder sig för färden. Längs med stranden växte hasselsnåren där en ekorre fastnade.  Men stränderna ser annorlunda i dag: Borta är vassruggarna och de sanka våtmarkerna. Borta är också det mesta av dåtidens småfågelliv. 

Hela sjön liknar i dag en sandbalja. Tillsammans med den runda formen ger den nästan ett konstgjort intryck. Så vad hade hänt om Nils Holgersson kom till platsen valåret 2018 och inte 1898? 

– Hade han landat här mitt under algblomningen på sommaren så hade han inte överlevt, nej det hade han inte. Algblomningen skulle få honom att tro att sjön var en åker, berättade sportfiskeprofilen Lubomir ”Lubbe” Pytel i reportagets första del. 

En av många boende kring sjön som alla gav sin syn på situationen i dag på samma plats som Selma Lagerlöf skrev om.  

Det jag slagits av under arbetet med reportagen är också likheterna med vår tid.

De stora debatterna under 1800-talet om det ”moderna skogsbruket” och ”migrationen” är samma i dag. Skogen finns kvar och migrationsströmmarna går numera åt andra hållet. Inte från Sverige till USA utan från söder mot norr.  

I grunden är reportageserien ett sätt att råda bot på historielösheten, visa att vi som nation löst utmaningar förut och berätta om Sverige idag.  Debatten om hur vi ska behandla vår natur och vad Sverige är för land rasar även den lika piggt idag som innan det första världskrigets utbrott. 

Romanen skrevs som en lärobok för skolan och den enkla versionen är att den handlar om en pojke som förvandlas till pyssling och som reser på Mårten Gås rygg över Sverige.  

Den längre att det är en berättelse om Sverige.  

Sedan en tid har Nils Holgerssons petats från tjugolappen och av Selma Lagerlöfs samlade verk är det få som har pysslingen som favorit. Nu med Skurups beslut om loggan blossar debatten upp igen.  Det är förståeligt.  

100 år efter att Selma Lagerlöf skrev romanen om Sverige är det dags för en uppdatering av Sverigebilden. Men utan kunskap om det förflutna kan vi inte navigera i vårt nu. Tillsammans med de boende, föreningar och ungdomar på alla platser som Nils Holgerssons passerade vill vi nu få inspel och idéer i det fortsatta reportagearbetet.

Här nedan har vi listat alla de platser i romanen som sällskapet passerar. Bor du på dessa eller har idéer om vad vi borde uppmärksamma när vi kommer dit så gå med i Facebookgruppen för reportaget ”Verkliga Sverige” och tipsa oss.  

Här finns de tre längre reportagen från de första landskapen: Skåne,  Blekinge och Öland

Skåne:

Västra vemmenhög Svaneholm slott, Jordeberga sockerbruk, Svedala, Skabersjö, Börringe kloster, Häckeberga VombsjönLinderödsåsen, Överklostrets herrgård Vittskövle, Glimmingehus, Kullaberg, Vombsjön Ovesholms herrgård, Kristianstad, Bäckaskogens kungsgård (mellan Ivösjön och Oppmannasjön), Ryssberget.

Blekinge:

Ronneby (Hälsobrunnen) Karlskrona.

Öland: Ottenby gård Alvaret Långe Jan, Lilla Karlsö.

Gotland: Visby, Vineta (dröm).

Småland: Tjusts härad (norr) Sunnerbo (kråkor, sydväst)Taberg, Vättern (Jönköping), Munksjön, Huskvarna.

Östergötland: 

Tåkern (sjö, ålfiske) Linköping, Göta kanal, Norrköping. Kolmården (Karr och Gråben-saga).

Södermanland:

Jönåkers härad, Björkviks kyrka, Bettna, Blacksta, Vadsbro, Sköldinge, Floda Stora Djulö, Närke, Kilsberga (troll blåser på milor )Laxå-Svartå (troll skapar dimmor som besvärar malmarbetare) Glanshammar (troll blåser undan prostinnans nyupphängda dukar) Askers kyrka (troll avvärjde brand) Örebro (troll lät det regna över Örebro).

Västmanland:

Fjellingsbro socken, Hedströmmen, Kolbäcksån, Svartån, Lillån, Badelundsåsen Bergslagen (Järnmalm). 

Dalarna:  

Grängesbergs gruvfält, Ludvika, Ulvhyttans järnverk, Grängeshammar (nedlagt bruk), Stora tuna, Dalälven Historien om Storån, Falun Sjön Varpan, sjön Tisken,  Kopparberg (saga om jättar) Siljan Rättvik, Mora, Sollerön, Leksand. Rättvik (konfirmation) Mora (gamla människor)Gagnef (Begravning)Floda (Bröllop) Hjälstaviken (Mårten ogillas av svanar eftersom han också är vit).

Uppland:

Uppsala (papper försvann, återfanns av kråkan) Mälaren, Stockholm Skansen (Stockholm) Älvskarleby  (Lappland, Gorgos födelseplats innan han fängslades på Skansen).

Gästrikland

Uppsala högar, Österby, Dannemora gruva, Örbyhus gamla slott. 

Hälsingland/Medelpad:

Älven Ljungan, timmerkvarnen Svartvik, Kulåkernborg, Sundsvall.

Ångermanland

Skogsbrand.

Västerbotten och Lappland: 

Torne träsk, Stora Sjöfallet, Kvickjocks kapell.

Jämtland: 

Östersund, Östberget, Frösön (sagan om Jämtland).

Härjedalen Värmland och Dalsland: 

Klaraälven,Nordmarken (västra Värmland), sjön Fryken,  Mårbacka (träffar Selma).

Bohuslän: 

Marstrand, Paternoster-skären.  

Västergötland: 

Nääs (folkskolelärarinna) Sagan om Västergötland (Göteborg).

Tillbaka i Skåne Flög över Hallandsåsen, Hade uppehållit sig några veckor i Falköping.