Blankspot om , ,

Småland är nästa landskap i Blankspots reportageserie om Sverige

100 år efter att Selma Lagerlöf skrev romanen om Sverige är det dags för en uppdatering och vi har sedan en tid rest runt landet med målsättningen att besöka och skriva om alla platser som nämns i romanen för att jämföra då med nu. Nu vill vi ha era tips från Småland.

Här finns de tre längre reportagen från de första landskapen: Skåne,  Blekinge och Öland.

Nästa landskap blir Småland enligt formeln tiden * platsen är lika med berättelsen. På så många platser vi kan är också målet att få till möten med boende, ungdomar och föreningar för att få inspel och idéer.

De platser som nämns är bland annat Tjust, Sunnerbo Härad, Taberg, Jönköping och Huskvarna.

Så alla ni som läser Blankspot. Läs gärna Selmas kapitel från Småland och kom med ideer och inspel. Antingen i vår facebookgrupp eller maila martin@blankspot.se

För er som är nya läsare så kan ni få en djupare bild av vår satsning på att följa Nils Holgersson i spåren genom att se denna trailer vi gjorde för Verkliga Sverige i samband med lanseringen.  

Utöver detta görs också kulturanalyser av Brit Stakston som handlar om folkbildning, mötesplatser och människors livsvillkor som civilsamhällsaktörer lokalt kan arbeta med (läs om folkbildningspionjärer och appar eller den fjärde delen som lyfter fram rädslan för framtiden som orsak till rasismen i Vellinge). 

I grunden är denna reportageserie ett sätt att råda bot på historielösheten, visa att vi som nation löst utmaningar förut och berätta om Sverige idag. I det arbetet behöver vi er hjälp.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.