Analys om

Så segrade Ukraina i det digitala kriget den första månaden

Genom dagliga inlägg i sociala medier har Zelenskyj stärkt Ukrainas motståndskraft. Och det har gett utdelning. Den palett av digitala tjänster som den ukrainska regeringen använt sig av har fått västvärlden att unisont engagera sig för Ukraina. Brit Stakston har tittat närmare på en månads digital kamp.

Kriget i Ukraina utspelar sig till lika stor delar på nätet som på fältet. Den ständiga kommunikationen har varit en väsentlig del i den ukrainska kampen för frihet. Resultatet märks i extraordinärt snabba och hårda sanktioner mot Ryssland, ett stort ekonomiskt stöd, tillträde till de viktigaste beslutsrummen och konkret stöd i form av vapen.

Att den attackerade parten hade det digitala ledarskapet i sitt DNA visar sig genom hur vant de hanterat den palett som finns av digitala verktyg idag. Ständigt redo att hantera det som händer även på den digitala arenan.

Vid sidan av Zelenskyjs flitiga uppdateringar är även många andra i hans stab väldigt aktiva och uppskattade. De delar samtliga med sig av olika frågor inom just deras huvudområde och interagerar med användarna som tex presidentens militära rådgivare Alexey Arestovich.

Landet efterlyste tidigt it-experter via en telegramkanal för att bygga upp en digital armé, vilket Blankspot rapporterat om tidigare, och fick in totalt 311 000 intresserade.

Nationalbanken i Ukraina har upprättat ett kontonummer för att vem som helst från hela världen kan bidra och crowdfunda till vapen för den ukrainska armén. Inbetalningen märks med ”Insamling av pengar till Ukrainas väpnade styrkor”. Den digitala transformatiosministernn Fedorov Mykhailo twittrade också om hur många som bidrar till Ukrainas armé genom att betala med olika kryptovalutor.

“Medborgarappen”, DIIA, som en dryg fjärdedel av ukrainarna har tillgång till för att få tillgång till sitt digitala pass, pension eller föräldraförsäkring har adderat en funktion för att medborgare ska kunna skicka in bilder eller videos över de ryska truppernas förflyttning.

Och vid sidan av allt detta mörker fylls också flödet av humoristiska och moralförstärkande memes som kommenterar dagsaktuella händelser, driver med Putin och hans världsbild samt fångar ofta upp det folkliga motståndet.

Även det som sker i andra länder delas mellan användare.

Och världens alla blickar riktar sig mot de dagliga uppdateringarna från den ukrainska politiska ledningen och framför allt Zelenskyj.

Instagram är den plattform där han har flest användare. Men Zelenskyj och de flesta av hans medarbetare finns överallt där deras användare kan tänkas vara. Det innehåll som de lägger ut sprider sig sedan snabbt vidare, kan delas upp och bli till memes och lever egna liv på alla de olika plattformar som användarna föredrar.

Snabbmeddelandeappen Telegram har under kriget fått ett uppsving och här publicerar Zelenskyj ett delvis annat innehåll. Videos och bilder från förödelsen samt möten med soldater och andra som får utmärkelser för det de gjort för sitt land den senaste månaden. Appen är också, än så länge, tillgänglig i Ryssland. Appen används flitigt trots att den inte är krypterad, dess svaghet är att den inte har end-to-end-kryptering som standard, annat än i privata samtal i de så kallade hemliga chattarna. Här kan användarna följa olika kanaler, gruppper, chatta och uppdatera sig samt organisera och mobilisera sig kring aktuella behov och hjälpinsatser, insamling och distribution av bilder och videos.

En viktig startpunkt för kommunikationen är när allt börjar att eskalera och Zelenskyj talar direkt till det ryska folket strax före krigsutbrottet. Han vädjar till den Ryska federationen om anständighet och om att de inte ska angripa ett fredligt grannfolk. Och säger att om Ryssland ändå gör det kommer de “att möta ukrainare ansikte mot ansikte och inte deras ryggar”.

Videon har setts över 33 miljoner gånger enbart på instagram och är den video som fått störst genomslag av allt Zelenskyj har lagt upp hittills. Den finns även i en längre ukrainsk version som handlar om att försvara landet.

Nu försvarar Zelenskyj sitt land och har bytt om från kostym till de så omtalade gröna militärkläderna han sedan dess burit. Redo för strid och redo att förflytta sig vid behov.

I genomsnitt läggs det ut cirka 10 inlägg om dagen på instagram, ibland kan det vara samma video i ett nytt inlägg i en kortare version, med undertexter och ny inläggstext men blir som en ny notifikation för följarna.

Zelenskyjs huvudbudskap är att Ukraina kommer att försvara sitt land, sin fred, sin frihet och ber alla att bli en del i Ukrainas kamp. Detta görs på ett väldigt trovärdigt sätt och bland annat åstadkommer han det genom att återkommande visa uppskattning men också peka på en framtid som står och väger just nu. Våra val kan vara avgörande. Och även de som inte deltar i den direkta kampen kan bidra genom att sprida ordet.

Zelenskyjs inlägg kan delas in i 10 huvudkategorier:

  1. Information om det ryska angreppet mot Ukraina – från de första missilerna till den enorma förstörelsen en månad senare.
  2. Vädjar återkommande om internationellt stöd och fler sanktioner mot Ryssland.
  3. Väcker det folkliga motståndet genom att vända sig direkt till landets medborgare.
  4. Bemöter desinformation och rykten omgående.
  5. Väcker omvärldens stöd genom att vädja till människors humanitet.
  6. Lyfter det stöd som ges runt om i världen genom att samla inlägg från demonstrationer och andra manifestationer för Ukraina.
  7. Lyfter fram den dialog han har med världsledare och media över hela världen och vad de talat om.
  8. Driver frågor, tex om att man måste stänga luftrummet, ”Close the sky”.
  9. Talar med de som kämpar, besöker sjukhus, delar ut medaljer samt visar på motstånd och framgångar.
  10. Pekar på framtiden och återuppbyggnaden av Ukraina.

Det innehåll som knappt förekommer alls är hur många ukrainska soldater som dött i kriget. Fokuset ligger uteslutande på att bygga kämparvilja och väcka empati. Zelenskyjs tydliga ledarskap och hur det gestaltas i digitala kanaler får ukrainare att tro på sitt lands framtid trots att de är under hård attack och miljontals tvingas fly till säkerhet i andra länder runt om i världen.

– Vi ukrainare har en ledare som vågar slåss och har visat det för hela världen. Jag får gåshud bara jag skriver om det, säger Blankspots dagbokskribent Anna Olizarivska från Ukraina och verifierar betydelsen av det inlägg som gjordes den kväll när ryktet gick att Zelenskyj lämnat Kiev.

-Det var hjärtskärande att lyssna på, vi vet att de alla är Rysslands främsta mål, men när de säger ”att vi är här och vi kommer att försvara vår frihet” så inspirerar det oss. Vi är med dom i varje uppdatering, säger hon och fortsätter, vi litar på honom och hans team. Och beviset för det finns i det han (Zelenskyj) gör för Ukraina och oss varje dag sedan krigets början.

-Vi räknar inte enskilda inlägg eller videos längre. Vi kämpar bara med dom sida vid sida.

Relaterat videotips:

Brit Stakston och författaren Vera Efron i Nyhetsmorgon, TV4 om rysk och ukrainsk propaganda.