Analys om , ,

Krönika: Antikrigsrörelsen har inte glömt bort Clubhouse

När den ryska invasionen av Ukraina inleddes den 24 februari blev behovet efter kunskap och information stort. Brit Stakston skriver om en av sina viktigaste källor till kunskap och vänskap över gränserna.

Som vid alla globala händelser det senaste året vände jag mig till Clubhouse under krigets första timmar för att se vilka samtal som pågick där i olika rum.

Efter någon dag uppmärksammade jag ett rum som tillhör klubben ”The Big Picture” som startats av brittisk/ryske Pyotr Kurzin som idag bor i Washington DC. Med stor lokalkännedom från regionerna som kriget utspelade sig på gav deltagarna här djupa kunskaper ur såväl historiska som politiska perspektiv vilket gjorde att rummet ofta gav helt ovärderliga perspektiv.

Nu när rummet har besökts av över 1 miljon människor driver Pyotr rummet tillsammans med ett antal moderatorer. Hans målsättning är att rummet inte ska stängas innan kriget är över och här pågår än idag samtal varje dag, dygnet runt.

En kväll efter en vecka av krig i Ukraina lyssnade jag in på rummet när nyheten kom att tv-tornet i Kiev hade bombats. I rummet steg oron rejält, det talades om eskalering på en ny nivå men plötsligt bland de som talade tog ukrainska Anna Olizarivska ordet och berättade att hon var i Kiev.

Allvaret spred sig i rummet och med sin låga men bestämda röst betonade hon att det bara vara ännu en byggnad. ”Byggnader kan med lätthet byggas upp igen”. Det viktiga var istället att fortsätta kämpa och hon var övertygad om att det skulle Ukraina kunna göra med hjälp av varandra och med hjälp av en digital armé.

Hon berättade kryptiskt om sitt arbete i rummet men genom direktmeddelanden förstod jag mer och hon skrev senare en personlig text för Blankspot om den cyberarmé Ukraina har.

Med tiden har Anna tvingats fly från Ukraina till Amsterdam och är numer en av moderatorerna för rummet. Och nyligen blev hon och Pyotr de nya ”ikonerna” för Clubhouse och inför bildbytet på plattformen intervjuas de av Clubhouse och deras dygnet-runt-öppna rum uppges ha ”hjälpt hundratusentals människor att överbrygga klyftorna mellan ryssar, ukrainare och resten av världen”.

Pyotr säger att rummet på Clubhouse är “ett levande bevis på hur ett fåtal individers handlingar kan leda till en våg av mänsklig sammankoppling och förståelse som annars riskerat att inte existera. Rummet är en plats där verkliga historier från marken får prioriteras framför propaganda och felaktig information, och det har dessutom varit en känslomässig livlina för många som kämpar för att förstå vad som händer i takt med att kriget fortgår.”

Och under de många timmar jag spenderat i det rummet har mixen av vanliga människor som söker svar på saker eller söker tröst varit så tydlig. Parallellt har det funnits så otroligt djup kunskap alltifrån ukrainska soldater eller andra med militärbakgrund som delat med sig av insikter om marktaktik till mer klassiska expertsamtal med inbjudna gäster såsom en senior rådgivare till president Biden eller IMF´s förste vice president.

Idag har Anna och Pyotre haft ett samtal på Clubhouse om vad Ukraina behöver idag.

Jag mejlar Anna och gratulerar till framgångarna och passar på att fråga hur det känns att bli uppmärksammad på det här sättet.

– Det var en stor överraskning och det är fantastiskt att Clubhouse bestämde sig för att ta upp ett så viktigt ämne. Det är väldigt ovanligt för mig att vara appens ansikte utåt då jag hittills bara varit rösten, säger Anna och fortsätter.

– Vet du det är först nu jag haft en möjlighet att reflektera över Clubhouse-upplevelsen och det den gett mig. Jag känner mycket tacksamhet och stor respekt för alla de människor som modererar detta rum dygnet runt från olika kontinenter och även alla de som någonsin har kommit förbi och stannat för att fortsätta lära sig om Ukraina. Det här är ett hybridkrig och det är mycket viktigt att vinna i kampen om att få ut information. Utan strategier för det skulle Ukraina inte ha fått ett så stort internationellt stöd eller militära vapen för att kunna vinna slagfältet. Den tillförlitliga informationen och ständiga analyser hjälper Ukraina att göra vår seger närmare.

Vad har du lärt dig från rummet?

– Det finns så många vackra höjdpunkter och viktiga samtal vi har haft där. Personligen har jag lärt mig så otroligt mycket. Människor från olika länder sträckte ut sina händer till mig och förklarade sina tankar och känslor, vill förklara varför deras regering inte stödjer Ukraina tillräckligt och vad de personligen tänker göra för att ändra på det. Är det inte vackert säg? Det är precis så här demokrati ska fungera. Eftersom makten tillhör människor, inte individer säger Anna.

Vad händer nu efter denna uppmärksamhet ni fått?

– Efter att ha blivit Clubhouse-appens ansikten fick vi mer uppmärksamhet åt rummet. Och det är bra eftersom kriget fortfarande pågår och Ukraina behöver stöd. Jag planerar att bjuda in fler ukrainska röster och dela deras berättelser med människor som redan fått veta så mycket om mitt modiga land. Vi skulle också vilja involvera några medier för att dela rummets inspirerande berättelser. Vi skapade något mer än bara ett solidaritetsrum om Ukraina, det är en öppen plats tillägnad Ukraina för människor från hela världen och modererad av människor från hela världen som gör detta frivilligt och enbart för att de bryr sig. Och det ger mig som ukrainare massor av hopp. Och det är därför ljuset kommer att vinna över mörkret, säger Anna Olizarivska.

Clubhouse rummet om Ukraina: Ukraine Sitrep: Live Updates, Developments & Analysis 🇷🇺