Nyheter om ,

Norsk fotbollsklubb hedrar de som dött i Qatar

Innehållet på Cards of Qatar är publicerad under en CC-licens och fotbollsklubben Skeid tog chansen att använda vår journalistik.

I gårdagens match mellan de båda norska lagen, Skeid från Oslo och Kongsvinger passade hemmalaget på att uppmärksamma de som dött i Qatar.

I samband med matchstart bars tröjor med 11 utvalda öden bland de migrantberättelser som vi publicerat under året. I matchprogrammet kunde publiken ta del av dessa människors berättelse.

Dessutom fanns Martin Schibbyes krönika om varför det är viktigt att berätta om de avlidna migrantarbetarna i programmet.

Matchprogrammet med fördjupande information om de 11 migrantarbetare som fanns på spelarnas tröjor inför matchstart. Foto: Anders Vindegg, Skeid.

I samband med matchen fanns även en utställning med migrantarbetarkorten, och det arrangerades panelsamtal med bland annat Mina Finstad Berg sportjournalist från norska TV2 om det kommande mästerskapet i Qatar. Annonsutrymmet runt fotbollsplanen lyfte fram såväl CardsOfQatar.com som de mänskliga rättigheterna.

– Idag ville vi lyfta fram de många arbetare som har gjort VM i Qatar möjligt, men som inte kommer att få någon hyllning från allmänheten. Fattiga migrantarbetare som lämnat sina familjer i hopp om en bättre framtid, men som tyvärr inte kom hem levande, sa Skeids generaldirektör Daniel Holmeide Strand i ett pressmeddelande.

Utställning under matchen mellan Skeid Fotball och Kongsvinger IL med Cards of Qatar. Foto: Anders Vindegg, Skeid.
Samtal om fotbolls-VM i Qatar med sporjournalisten Mina Finstad Berg från TV2 NRK. Foto: Anders Vindegg, Skeid.
Runt fotbollsplanen lyftes artikel 23 i de mänskliga rättigheterna fram. Dessutom syntes även CardsOfQatar.com runt planen. Foto: Anders Vinegg, Skeid.

Mina Finstad Berg ger sin syn på fotbollsvärldens ansvar.

På plats under matchen var också norska filmfotografen Thomas Løkkeberg som för Blankspots räkning dokumenterade manifestationen på plats.

Toppbild foto: Anders Vinegg, Skeid.

Lästips: Skeid med historisk Qatar-markering – hedrer døde migrantarbeidere med egne drakter, Idrettspolitikk.no