Nyheter om ,

Dog i arbetet med VM – nu åtalar Qatar arbetsgivaren

Qatariska åklagare har väckt åtal mot det qatariska företaget Salam Petroleum efter att en av deras anställda avled under förberedelserna inför VM.

Den anställda, en fillipinsk migrantarbetare som i utredningen kallas Alexander, ska ha ramlat ner i samband med att han installerade lampor på ett av företagets hotell Sealine Beach resort.

Hotellet var bland annat var värd för Saudiarabiens landslag under turneringen i november.

I ett uttalandet bekräftar myndigheterna att åtalet följer en tidigare utredning kring omständigheterna kring Alexanders död i vilken det framkommer att han ska ha halkat av en ramp, eller möjligtvis kollapsat, när han gick bredvid en gaffeltruck på en privat väg inom resorten.

Enligt utredningen ska han ha fallit ner på betongen och trots att ambulanspersonal anlände fort med sjukvårdshelikopter kunde de inte rädda hans liv. 

Några dagar senare meddelade en regeringstjänsteman att händelsen skulle utredas av myndigheterna.

– Om utredningen kommer fram till att säkerhetsprotokollen inte följts kommer företaget att bli föremål för rättsliga åtgärder och stränga ekonomiska påföljder, sa tjänstemannen och hänvisade till Salam Petroleum.

I utredningen framkommer det flera nya detaljer, såsom att Alexander kanske inte bar en säkerhetssele på sig vid tillfället vid hans död och att han inte hade någon kollega som hjälpte honom med arbetet. 

I samband med att utredningen påbörjades blev den verkställande direktören för Qatars VM-kommitté, Nasser al-Khater, utfrågad om arbetarens död på vilket han svarade att “döden är en naturlig del av livet”.

Ett uttalade som fick stark kritik.

Till Tidningen The Guardien bekräftar myndigheterna att utredningen nu har slutförts och att ärendet har lämnats över från en åklagare till brottmålsdomstolen. 

I sin tur kommer nu domstolen att avgöra utfallet i ärendet, men någon tidsplan har inte angivits.

Anställda från the Guardien ska även ha besökt Salam Petroleums kontor i Doha men inte fått möjlighet att träffa någon som kunde uttala sig om fallet. När reportrarna besökte Sealine Beach resort blev de lovade att någon från ledningen skulle ta kontakt med dem, ett löfte som i skrivande stund inte har uppfyllts.

Separat har en utredning av en annan migrantarbetares död, den kenyanska säkerhetsvakten John Njau Kibue, avslutas. Kibue tjänstgjorde vid Lusail Stadium när han den 10 december under kvartsfinalmatch mellan Nederländerna och Argentina ska ha fallit död ner.

Efter några veckor ska både kroppen och utredningen lämnats över till Kenya efter att lokala myndigheter ansåg att händelsen hade varit en olycka. I och med det berättar källor som är bekanta med fallet att Kibues familj hoppades på att få ersättning, något som går i led med Qatars lag gällande just arbetsrelaterade dödsfall.

Däremot är det oklart om det här kommer genomföras och Kibues arbetsgivare, Al Sraiya Security Services, har fortfarande inte uttalat sig om händelsen.

Enligt the Guardien ska även representanter från det Internationella fotbollsförbunden FIFA sagt att de följer både Alexanders utredning, samt Kibues, men att de i dagsläget inte vill ge några ytterligare kommentarer.

Toppbild: Wikimedia commons och Sealine Beach resort