Nyheter om , ,

Trots minskat stöd: Gianni Infantino väljs om till president för FIFA

Den 16 mars hölls FIFA:s årliga kongress i Rwanda där Gianni Infantion omvaldes för tredje gången som organisationens president. Men motståndet mot italienaren har ökat och flera länderna har meddelat att de inte ställer sig bakom beslutet.

– Tack till er alla, min familj, min fru, mina vänner, mitt lag. Alla de som älskar mig, jag vet att det är många. Och de som hatar mig, jag vet att det är några få – jag älskar er alla.

Det sa Gianni Infantino under sitt tacktal när han den 16 mars omvaldes till president för det internationella fotbollsförbundet (FIFA) och därmed behåller den mäktigaste postionen inom världsfotbollen.

Beslutet att behålla Infantino som förbundets president stod redan klart förra året då inga andra motkandidater hade utsetts, något som tros bero på hans omfattande popularitet.

Trots det har flera medlemsländer börjat kritisera presidenten och under torsdagen gjorde de det tydligt att de inte ställer sig bakom omvalet.

I klipp från cermonin syns bland annat ordförande för det norska fotbollförbundet Lise Klaveness stå sammanbiten och med armana längst sidorna medan kollegor runt omkring henne applåderar. 

Även de svenska reprsentanterna som var på plats, Svenska Fotbollförbundets (SvFF) generalsekreteraren Håkan Sjöstrand och ordföranden för svensk elitfotboll Simon Åström, lät händerna falla när Infantino intog scenen.

– Vi var tydliga med att ett stöd från svensk sida förutsätter ett antal åtgärder från FIFA:s sida – inrättandet att ett migrantarbetarcenter i Qatar, en förbättrad dialog med de europeiska förbunden och en tydlig satsning på damfotbollen. Tyvärr har vi inte sett den utveckling vi hoppats på, vilket gör att förbundsstyrelsen anser att vi inte kan ställa oss bakom Infantino, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson om Sveriges beslut att inte stötta presidenten.

För Lise Klaveness, som sedan sitt tillträde har lyft många frågor kring det omtalade världmästerskapet som hölls i Qatar förra året, är bakgrunden till beslutet detsamma.  

När Gianni Infantino omvaldes till president för FIFA under torsdagens kongress valde den norska ordföranden Lise Klaveness att inte applådera.
Bild: Lise Klaveness

Tillsammans med det norska förbundet skickade Klaveness in en begäran tidigare i mars i vilket de krävde att FIFA skulle klargöra sitt ansvar för att upprätthålla de mänskliga rättigheterna – både i samband med fjolårets VM och i framtida turneringar. 

Bara några dagar innan kongressen lämnade även människorättsorganisationerna Avaaz och Amnesty International över ett brev samt en namninsamling till FIFA:s högkvarter i Schweiz. 

Insamlingen bestod av över 1 miljon signaturer från över 190 länder, och i brevet krävde organisationerna samt de som hade skrivit under att Infantino ska använda en fond från Qatar för att kompensera arbetare eller deras familjer direkt.

Organisationerna lämnade även över tröjor till FIFA:s officiella museum i Zürich som efterliknandede blå arbetskläderna och gula västarna som burits av många av de migrantarbetare som byggde arenor och infrastruktur i Qatar.

Och initiativet gav effekt. 

Under kongressen höll Michael Llamas, som är ordförande för FIFA:s underkommitté för mänskliga rättigheter och socialt ansvar, ett framförande där han talade om just de förslag som Norge hade lagt fram. Han sa även att FIFA ska åta sig att undersöka vilket ansvar de har för kränkningar av mänskliga rättigheter i Qatar.

– Det var det bästa vi kunde få i dag. De svarade på det vi föreslog. Självklart börjar det hårda arbetet nu, men vi har jobbat hårt med andra länder för att komma fram till ett förslag som Fifa skulle kunna åta sig. Vi är väldigt glada att de kunde engagera sig i detta, säger Lise Klaveness till det norska TV2 efter kongressen.

Några dagar innan kongressen lämnade människorättsorganisationerna
Avaaz och Amnesty International över ett brev med krav på att Infantino
ska sätta upp en fond för migrantarbetare i Qatar.
Över 1 miljon människor från 190 länder hade skrivit under kravet.
Bild: Brevet som lämnades över till FIFA

När Infantino valdes in år 2016 var Norge ett av länderna som var positiva till beslutet, främst då den nya presidenten hade lagt fram flera reformförslag som skulle påverka fotbollen positivt.

Däremot säger Klaveness till sajten Idrettspolitikk att dessa löften inte har upprätthållits och beskriver ytterligare två områden inom fotbollen som hon anser har försämrats under Infantinos styre.

– För det första har kontinentförbunden alldeles för mycket makt på bekostnad av de nationella förbunden. Det är inte som det ska vara, det suger luften ur fotbollsdemokratin, säger Klaveness som syftar på de sex kontinetförbunden som finns inom FIFA.

Kontinentförbunden som finns i Afrika, Asien, Europa, Nord-och centralamerika, Oceanen samt Sydamerika består av de länder som tillhör områdena. I sin tur har varje enskilt land en egen röst när beslut ska tas inom FIFA, såsom när presidenten ska utse.

Däremot menar Klaveness att enligt tradition brukar kontinentförbunden som helhet ge stöd till samma kandidat, vilket hon menar dödar den demokratiska debatten och har även lett till att färre kandidater ställer upp. Ytterligare ett problem enligt Klaveness är att många beslut som tas av FIFA sker bakom stängda dörrar.

– Det är alldeles för lite insyn i FIFA om de beslut som tas. Beslutet om klubb-VM till Saudiarabien 2023 är ett bra exempel. Det antogs av FIFA-rådet utan debatt och vi läste det i tidningen efteråt, säger Klaveness.

Inför kongressen träffades det europeiska fotbollsförbundet (UEFA) för att diskutera just frågan om stödet för Infantino. Enligt norska medier ska de har lett till att även Danmark, England, Holland och Tyskland ska ha ställt sig bakom det norska och svenska initiativet. 

Men flera av länderna har även ställt sig bakom en annan fråga, nämligen den att välja in Lise Klavense i UEFA:s styrelse.  

Det europeiska fotbollsorganet har sedan tidigare bara haft en kvinnlig representant och många av styrelseledamöterna har innehaft sina positioner i flera år.

Med den vetskapen har Lise Klaveness tidigare sagt att hon vet att de kan bli svårt att få ihop de rösterna som krävs inför valet i april, men trycker på faktumet att det behövs fler kvinnor inom fotbollens världsorgan.

– Jag anser det som essentiellt att få upp antalet kvinnor inom fotbollens högsta beslutsorgan då hitintills ingen kvinnligt förbundsordföranden har valts in till UEFA:s styrelse. Det är otroligt då fotbollen är världens största tjejidrott, säger hon.

FIFA-presidenten flytt till skatteparadiset

Infantinos namn uppdagades nyligen i ett annat sammanhang, det här efter att tidningarna Idrettspolitikk och Ekstra Bladet avslöjade att presidenten ska ha hyrt en lägenhet i staden Zug i Schweiz sedan juni år 2022. Vid tidpunkten hade presidenten flyttat till Qatar inför VM men lämnade landet kort efter att turneringen avslutades.

Men när Idrettspolitikks reportrar besökte det exklusiva området kunde de inte se några tecken på att varken Infantino eller hans familj någonsin har besökt lägenheten, misstankar som blev bekräftade av grannar då ingen någonsin hade sett fotbollspresidenten i eller vid bostaden.

Reportrarna la även märke till att Infantinos namn inte stod på varken dörrklockan eller på brevlådan, något som enligt landets postlagstiftningen är ett krav för innehavaren av en bostad.

Enligt Idrettspolitikk och Ekstra Bladet har Infantino hyrt
en lägenhet i skatteparadiset Zug i snart 10 månader
– men aldrig besökt bostaden.
Bild: Gianni Infantino

Vad som istället kan ligga bakom adressändringen tros vara de generösa skatteregler som har lett till att Zug har blivit ett favoritställe för de rikaste.

När Idrettspolitikk jämför skatterna mellan Zug och Zürich, staden som Infantino innan bodde i, räknar de ut att presidenten och hans fru kan ha sparat över tre miljoner norska kronor genom adressändringen. 

Men skulle inte familjen bo i lägenheten kan ärendet bli intressant för landets skatteverk som kan välja att starta en utrending om fallet. Skulle det i sin tur visa att Infantino faktiskt inte är bosatt på adressen i Zug har skattemyndigheten i Zürich rätt att driva in hans skatter istället.

Det var mot den bakgrunden som Idrettspolitikk kontaktade FIFA för en kommentar om vad de hade sett. Förbundet valde att sammanfatta sig kort och sa att Infantino har bott i Schweiz sedan han föddes och att han följer schweiziska rättsliga skyldigheter. 

De hänvisade även till till en presskonferens från november förra året och var noga med att påpeka att om någon publicerade något som invaderar integriteten för presidenten eller hans familj, inklusive publicering av detaljer som kan identifiera hans bostad, kommer det att tas på största allvar och hanteras därefter.

Toppbild: Gianni Infantino under kongressen i Rwanda

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.