Nyheter om , ,

VM var bara början: Qatar tilldelas 14 internationella sportevenemang under 2023

En månad efter att det omtalade världsmästerskapet i fotboll avslutades har Qatars olympiska kommitté nu offentliggjort sin kalender för det kommande året. Trots kraftigt kritik gällande sportwashing och brott mot de mänskliga rättigheterna kommer emiratet att vara värd för minst 14 internationella sportevenemang under 2023.

Inför världsmästerskapet i fotboll fick värdlandet Qatar motta kraftig kritik, främst för hanteringen av landets migrantarbetare och lagstiftningen gällande kvinnors- och HBTQ-personers rättigheter. 

Emiratet blev även beskyllt för sportwashing, ett fenomen när ett land eller regim försöker att använda idrott för att förbättra sitt anseende. 

Såväl fotbollsförbund som människorättsorganisationer har varnat för att landet inte upprätthöll de mänskliga rättigheterna, och att det inte finns några tecken på att det skulle förändras efter VM.

Men trots den hårda kritiken, och flera rapporter om att fans och migrantarbetare blev illa behandlade även under världsmästerskapet, har Qatar nu blivit tilldelat flera internationella mästerskap. Det framkom när den qatariska olympiska kommittén i början av januari offentliggjorde sin kalender för året.

Det första evenemanget är King of the Court-slutspelet, en variant av beachvolleyboll. Turneringen genomfördes i början av januari och vinnarna blev den svenska duon David Åhman och Jonatan Hellvig.

Efter världsmästerskapet i fotboll kommer Qatar nu att vara värd för en uppsjö av andra sportevenemang. Det första som genomfördes var King of the Court-slutspelet i vilket en svensk duo blev vinnarna.
Bild: SVT

Ytterligare två stora turneringar som kommer gå av stapeln i landet är VM-deltävlingen i konstnärlig gymnastik och hopptävlingen Longines Global Champions Tour, en kvaltävling till OS i Paris år 2024.

Longines Global Champions Tour är hästvärldens mest exklusiva hopptävling och när en deltävling hölls i Stockholm förra året ska vinstsumman ha uppgått till 9 miljoner svenska kronor.

Qatar kommer även vara värd för VM i judo samt flera golftävlingar och Formel 1 Grand Prix, en deltävling inför världsmästerskapet i racing.

Förutom att de arrangerar allt fler nationella tävlingar har Qatar även ökat sin närvaro i andra sportsammanhang. Landet har även visat intresse för att köpa Premier League-klubben Tottenham, det framkom efter att Qatar Sports Investments (QSI) haft ett samtal med Tottenham Hotspurs ordförande Daniel Levy om en möjlig investering.

QSI, som ägs av landets finansministerium, äger för närvarande redan Premier League-klubben Paris Saint-Germain (PSG) som bland annat Neymar, Kylian Mbappé och Lionel Andrés Messi spelar för. 

I VM-finalen spelade Messi för sitt hemland Argentina och gjorde två mål i matchen som ledde till lagets vinst. Han utsågs även till turneringens bästa spelare av FIFA och har vid flera gånger kallats världens bästa fotbollsspelare.

Den statligt ägda organisationen Qatar Sports Investments (QSI) anses vara en av de mäktigaste ägargrupper i världen. I dagsläget äger de Premier Leauge laget Paris Saint-Germain (PSG) där bland annat Messi spelar men nu visar de ett intresse att även investera i det engelska laget Tottenham.
Bild: Semifinalen i VM mellan Argentina och Kroatien

Skulle organisationen tillåtas att investera i Tottenham kan de däremot inte köpa hela klubben utan kan endast vara minoritetsaktieägare, till följd av UEFA:s regler som säger att konkurrerande klubbar inte kan ha samma majoritetsägare. 

Trots att Qatar inte skulle kunna köpa hela klubben kommer prislappen inte vara billig. Enligt Forbes anser 11 av de 20 högst värderade fotbollsklubbarna komma från just England, och Tottenham (som är på plats 10 på listan) anses vara värd runt 2,35 miljarder dollar.

Men ett köp, även som minoritetsägare, skulle öka Qatars redan befintliga närvaro i landet. Landet äger nämligen redan lyxbutiken Harrods, skyskrapan Shard samt en del av Heathrows flygplats. 

Qatars önskan om att köpa in sig på den internationella sportmarknaden uppkom även i diskussionen gällande försäljningen av Parc des Princes, en fotbollsarena som är placerad i Paris och som har varit PSG:s hemmaplan sedan 1970-talet. I dagsläget äger kommunen arenan, men sedan i höstas har ett samtal pågått mellan PSG och kommunen gällande ett möjligt uppköp.

Men i ett uttalande som Paris biträdande borgmästare David Belliard gjorde i veckan framkom det att köpet med stor säkerhet inte kommer att genomföras, främst till följd av att Qatar äger PSG.

– Jag är inte för att sälja av stora parisiska arvstillgångar till den privata sektorn, och i synnerhet inte till Qatar. Vi måste ha kontroll över ett antal prestigefyllda tillgångar. Parc des Princes tillhör inte Qatar, den tillhör parisarna, och mer allmänt, fransmännen. Jag vill att det ska förbli en del av vårt gemensamma arv, sa han.

Skulle inte köpet gå igenom kommer PSG behöva lämna arenan inom kort. Men nya uppgifter tyder på att klubben har börjat se sig om efter andra alternativ, däribland Stade de France som ligger strax utanför Paris.

Toppbild: Wikimedia commons

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.