Nyheter om ,

Migrantarbetare fick vänta i timmar utan mat och vatten

Under VM:s första dag i Qatar hade över 200 migrantarbetare anställts för att arbeta under öppningsmatchen. Men när de anlände till arenan Al Bayt tvingades de vänta i sju timmar utan tillgång till mat, vatten eller toaletter.

På förmiddagen den 20 november släpptes 212 migrantarbetare av utanför den tältliknande arenan Al Bayt i Doha. De flesta var män från Indien men sju av de närvarande var kvinnor.

Till The New York Times berättar arbetarna att de hade rekryterats som kassörskor av cateringföretaget Qatar Star Services och att de skulle sköta försäljning på arenan.

Enligt deras kontrakt skulle boende och en måltid per dag tillhandahållas samt en lön på knappt 1000 dollar. De anställda hade blivit ombedda att vara plats på morgonen för att få instruktioner om upplägget för arbetsdagen.

Men väl på plats fick de inte komma in på arenan, och trots flera försök att få kontakt med arbetsgivaren fick gruppen inget svar utan ombeddes att vänta in sin chef.

I takt med att timmarna gick nådde temperaturen 27 grader och arbetarna tvingades stanna kvar utanför arenan utan tillgång till varken vatten, mat eller ens toalett. Inte förrän klockan 16.00 blev de insläppta, sju timmar efter att de ombetts vara på plats.

Av rädsla för sin arbetsgivare vill arbetarna inte uppge sina namn när en reporter från mailonline intervjuar gruppen. Däremot påpekar en att de faktiskt har kontrakt för att arbeta på arenan, men trots det nekas tillträdde.

En annan berättar om sitt missnöje med upplägget och ifrågasätter varför de skulle vara på plats så tidig om ingen var där för att möta dem.

– Det är en mycket dålig upplevelse, säger arbetaren.

Även 20 filippinska kvinnor som hade anställts för att sälja halsdukar under turneringen fick inte tag i sin arbetsgivare när de anlände till arenan under söndagen. I över tre timmar fick de vänta innan de slutligen fick tillträdda sin tillfälliga arbetsplats. Precis som kassörerna hade de tvingats vänta utan mat eller tillgång till toaletter.

Toppbild: VM började under söndagen med en match mellan Qatar och Ecuador