Nyheter om ,

EU-parlamentariker anklagas för att ha tagit emot mutor från Qatar

I december greps två EU-parlamentariker efter en belgisk utredning,. De anklagades för att ha tagit emot mutor för att påverka beslut till Qatars fördel. Nu meddelar en av de åtalade, den italienska Pier Antonio Panzeri, att han kommer att “berätta allt” efter en uppgörelse med åklagaren.

I mitten av december genomförde den belgiska polisen flera razzior som resulterade i att fyra personer greps, varav två var EU-parlamentariker.

Bakgrunden var en sex månader lång utredning gällande misstankar om mutor och korruption kopplade till Qatar och Marocko.

Nästan 1,5 miljoner euro i kontanter beslagtogs under tillslaget som enligt polisen ska ha delats ut för att påverka beslut i EU-parlamentet till fördel för länderna.   

”Det finns misstankar om att personer med politiska och/eller strategiska positioner i Europaparlamentet har fått stora summor pengar eller erbjudits betydande gåvor för att påverka parlamentets beslut”, skrev den belgiska federala åklagarmyndigheten i ett uttalande.

Nyheten om tillslaget skickade chockvågor genom hela EU och har fått namnet “Qatargate”.

I centrum för utredningen står två organisationer, ”No Peace Without Justice” och “Fight Impunity”. Båda organisationerna arbetar med människorättsfrågor och delar samma adress i Belgien.

Ledaren för Fight Impunity är den italienska socialdemokraten Pier Antonio Panzeri som satt i EU-parlamentet för de italienska socialistpartierna DS och PD mellan år 2004 och 2019. 

Den italienska politikern och förre EU-parlamentarikern Pier Antonio Panzeri står i centrum i den belgiska utredning om mutor kopplade till emiratet Qatar.
Bild: Pier Antonio Panzeri

I samband med razziorna hittade polisen över 600 000 euro hemma hos Panzeri som även greps under tillslaget. Hans dotter och hustru ska också ha satts i husarrest men står i dagsläget inte åtalade.

Utöver Panzeri greps också Niccolo Figa-Talamanca, grundare av ”No Peace Without Justice” samt den grekiska parlamentarikern Eva Kaili och hennes pojkvän Francesco Giorg som arbetar för FightImpunity.

Kaili har tidigare beskrivits som ”den mest uttalande försvaren av Qatar” och i samband med hennes gripande återfanns över 150 000 euro i hennes hem. Parallelt gjordes även en razzia i hennes fars hus där ytterligare 600 000 euro hittades.

Enligt uppgifter som har framkommit under utredningen ska Kaili under flera månader genomfört en övertalningskampanj åt Qatars vägnar där hon bland annat har pratat med den svenske politikern Abir Al-Sahlani (C).

Kaili ska ha mejlar Al-Sahlani för att diskutera barns situation i Iran, men väl på mötet ska hon istället ha försökt att övertala Al-Sahlani att stödja ett förslag om att qatariska medborgare ska kunna resa till EU utan visum. 

– Jag sa: Eva, ju mer du pratar om Qatar desto mer inkompetent framstår du. Jag har en bakgrund i Mellanöstern, jag förstår arabiska och läser Al Jazeera. Jag vet vad som pågår där och vet att det du säger är fel. Jag råder dig att inte säga det här offentligt för du kan få folk i Europaparlamentet emot dig, säger Al-sahlani till Aftonbladet om händelsen.

Efter razziorna har den socialdemokratiska EU-parlamentsgruppen skjutit upp samtliga omröstningar gällande Gulfstaterna och flera parlamentariker samt andra politiker har uttalat sig om allvaret i mutanklagelserna. En av dem är EU-kommissionären Paolo Gentiloni som i en intervju med den italienska radiokanalen Rai 3 berättar om vad konsekvenserna kan bli om de tilltalade döms för brotten.

– Om det bekräftas att någon har tagit emot pengar för att försöka påverka Europaparlamentets åsikter kommer det verkligen att bli en av de mest dramatiska korruptionsaffärerna under de senaste åren, säger han.

Ytterligare en person som greps under tillslagen är Luca Visentini, generalsekreterare för “Internationella fackliga samorganisationen” (ITUC). Till skillnad mot de fyra åtalade släpptes han efter 48 timmar men erkände att han hade tagit emot cirka 50 000 euro från Panzeri i form av en “donation” från Fight Impunity.

Däremot yrkar han på att donationen gjordes utan att några krav och att han inte har varit inblandad i härvan.

– Jag accepterade denna donation på grund av donatorns ideella karaktär. Jag blev inte tillfrågad om något, och bads inte heller om något i utbyte mot pengarna och fanns inga som helst villkor ställda för denna donation. Den var inte kopplad till något försök till korruption, inte heller för att påverka min fackliga ståndpunkt i Qatar eller i andra frågor. Jag avvisar öppet alla möjliga påståenden i detta avseende som helt osanna, säger Visentini.

Ytterligare en som står åtalad för korruption kopplat till Qatar är den grekiska parlamentarikern Eva Kaili som har kallats den tydligate försvararen av Qatar.
Bild: Eva Kaili

I dagsläget är polisen förtegen och delar inga detaljer kring utredningen, men under föregående vecka meddelade Panzeris advokat att socialdemokraten har valt att göra en överenskommelse med de belgiska myndigheterna.

I utbyte mot att “berätta allt”, däribland om vilka som har varit delaktiga i härvan, kommer han att få sitt straff reducerat. Efter sitt gripande har Panzeri framställts som ledaren bland de anklagade och har även erkänt att han mycket riktigt ”leder en kriminell organisation”.

Men nyheten om överenskommelsen fick snabbt kritik, däribland av Eva Kailis advokat Michalis Dimitrakopoulos som menar att Panzeri lär namnge fler personer med koppling till brotten för att rädda sig själv och sin familj.

– Han är totalt otillförlitlig nu, och allt han bryr sig om är att skydda sin fru och dotter. Han kommer skriva under på allt de kommer med, säger Dimitrakopoulos till Euractiv.

De belgiska myndigheterna har även bett Europaparlamentet att häva den diplomatiska immuniteten för ytterligare två parlamentariker i samband med fallet.

En av dem är den belgiska socialdemokraten Marc Tarabella som är vice ordförande i EU-parlamentets delegation för förbindelserna med Arabiska halvön, vilket Qatar ingår i.

Polisens intresse för belgaren ska ha grundat sig i ett uttalande som Panzeri ska ha gjort i vilket han erkände att han har betalat Tarabella minst 120 000 euro i kontanter för att föra Qatars talan i Europaparlamentet, något Tarabella har tillbakavisat.

Enligt den belgiska tidningen Knack ska polisen ha genomfört en razzia i Tarabellas bostad och beslagtagit både hans dator och telefon men valt att inte ta in Tarabella på förhör. I samband med tillslaget uteslöts Tarabella från både parlamentets socialdemokratiska grupp (S&D) och från sitt inhemska parti.

– Jag har absolut inget att dölja och jag ska svara på alla frågor från utredarna om det kan hjälpa dem att kasta ljus på denna fråga, sade Tarabella i en kommentar efter händelsen.

Den andre politikern som polisen vill ska få sin diplomatiska immunitet upphävd är Andrea Cozzolino från Italien. När Europaparlamentet under föregående vecka möttes för att diskutera ärendet var Cozzoliono på plats och avvisade alla anklagelser om att han skulle ha haft samröre med Qatar eller sina medmisstänkta.

– Jag skickade en formell begäran till domare Michel Claise där jag, samtidigt som jag erinrade om att jag inte var personligen involverad i Qatargate, bekräftade att jag ville höras om de fakta som avslöjats i pressen, även om jag var tvungen att avstå från parlamentarisk immunitet. Jag skulle vilja rapportera till er kända och verifierbara fakta som i sig vittnar bortom allt rimligt tvivel om att jag är en total främling för den så kallade Qatargate, sa han under mötet.

Efter Qatargate har EU parlamentet börjat arbeta för att göra förändringar samt krävt fler åtgärder för att täppa till kryphål i befintliga öppenhetsregler.
Bild: Europaparlamentets talman Roberta Metsola talar under det första möte efter att skandalen blev offentlig.

Enligt nya uppgifter från tidningen Politico ska även en marockansk agent ha spelat en nyckelroll i brotten. Agenten uppges ha haft kopplingar till flera tidigare spionärenden i Europa och pekas ut som länken mellan Panzeri och Marocko. Han ska även ha gett order till Abderrahim Atmoun, numera Marockos ambassadör i Warszawa, att ge gåvor till Panzeris familj.

Under fredagen uttalade sig återigen Paolo Gentiloni om utredningen och menade att det kan komma att krävas att Europaparlamentet inför nya regler för att kunna förhindra att liknande brott genomförs.

– Vad vi har sett skulle kunna ha varit scener från Netflix, ur ett Narcos-avsnitt (tv-serien om knarkkungen Pablo Escobars liv). Vi måste reagera. Vi måste låta det belgiska rättsväsendet göra sitt jobb, och kanske införa ytterligare regler för transparens, särskilt i Europaparlamentet, säger Gentiloni.

Både Marocko och Qatar har nekat till all inblandning i muthärvan.

Toppbild: EU:s flagga och Qatars flagga