Nyheter om , ,

EU-observatörer under beskjutning i Armenien

Under tisdagsförmiddagen besköts EU:s observationsinsats i Armenien. Beskjutningen kommer efter tidigare hot från Azerbajdzjan.

Motstridiga rapporter publicerades under tisdagseftermiddagen om att EU:s civila observationsinsats i Armenien (EUMA) kommit under beskjutning. Först publicerade armeniska försvarsmakten att det skett för att en timme senare följas upp av ett tillbakavisande från EUMA.

Efter ytterligare läckte en film där en EU-observatör berättar inför kamera var de blivit beskjutna. I samband med det korrigerade EUMA sitt uttalande med att bekräfta att beskjutningen skett där de befann sig.

Ingen skadades vid beskjutningen.

EU har sedan i oktober förra året en observationsinsats i Armenien som patrullerar längs den armenisk-azerbajdzjanska gränsen. Sedan februari har insatsen fått ett tvåårigt mandat att verka i Armenien, men inte i Azerbajdzjan.

Trots försök att få samma mandat i Azerbajdzjan så har den azerbajdzjanska sidan nekat insatsen tillträde till landet.

I dag består insatsen av strax över hundra personer, varav hälften är observatörer. EUMA delar med sig av sina planer på veckobasis till den azerbajdzjanska sidan.

Efter EUMA först nekade att beskjutning skett publicerade azerbajdzjanska försvarsmakten ett pressmeddelande. I det beskrivs händelsen som ”omöjlig”, vilket baseras på att Azerbajdzjan får all information som krävs från EUMA för att känna igen bilarna.

”…det är både teoretiskt och praktiskt omöjligt för en sådan situation att uppstå, vilket armeniska försvarsmakten påstår (har hänt)”.

Vid tid för publiceringen har inte pressmeddelandet vare sig justerats eller kompletterats.

Hot om att beskjuta EU kom första gången från Vagif Sadigov, den azerbajdzjanska ambassadören i Belgien, redan i juni. I en Tweet med en bild på ett krypskyttgevär insinuerade han att Azerbajdzjan har kapacitet att skjuta den som närmar sig gränsen.

Tweeten var en kommentar till en EU-delegation ledd av den franske parlamentarikern Nathalie Loiseau som leder EU-parlamentets eget säkerhetsutskott. Både EU-parlamentets ordförande och EU-kommissionens utrikestjänst markerade då mot Sadigov. Trots det tog han inte bort Tweeten som fortfarande finns kvar.

Denna gång kommenterar Nathalie Loiseau händelsen med att understryka att EUMA både bevittnat att Azerbajdzjan beskjutit dem och blockaden av Latjinkorridoren fortsätter. Hon understryker att EU har all information som krävs för att agera, men ifrågasätter EU:s handlingsförmåga att agera.

Under onsdagen tar FN:s säkerhetsråd upp frågan om blockaden av Latjinkorridoren i ett brådskande möte. Armenien, liksom människorättsorganisationer, Internationella Rödakorsfederationen, EU-parlamentet, EU-kommissionen och Europarådet menar att Azerbajdzjan bryter mot Internationella domstolen i Haags order om att garantera fri rörlighet.

Utkomsten av omröstningen i säkerhetsrådet är fortfarande oviss och situationen på marken mellan länderna rapporteras vara spänd.

Vi söker EU-kommissionens utrikestjänst och EUMA för kommentar.

2023-08-17 Uppdatering: EU-kommissionens utrikestjänst har återkommit med en kommentar.

Medan en patrull ägde rum nära Verin Shorzja, så har EU-missionen i Armenien (EUMA) rapporterat 4-5 skott som avlossades cirka en kilometer från var insatsen patrullerade. I och med det inte var möjligt att avgöra måltavlan för beskjutningen, så fattade patrullen nödvändiga beslut om säkerhetsåtgärder och lämnade området.

EUMA fortsätter, i nära kontakt med alla sidor, sitt viktiga observationsarbete längs den armeniska sidan av den internationella gränsen med Azerbajdzjan.

Toppbild: EU-observatörerna lämnar sina lokaler. Arkivbild Rasmus Canbäck