Nyheter om , ,

Efter påtryckningar från Norge: FIFA kommer återuppta samtalen om migrantarbetarna i Qatar

Det norska Fotbollförbundet har lämnat in ett brev i vilket de kräver att FIFA ska klargöra sitt ansvar gällande upprätthållande av de mänskliga rättigheterna, både i samband med fjolårets fotbolls-VM men också framtida turneringar.

Under sin årliga kongress nästa månad i Rwanda kommer det Internationella Fotbollförbundet (FIFA) diskutera de övergrepp samt dödsfall som tusentals migrantarbetare i Qatar föll offer för inför VM förra året.

Beslutet togs efter att det Norska Fotbollförbundet lämnade in en officiell begäran i vilken de krävde att FIFA ska klargöra sitt ansvar för att upprätthålla de mänskliga rättigheterna – både i samband med fjolårets VM och i framtida turneringar.

Enligt tidningen The Athletic skrev det norska fotbollsförbundet att de välkomnar de framsteg som har gjorts när det gäller att förbättra arbetsnormerna på officiella VM-arbetsplats, samt genomförandet av reformer inom arbetslagstiftningen, men påpekar att det finns mycket jobb kvar att göra.

Förbundet menar att det sanna arvet från VM 2022, både när det gäller de mänskliga rättigheterna och fotbollens framtid, ligger i beslutet som togs om att fullt ut implementera de åtaganden gällande mänskliga rättigheter som förbundet har i sin stadga. De vill även att FIFA återupptar samtalet om en kompensationsfond för de som har utsatts innan och under förra årets VM.

Den norska begäran undertecknades även av förbundets president Lise Klaveness som sedan sitt tillträde har kritiserat FIFA flera gånger för deras beslut att tilldela Qatar världsmästerskapet, bland annat under förbundets kongress år 2022.

– Tilldelningen av VM skedde på ett oacceptabelt sätt, med oacceptabla konsekvenser där mänskliga rättigheter och jämlikhet inte fanns med i startelvan. FIFA har adresserat det här men har fortfarande en lång väg att vandra. Migrantarbetare som skadar sig eller familjer till de som har omkommit måste tas om hand. FIFA måste göra något för att verkligen implementera förändring, sa hon under sitt framförande på kongressen.

Det norska Fotbollförbundets president Lise Klaveness kritiserade FIFA-ledningen under fjolårets kongress i Qatar.

I slutet av november år 2022 medgav qatariska myndigheter att uppemot 500 migrantarbetare hade dött i byggarbetsolyckor sedan år 2014. Däremot har flera människorättsorganisationer kritiserat siffran och påpekat att det antagligen finns ett stort mörkertal.

FIFA:s president Gianni Infantino å sin sida anklagar västvärlden för “hyckleri” i sin rapportering och kritik mot Gulfstaten och lyfter istället fram FIFAs fleråriga samarbete med den Internationella arbetsorganisationen (ILO).

Enligt Infantino är organisationernas gemensamma mål att utveckla ett program som både kommer gynna arbetare globalt, men också stötta projekt som har satts upp i de länder som har skickat arbetare till Qatar.

Kritiken mot FIFA och Qatar under VM ledde även till skapandet av kampanjen #PayUpFIFA vars fokus var att få FIFA att avsätta minst 440 miljoner dollar, motsvarande prispengarna till VM-lagen 2022, för att investera i fonder som ska kompensera arbetare och förbättra arbetarskyddet i Qatar.

Men kampanjen avvisades av både Infantino och Qatars arbetsminister Ali bin Samikh Al Marri som menade att Qatar redan hade inrättat en egen fond för att stödja utsatta arbetare i landet.

– Qatar har redan etablerat en framgångsrik kompensationsfond som en del av landets reformer. Uppmaningen till en duplicerad FIFA-ledd kompensationskampanj av olika organisationer blir ett PR-trick, och den Internationella arbetsorganisationen (ILO) håller med mig. Det finns inga kriterier för att etablera dessa fonder. Fråga initiativtagarna detta: Var är offren, har ni namn på dessa, sa Al Marri i slutet av november.

Trots avvisandet har flera förbund fortsatt att trycka på frågan om en kompensationsfond, och i slutet av februari meddelade tio europeiska fotbollsförbund att de har skrivit under en namninsamling som kommer att lämnas över till FIFA den 13 mars.

Förbundens mål är att få träffa FIFA-ledningen innan kongressen i Rwanda för att återuppta diskussionen om en möjlig ekonomisk kompensation för migrantarbetarna.

– Vi ber att FIFA gör en gest, åtminstone symbolisk, säger Dominique Blanc, ordförande för det schweiziska fotbollsförbundet som även en av de som har skrivit under namninsamlingen.

Toppbild: FIFA:s ordförande Gianni Infantino och Norska fotbollförbundets ordförande Lise Klaveness

Läs om migrantarbetarna situation på Blankspots prisbelönade sajt “Cards of Qatar.”