Nyheter om , , ,

Inte bara Janne Andersson som tappade humöret på Friends igår – delegat från Azerbajdzjan utreds av Uefa

Under matchen mellan Sverige och Azerbajdzjan manifesterade armenier mot blockaden av Nagorno-Karabach. Det provocerade medlemmar av delegationen från Azerbajdzjan varav en tog sig upp till aktivisterna för att sedan avvisas. Nu kan händelsen komma att utredas av UEFA.

Inför fotbollsmatchen mellan Sveriges och Azerbajdzjans herrlandslag i fotboll planerades en manifestation mot blockaden av Nagorno-Karabach.

Säkerhetsansvarig på arenan Martin Fredman sade till Fotbollskanalen innan matchen att han uppmanade de som planerade en manifestation att ansöka om tillstånd hos polisen för att genomföra den på annan plats.

Vidare uppgav han att Svenska fotbollförbundet i regel inte tillåter politiska manifestationer på arenor.

Efter drygt en timmes spel hölls en banderoll upp med texten ”END THE BLOCKADE OF ARTSAKH” – ”Stoppa blockaden av Artsach” och ordningsvakter ingrep.

Artsach är det armeniska namnet för Nagorno-Karabach.

Blockaden har pågått sedan den 12 december och Internationella domstolen i Haag uppdrog åt Azerbajdzjan den 22 februari att med alla tillgängliga medel garantera obehindrad passage genom den humanitära korridoren. De senaste veckorna har en upptrappad retorik, med bland annat hot om nytt krig från Azerbajdzjans president Ilham Alijev, gjort att konflikten eskalerat.

Ameniens premiärminister har å sin sida understrukit att Armenien inte kan underteckna ett fredsförslag som innebär att landet förlorar territoriellt utrymme.

Den senaste veckan har flera brott mot vapenvilan mellan både Azerbajdzjan och Nagorno-Karabach, och Azerbajdzjan och Armenien noterats.

På arenan kunde man också se flera av Nagorno-Karabachs flaggor, liksom vanliga armeniska.

En av de armeniska aktivisterna uppger att han kort efter manifestationen blivit slagen av en person med ett officiellt rött UEFA-band runt halsen, som därefter försökte rycka bort Nagorno-Karabachs flagga ur handen.

Därtill visar flera filmer som delats av publiken att en person från den azerbajdzjanska fotbollsdelegationen blir avvisad av ordningsvakter. I ett filmklipp som delats i Telegramkanaler syns han knuffa ordningsvakterna.

En annan film på Tiktok visar att samma person tog sig upp till aktivisterna på läktaren.

En annan av de armeniska aktivisterna, som syns dokumentera manifestationen, uppger att en ordningsvakt raderade hans filmer och bilder.

Två armeniska supportrar bär Nagorno-Karabachs flagga inför matchen mellan Armenien och Turkiet. Azerbajdzjan rankas av bland annat Freedom House index som mer auktoritärt än både Ryssland och Iran, medan Armenien efter en revolution 2018 gjort stora demokratiska framsteg. Foto Areg Balayan

Den azerbajdzjanska ambassadören Zaur Ahmadov twittrade efter matchen: ”Polisen stoppade omedelbart provokationen som radikala armenier försökte göra under matchen och grep de skyldiga och avlägsnade dem från arenan”.

När Blankspot når Svenska fotbollförbundets säkerhetsansvarige Martin Fredman bekräftar han incidenterna.

– När väl aktionen genomförs så blir personerna relativt snabbt omhändertagna. Åtta personer avhystes, säger Martin Fredman.

Enligt honom är man som arrangör mest orolig för hur “yttringar” kan sprida sig inne på arenan när det gäller motsättningar kring deltagande länder. Dels handlar det om säkerheten men förbundet kan också få böter av UEFA.

– Man ska inte glömma den dynamik som kan uppstå i känsloyttranden. Men det bryter mot Uefas regelverk med sådana manifestationer. Vi värderar inte saken i sig.

Säkerhetsansvarige Martin Fredman poängterar att det är hans ansvar är att alla ska kunna gå hem trygga.

– Det är en stökig omvärld vi har. Politiska yttringar ska inte blandas in i idrotten. Idrott och politik kan ibland höra ihop, det vet vi alla. Däremot är min första prioritet allas säkerhet och att det ska vara trevligt på matchen.

Hur hanterar ni aktivisterna?

– Vi såg det här som ett fredligt försök att göra någonting politiskt. Vi avvisade de armeniska aktivisterna som ordningsstörare, men väljer att inte gå vidare med något kring dem. Det gick skyndsamt och förhållandevis lugnt till att avvisa dem.

Aktiviteten fick dock några av de azerbajdzjanska supportrarna att reagera.

– På andra sidan arenan hade vi en incident. Azerbajdzjanska supportrar ryckte loss stolar och kastade in dem vilket skadade en fotograf illa i skallen. Det hänger ihop med manifestationen. Azerbajdzjans bortasektion blev provocerade av den armeniska manifestationen. Det här är nu ett polisärende.

Det cirkulerar videor på en person från den azerbajdzjanska delegationen som avvisas. De armeniska aktivisterna menar att han gick i handgemäng med dem. Hur ser ni på det?

– Vi tog ett beslut att en person från den azerbajdzjanska delegationen blev av med sin ackreditering igår och avvisades. Uefa har i uppdrag att undersöka vilka konsekvenser det får för Azerbajdzjan. Om det finns någon som är misshandlad där, så får man kontakta polisen som tar in det i sin förundersökning. Det är nytt för mig.

En person som filmade aktionen säger att en ordningsvakt raderade filmer och bilder från hans telefon. Är det vanligt agerande?

– Jag har inte hört om att det ska ha skett. Det ligger inte i ordningsvakternas uppdrag. I så fall får man höra av sig och så får vi kolla på det. Det är nya uppgifter.