Nyheter om

Migrationsverket: Därför utvisas 106-åringen till Afghanistan

Bibikhal Uzbeki, som antas vara världens äldsta flykting, kan återvända till den krigsdrabbade provinsen Kunduz. Det anser Migrationsverket som slår fast att hon inte är mer hotad än någon annan person från den regionen.

Som Blankspot tidigare har kunnat rapportera hotas den 106 år gamla Bibikhal Uzbeki av utvisning till Afghanistan. Den 19 maj i år fick hon avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd från Migrationsverket.

En av orsakerna är att hela hennes familj sedan tidigare har fått utvisningsbeslut. Om de lämnar Sverige finns det ingen som tar hand om den gamla kvinnan.

– Migrationsverket hävdar att det inte är några problem för henne att återvända om hela familjen återvänder, säger Farzaneh Dehdari som är Bibikhals juridiska ombud.Familjen flydde från Afghanistan för åtta år sedan efter det att talibanerna gjorde räder i deras hemby och försökte rekrytera ett av Bibibkahls barnbarn. Detta var något som Bibikhal berättade om under sin intervju med Migrationsverket. Men myndigheten drog ändå slutsatsen att det inte fanns något hot mot Bibikhal.

–  Migrationsverket skriver att det inte har framkommit något konkret individuellt hot, eller aktuell hotbild från talibanerna, säger Farzaneh Dehdari.

I utvisningsbeslutet uttalar sig också Migrationsverket om situationen i Kunduz, den region som familjen kommer från. De våldsamma striderna mellan talibaner och regeringsstyrkor, som har utspelat sig under senare år, räcker inte för att hon ska få stanna.

Migrationsverket bekräftar visserligen att strider har förekommit men hävdar att konflikten inte är så intensiv att Bibikhal behöver få skydd i Sverige.

Det ska inte heller vara några problem för familjen att ta sig från Sverige till hembyn Zar Kharid tror Migrationsverket. I beslutet skriver de att det kan förekomma våld på vägarna i området men att det samtidigt kan förekomma perioder när det är lugnt och går bra att ta sig fram.

Tillfälliga säkerhetsproblem av detta slag räcker inte för att hon ska beviljas skydd i Sverige.

Bibikahls juridiska ombud har i en inlaga till Migrationsverket åberopat att den 106 år gamla kvinnan ska få stanna i Sverige av hälsoskäl och att hon befinner sig i livets slutskede och förmodligen inte ens skulle klara en flygresa. Hon är rullstolsburen och nästan blind.

Men inte heller detta tycker Migrationsverket är ett godtagbart skäl. I sitt utlåtande skriver myndigheten att det finns sjukhus i Afghanistan och att de erbjuder fri undersökning och behandling. Ibland kan det visserligen råda brist på mediciner men då går det bra att söka privat vård, upplyser Migrationsverket.

Blankspot har bett Migrationsverket att förklara varför man beslutat att utvisa en så gammal människa. Men för att uttala sig i detta specifika fall kräver de en underskriven fullmakt. Som vi tidigare har rapporterat är inte längre Bibikahl kontaktbar och har därför inte kunnat skriva under någon fullmakt.

I ett skriftligt svar uppger dock Migrationsverket att utrymmet för att ge uppehållstillstånd på grund av sjukdom är betydligt mindre än tidigare efter att den nya tillfälliga asyllagen började gälla i juli 2016.

Hjälp oss skriva mer om Migration!

Blankspots journalistik göms inte bakom en betalvägg. Stöd det fortsatta arbetet med att bevaka Migration genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli prenumerant.