Nyheter om ,

Ännu en kurdisk politisk flykting gripen – ska nu utvisas till Turkiet

En vecka innan NATO mötet mellan Sverige och Turkiet grips Znar Bozkurt, en av de kurder som SÄPO pekat ut som ett hot. – Jag var orolig i natt och min man vaknade hela tiden. Jag mår just nu bra, men jag vet inte vad som ska hända, säger Znar Bozkurt till Blankspot.

I bakgrunden hörs en polis säga: “Min gissning är att du blir skickad till förvar”.

Gripandet av Znar visar att utlämningarna av kurder till Turkiet fortsätter – trots omfattande kritik. 

I våras träffade Blankspot Znar i centrala Göteborg (Mehmet är Znars juridiska namn, men han vill tilltalas Znar). Det hade då gått ett halvår sedan Migrationsverket beslutat att lämna ut honom. Ett Turkiet som Znar lämnade för åtta år sedan.

Kombinationen av att vara kurd, homosexuell och att ha varit aktiv inom det kurdiskdominerade HDP-partiet innan han lämnade landet gjorde honom till ett lätt mål för en illvillig auktoritär turkisk regim.

Det är åtminstone vad han sa i sin asylansökan. Migrationsverket hävdade något annat och fick rätt i domstolen. 

Avgörande var att Znar enligt SÄPO har kopplingar till den terroristklassificerade organisationen PKK. 

– Znar är ett bara ett av kanske ett hundratal fall, sa hans dåvarande advokat Abdullah. Man hävdar att kurder är kopplade till terroriströrelser. På vilken grund då? För att de har varit på en kurdisk manifestation där det funnits PKK-flaggor?

Det framgår inte heller i domen på vilken grund som Znar anses vara farlig, och det är endast ett fåtal personer på Migrationsverket som har tillgång till hela förklaringen från Säpo.

Znar Bozkurts nuvarande juridiska ombud Miran Kakee från Fridh Advokatbyrå säger att det är oroväckande eftersom det finns en pågående prövning i Europadomstolen. 

– Jag ser inte att de kan verkställa detta. Vi kommer redan i dag att överklaga förvarsbeslutet och meddela Europadomstolen, säger Miran Kakee.

Om Europadomstolen väljer att ta upp ärendet så kan de fatta beslut om att stoppa, inhibera, utvisningen. De kan också ta ett sådant beslut om en risk för utvisning föreligger innan de fattat sitt beslut. 

Gripandet av Znar kommer veckan före Sveriges möte med Turkiet för att diskutera hur landet lever upp till de åtagande som länderna kom överens om. I avtalet ingick bland annat utlämningen av ett antal namngivna personer. 

Ombudet Miran Kakee vill inte spekulera om tidpunkten för gripandet. 

– Det är möjligt att det hade skett nu ändå, men det är klart att med den pågående Nato-processen så går man i de tankarna. 

Han har inte haft möjlighet att kontakta sin klient ännu. Men säger att när man får ett ”säkerhetsärende” på bordet är det inte mycket man som ombud kan göra.

– Har väl SÄPO yttrat sig så går det inte att få Migrationsverket att göra en annan bedömning. Dessutom är det svårt att bemöta yttranden då jag inte heller får veta motiveringen, säger Ombudet Miran Kakee från Fridh Advokatbyrå.

Znar är inte med på den lista som Turkiet presenterat för Sverige men är ett av de fall som fått stor medial uppmärksamhet både i Sverige och Turkiet. 

Till Blankspot sa Znar i våras att han deltagit på kurdiska demonstrationer och spelat musik. På en bild som presenterats som bevis så viftar en person i bakgrunden med en PKK-flagga.

– Jag är alltid med på manifestationer och kurdiska evenemang. Det är där jag umgås med vänner. 

Under sommaren föreslog också Säpo-chefen att PKK demonstrationer skulle förbjudas. 

Blir utvisningen verklighet så är Znar är orolig för att fängslas och torteras. 

– Jag vill inte ens tänka på vad som kan hända om jag skickas till Turkiet, sa Znar till Blankspot i våras. 

Läs också: “Sverige fortsätter att leverera åsiktsregistrerade kurder till Turkiet”

Toppbild: Znar menar att han hotas av uppemot 7 år i fängelse och tortyr om beslutet av utvisning verkställs. Foto Rasmus Canbäck som också gjorde intervjun med Znar.

Hjälp oss skriva mer om Migration!

Blankspots journalistik göms inte bakom en betalvägg. Stöd det fortsatta arbetet med att bevaka Migration genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli prenumerant.