Nyheter om , , ,

Znar Bozkurts fall ska prövas på nytt – utvisningen stoppad

Tidigt i fredags greps Znar Bozkurt i sitt hem i Borås. Planen var att han skulle utvisas så snart som möjligt till Turkiet där han hotas av tortyr. Efter en intensiv kampanj från aktivister och jurister beslutar nu Migrationsverket att ompröva hans ärende.

Sent på onsdagseftermiddagen mottog Znar Bozkurt beskedet från Migrationsverket att hans fall ska återöppnas.

Det juridiska ombudet Miran Kakaee som har arbetat intensivt med det den senaste veckan säger i en kommentar att Migrationsverket går på deras linje.

– Migrationsverket går helt på vår linje att uppmärksamheten i turkisk media utgör hinder mot verkställighet, och att Znar kan utsättas för tortyr om han utvisas. Därför har man fattat beslut om att öppna asylärendet på nytt.

Znar Bozkurt greps tidigt i fredags morse i sitt hem i Borås där han bor med sin make Tage. Det var en följd av att en fem år lång ansökan om uppehållstillstånd avgjordes i december 2021. Znar Bozkurt som yrkat på skyddsskäl till följd av att han är homosexuell, varit politiskt aktiv i det kurdiska partiet HDP, konverterat till kristendom och inte gjort värnplikten i Turkiet nekades då skyddsskäl på alla grunder.

Dessutom har Säpo gjort ett yttrande i hans ärende om att han är en säkerhetsrisk. Det är till följd av misstänkt samröre med den kurdiska PKK-rörelsen. Något som Znar nekar, men inte har haft möjlighet att försvara sig kring.

Blankspot har sedan i maj följt Znar Bozkurts fall i en artikelserie, som intensifierades den senaste veckan som en direkt följd av att Znar greps.

I samband med gripandet har turkiska både statliga och oberoende medier rapporterat om hans fall. Flertalet av dem har utmålat honom som medlem i PKK.

Fallet har fått särskilt stor uppmärksamhet då Nato-förhandlingarna mellan Sverige, Finland och Turkiet fortsätter denna vecka.

En manifestation hölls i Göteborg i måndags och aktivister anordnade en namninsamling som drog in nästan 4 000 underskrifter.

I en kommentar till Blankspot sade Amnesty Sveriges rådgivare i flykting-, migrants och folkrättsfrågor Madelaine Seidlitz att det är allvarligt.

– Det är allvarligt. Personer som är eller anses vara kopplade till PKK riskerar att utsättas för allvarliga kränkningar av sina mänskliga rättigheter.

Efter en ansökan om verkställandehinder har alltså Migrationsverket valt att återöppna ärendet. Miran Kakaee berättar att asylskälen ska bedömas på nytt.

– Det betyder att Znars asylskäl ska bedömas på nytt och att processen börjar om. Znar får inte utvisas och under tiden som ärendet handläggs släpps man i regel ur förvar, vilket jag förväntar mig ska ske när som helst.

Znar Bozkurt själv jublar över telefon.

– Jag vill tacka alla mina vänner som har kämpat för mig.

Tillägg efter publicering: Migrationsverket bedömde att Znar Bozkurt inte får lämna förvaret under prövningen. Det är på grund av Säpos yttrande om säkerhetsklassificering.

Toppbild: Znar och hans man Tage träffades i förvaret i måndags. Foto Rasmus Canbäck

Blankspots reportage och artiklar göms inte bakom en betalvägg. Bidra till vår blixtinsamling för att fortsätta bevakningen av kurdutvisningarna. Swisha eller börja stödja Blankspots månadsvis eller årsvis.

Läs också: ”Sverige fortsätter att leverera åsiktsregistrerade kurder till Turkiet”, ”Demonstranter krävde att utvisningen av Znar Bozkurt till Turkiet stoppas” samt ”Ännu en kurdisk politisk flykting gripen – ska nu utvisas till Turkiet”.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.