Sveriges utrikesdepartement avråder med omedelbar verkan från alla resor till Etiopien och uppmanar alla att lämna landet. Samtidigt fortsätter utvisningarna dit. Mot det beslutet protesterar nu etiopiska flyktingar i Sverige.
Av Martin Schibbye 29 november, 2021
I onsdags kallade den etiopiska flyktingföreningen i Sverige till en demonstration utanför Migrationsverkets lokaler i Sundbyberg.
– Det pågår ett inbördeskrig i stora delar av landet, alla drabbas av kriget och ingen borde utvisas nu, säger Grumgeta Zelealem en av initiativtagarna till demonstrationen.
För en vecka sedan fattade Migrationsverket ett beslut om att stoppa utvisningarna av personer med tigreansk etnicitet till Etiopien. Men enligt den etiopiska flyktingföreningen pågår kriget inte bara i Tigray utan främst regionerna Amhara och Afar och att utvisa personer dit skulle också innebära risker.
– Migrationsverket säger att det inte finns skäl att stoppa alla utvisningar och vi menar att det beslutet är grundat på felaktig information. Det i sin tur bygger på all desinformation i medierna och vi kräver att inga etiopiska flyktingar i nuläget ska utvisas.
Enligt Grumgeta Zelealem är det också motsägelsefullt att UD uppmanat svenskar att lämna landet eftersom situationen i Etiopien enligt departementet innebär ”överhängande fara för liv och hälsa”.
Men samtidigt fortsätta att utvisa flyktingar dit.
– Ingen borde utvisas till ett land i krig, säger Grumgeta Zelealem.
Carl Bexelius, rättschef på Migrationsverket menar att under de senaste veckorna har situationen för personer av tigreansk etnicitet försämrats i landet i takt med Tigraystyrkornas framgångar.
– Rapporter har förekommit om etnisk profilering och frihetsberövanden samt mycket allvarliga övergrepp från myndigheternas sida, säger Carl Bexelius i ett pressmeddelande.
Grumgeta Zelealem ifrågasätter inte bilden av att tigreaner trakasseras, men menar att det inte bara är de som är utsatta.
– Se också på vad som sker i områden som TPLF kontrollerar. Även i dessa områden har det skett massakrer i till exempel Mai Kadra. Uppgifter finns också om övergrepp och avrättningar i Gonder och Wollo, säger Grumgeta Zelealem.
Enligt en annan av initiativtagarna till demonstrationen, Yelma Shikur Shifaw som också sitter i föreningens verkställande utskott har premiärminister Abiy Ahmeds krav på att alla som kan bära ett vapen ska strida, intensifierat konflikten.
Han menar att Migratiosverket måste förstå vad konsekvenserna blir av att premiärministern Abiy Ahmed nu bett “alla kapabla etiopier” att “visa sin patriotism” genom att gå med i kriget.
– Landet befinner sig i ett oerhört allvarligt inbördeskrig. Migrationsverket måste förstå att de skickar flyktingar till kriget om utvisningarna inte stoppas.
Den etiopiska flyktingföreningen framhåller också att de är otroligt tacksamma över de insatser som Sverige gjort för Etiopien under åren.
– I Sverige finns tusentals etiopier som flytt undan den diktatoriska regimen i Etiopien. Det handlar om folk som blivit utsatta för kränkningar av deras mänskliga rättigheter och en del som riskerar fängelse, tortyr. Det är därför vi befinner oss här, i behov av skydd.
Föreningen har i en skrivelse som lämnades in efter protesten utanför Migrationsverkets kontor mu krävt att Migrationsverket på nytt ska pröva alla ärenden som har fått avslag på grund av det nya säkerhetsläget i Etiopien.
Yelma Shikur Shifaw framhåller också att det i Etiopien finns många fängslade journalister och att även de som stöttar dessa journalister står under övervakning.
– Just nu kan du inte ens gå till domstolen och följa förhandlingarna utan att riskera att övervakas och misstänkas.
Idag finns över 400 öppna ärenden som gäller återvändande till Etiopien. Hur många av dem som kan omfattas av det nya rättliga ställningstagandet som undantar tigreaner går inte att säga enligt Migrationsverkets rättschef.
– Migrationsverket för inte statistik över asylsökandes etniska tillhörighet. Vilka som berörs av beslutet är därför något som behöver utredas i varje enskilt fall, säger Carl Bexelius i ett pressmeddelande.
I det rättsliga ställningstagandet konstaterar Migrationsverket att säkerhetsläget i Etiopien är oroväckande och svårförutsägbart, men att det för närvarande inte finns grund för att besluta om ett generellt stopp för utvisningar till Etiopien.
Myndigheten skriver i ett pressmeddelande att de noga kommer att bevaka den politiska utvecklingen, säkerhetsläget och situationen i landet.
Foto: Privat.
Av Martin Schibbye
Hjälp oss skriva mer om Etiopien!
Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.
Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.
Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem. Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.