
En potentiellt förödande diplomatisk konflikt växer sig starkare mellan grannländerna Etiopien och Eritrea. Två länder som efter ett långt krigsstillestånd för bara ett par år sedan återupprättade de diplomatiska relationerna med varandra.
Av Martin Schibbye 3 november, 2023
I ett tal inför det etiopiska parlamentet uttryckte premiärminister Abiy Ahmed behovet av en hamn för Etiopien och därmed tillgång till världshaven som centralt för landets ambitioner.
En hamn för ”landet utan egen kust”, var också centralt för att förhindra ”framtida konflikter.”
Även om Abiy Ahmed inte pekade ut de eritreanska hamnstäderna Massawa eller Assab specifikt, utan snarare talade generellt om ”en gateway” svarade en eritreansk diplomat stationerad i Japan att ”landet kommer att försvara sitt territorium”.
Andra har påpekat att Eritrea slagits i decennier, militärt och diplomatiskt för att försvara staden Badme – långt från havet. Hur skulle man då inte försvara en hamnstad.
Samma budskap, om behovet av hamnar för Etiopien, återkom i en dokumentär på den statligaetiopiska televisionen den 13 oktober där premiärministern argumenterade för att bryta loss landets 120 miljoner invånare ur det ”geografiska fängelset.” Den naturliga gränsen för landet gick vid Röda Havet upplystes tittarna om.
Historiskt sett har Etiopien haft tillgång till havet via hamnstäder i Eritrea innan grannlandet blev självständigt efter ett trettio år långt krig 1993.
Efter det har Etiopien främst använt hamnen i Djibouti för 90 procent av landets importbehov.
Premiärminister Abiy Ahmed underströk inför parlamentet att Etiopiens framtida strategiska intressen ”kräver tillgång till havet” och möjligheten att bygga upp marina stridskrafter och säkra handelsvägarna. Utländska diplomater säger till The Economist att de offentliga uttalandena återspeglar vad Abiy Ahmed har deklarerat privat i månader.
Talet kom i en dit då relationen mellan de både ländernas ledningar är frostig och den etiopiska regeringens truppförflyttningar i landets norra delar tolkas nu som förberedelser inför ett kommande krig.
Andra bedömare menar att det snarare handlar om truppförflyttningar i relation till inbördeskriget mot Amharargionen som blossade upp efter att kriget mot Tigray tog slut genom ett fredsavtal.
Abiy Ahmed prat om hamnar och krig ska ha mer att göra med att avleda uppmärksamhet från de kriserna, än att vilja öppna en ny front.
Trots rykten och spekulationer efter talet i parlamentet och dokumentärer finns det få uppenbara skäl för Etiopien och Eritrea att gå i krig mot varandra. Relationerna mellan de båda länderna har förbättrats sedan 2018 och det finns numera kommunikationskanaler för att lösa eventuella tvister.
Hamnen i Massawa är central för Eritrea och all importerad mat, elektronik och drivmedel passerar här. Det är också i Massawa som guld, koppar och zink från Eritreas gruvor lastas. Ett par Etiopiska fartyg trafikerar redan idag hamnen för att lasta zink från Eritrea till Kina men den har inte fått den centrala roll som många trodde efter freden mellan länderna 2018.
Eritreas insatser i Tigray mot det tidigare styrande partier TPLF, har tidigare hyllats av Abiy Ahmed som centrala för att den federala armén kunde slå tillbaka upproret i norr. Isaias Afwerki mobiliserade då hela sitt lands militära resurser i Tigraykriget.
Ett krig som kostade 100 000 – tals liv och förvärrade en redan svår humanitär situation i regionen.
Av Martin Schibbye
Hjälp oss skriva mer om Etiopien!
Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.
Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.
Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem. Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.