Nyheter om

Amnesty i ny rapport från Etiopien: TPLF skyldiga till mord och sexuellt våld mot civila

Soldater kopplade till Tigreanska folkets befrielsefront, TPLF, har dödat dussintals människor, gruppvåldtagit kvinnor och plundrat privat och allmän egendom i två områden i Amhara-regionen i norra Etiopien. Det menar Amnesty International i en ny rapport som släpptes i dag.

Inbördeskriget i Etiopien bröt ut i november 2020 och spred sig sommaren 2021 till Amhara och Afarregionerna vilket Blankspot rapporterat om i en serie reportage på plats. Striderna mellan den federala etiopiska armén och rebellerna i TPLF samt etniska miliser har böljat fram och tillbaka och de övergrepp som Amnesty lyfter i sin senaste rapport ska ha ägt rum i och i närheten av samhällena Chenna och Kobo i slutet av augusti och början av september 2021, kort efter att tigreanska styrkor tagit kontroll över områdena i juli. 

I Kobo ska tigreanska styrkor ha gett sig på civilbefolkningen som hämnd för ökat motstånd från lokala miliser och beväpnade invånare.

– Tigreanska styrkor har helt ignorerat folkrättens grundläggande regler som alla stridande parter måste följa. Allt fler bevis visar på ett mönster där tigreanska styrkor, sedan juli 2021, har begått krigsbrott och möjligen också brott mot mänskligheten i de områden de kontrollerar i Amhara-regionen. Det här innefattar upprepade fall av utbredda våldtäkter, summariskt dödande och plundring av bland annat sjukhus. TPLF:s ledarskap måste omedelbart sätta stopp för grymheterna vi dokumenterat och utesluta alla som misstänks vara inblandade i sådana brott från sina styrkor, säger Sarah Jackson, biträdande regionchef för Amnesty Internationals i Östafrika, Afrikas Horn och den stora sjöregionen (Demokratiska republiken Kongo, Burundi och Rwanda).

TPLF har ännu inte kommenterat uppgifterna men tidigare har gruppen kritiserat Amnesty för rapporter om övergrepp ibland annat Nifas Mewcha och då sagt att man ska göra sin egen undersökning av det inträffade och ställa de skyldiga inför rätta. TPLF har också välkomnat en oberoende utredning av alla övergrepp i regionen. 

En undersökning av FN:s människorättschef Michelle Bachelet konstaterade i november i fjol att alla sidor gjort sig skyldiga till grova övergrepp. 

I Kobo, en stad i nordöstra Amhara-regionen har Amnesty International till rapporten intervjuat 27 vittnen och överlevare, bland annat personer som hjälpte till att samla ihop och begrava de döda kropparna.

– Först sköt de min bror Taddese… Han dog direkt. Min andra bror och min svåger försökte båda ta sig därifrån och sköts i ryggen och dog… de sköt mig i vänster axel… Jag låg kvar och låtsades vara död, berättar en överlevare för Amnesty.

Tolv andra invånare i Kobo berättade att de hittat kroppar av invånare och arbetare som dödats i rena avrättningar – skjutna i huvudet, bröstet eller ryggen, vissa med händerna bundna bakom ryggen. 

– De första döda kropparna vi såg låg vid skolans stängsel. Det var 20 kroppar som låg mot stängslet i bara underkläder, och tre till låg inne på skolgården. De flesta var skjutna i bakhuvudet och några i ryggen. De som var skjutna i bakhuvudet gick inte att känna igen eftersom deras ansikten delvis hade skjutits bort, berättade en man i Kobo.

Amnestys Crisis Evidence Lab har analyserat satellitbilder och hittat bevis för nya begravningsplatser vid två kyrkor där invånarna sagt att de begravt dem som dödades den 9 september. 

Att avsiktligt döda civila – eller stridande som tillfångatagits, gett upp eller skadats – utgör krigsbrott och eventuellt även brott mot mänskligheten.

Amnesty menar också att tigreanska styrkor våldtagit dussintals kvinnor och flickor i och omkring Chenna, en by norr om Amhara-regionens huvudstad Bahir Dar. En del av offren har varit så unga som 14 år, och våldtäkterna har ofta skett i deras hem efter att de tvingats ge soldaterna mat.

14 av de 30 överlevare som Amnesty intervjuat sa att de utsatts för gruppvåldtäkt av flera tigreanska soldater, vissa av dem inför sina barn. Sju av överlevarna var flickor under 18 år.

– Jag var hemma med min mamma och min mormor när två unga män med gevär kom vid elvatiden på förmiddagen. En av dem bar militära kläder och den andra var civilklädd. De pratade en blandning av tigrinja och amhariska. De sa att deras familjer hade våldtagits och att det nu var deras tur att våldta oss. En av dem våldtog mig på gårdsplanen och den andra våldtog min mamma inne i huset. Min mamma mår väldigt dålig nu, hon är djupt deprimerad och förtvivlad. Vi pratar inte om vad som hänt, det är omöjligt, berättar Lucy för Amnesty.

Salam, en 29-årig kvinna, beskrev hur fyra tigreanska soldater låste in hennes föräldrar i ett rum och sedan våldtog henne i 15 timmar.

Många av överlevarna har allvarliga och långvariga fysiska och psykiska skador. Tio av dem var fortfarande inlagda på sjukhus tre månader efter att de våldtogs. Läkare som behandlat överlevande berättar för Amnesty att två av dem behandlats för skärsår som troligtvis uppstått av att de fått bajonetter till gevär införda i underlivet. 

Amnesty har tidigare dokumenterat liknande agerande från tigreanska styrkor som våldtagit amhariska kvinnor och flickor i staden Nifas Mewcha. Amnesty har också mottagit trovärdiga rapporter om våldtäkter från andra delar av Amhara-regionen. Sådana grymheter utgör krigsbrott och möjligen brott mot mänskligheten.

– Dessa grymheter visar än en gång att det internationella samfundet måste agera snabbt för att utreda övergrepp från alla parter, ställa de skyldiga till svars och säkerställa att överlevare kan åtnjuta sina rättigheter, säger Sarah Jackson.

– Det internationella samfundet har svikit offren och överlevarna av brott mot folkrätten i Etiopien alldeles för länge. FN och Afrikanska Unionen måste skicka utredare till regionen. Den kommission av experter på mänskliga rättigheter i Etiopien som FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC) upprättade i december måste också ges tillstånd att börja sitt arbete och få tillträde till landet så snart som möjligt.

Amnesty har dokumenterat en rad olika övergrepp av alla parter i konflikten. I den här rapporten har vi granskat tigreanska styrkor. Tidigare har vi kunnat konstatera att etiopiska regeringsstyrkor, allierade miliser och eritreanska styrkor gjort sig skyldiga till massakrer, utomrättsliga avrättningar och dödande, sexuellt och könsbaserat våld och godtyckliga gripanden. 

Läs hela rapporten här. 

Se också Donald Boströms reportage från regionen:

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.