Etiopiens regering utropade på torsdagen en ”humanitär vapenvila på obestämd tid”, kort senare svarade rebellerna i Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) att de accepterar vapenvilan. Kan det 16 månader långa kriget nu få ett slut?
Av Blankspot 25 mars, 2022
Regeringen i Addis Abeba förklarar beslutet med att nödhjälp ska kunna komma fram till utsatta.
– För att optimera framgången för den humanitära vapenvila så uppmanar regeringen upprorsmakarna i Tigray att upphöra med alla aggressiva insatser samt dra sig tillbaka från ockuperade grannområden, meddelade regeringen i ett uttalande.
TPLF svarade genom att acceptera vapenvilan ett beslut som ska gälla omedelbart, och de man uppmanade etiopiska myndigheter till att föra in nödhjälp till regionen, där svält hotar hundratusentals människor.
Omfattningen av det humanitära lidandet har varit svårt att uppskatta men nyligen presenterade ett universitet i Belgien (Ghent) siffror som visade att en halv miljon människor hade dött under de senaste 16 månaderna, vilket gör det till en betydligt blodigare konflikt än kriget mot Ukraina. Mellan 50 000 och 100 000 ska ha dött i strider och upp till 200 000 av svält med ytterligare 100 000 av brist på mediciner.
Sedan krigsutbrottet har dessutom över 400 000 tvingats fly sina hem i Tigray, enligt FN. Båda sidorna i kriget har anklagats för brott mot mänskliga rättigheter.
Av Blankspot
Hjälp oss skriva mer om Etiopien!
Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.
Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.
Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem. Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.