Nyheter om

Raseri i Etiopien efter att civila bränts på bål 

På en skakig mobilfilm som nu sprids på sociala medier i Etiopien ser man soldater i kamouflageuniform som bränner tre levande personer i en eld i Benishangul-Gumuz regionen. Att det etniska våldet i krigets spår nått hit är ett oroande tecken för Abiy Ahmeds Etiopien.

Sedan lång tid har människorättsorganisationer varnat och rapporterat om omfattande övergrepp mot både krigets lagar och de mänskliga rättigheterna i krigets spår.

Den etiopiska människorättskommissionen (EHRC) slog på söndagen fast att de skyldiga var den federala armén. Enligt vittnesmål så tog säkerhetsstyrkor dödade rebellsoldater till ett skogsparti för att bränna dem. Väl där anklagades andra ha band till rebellerna och eldades också upp.

De etiopiska myndigheterna meddelar nu enligt nyhetsbyrån AP att de ska identifiera och åtala de individer som syns på filmen i vilken man kan se totalt tre personer som bränns ihjäl. 

Videon är filmad någonstans i byn Ayisid Kebele i Metekel zonen i den nordvästra regionen Benishangul-Gumuz. 

– Det som ses på filmen är inhumant och oavsett motiv så kommer regeringen åtala de som begått detta oerhörda brott, sa en talesperson för regeringen till AP. 

Enligt TPLF som numera för ett gerillakrig i regionen mot den federala armén så är det civila från Tigray som bränns ihjäl. De menade tidigare i veckan att de skyldiga var ”Amhara miliser”.

På filmen ser man soldater bära både den federala arméns uniformer men också uniformer som kan kopplas till olika miliser och civila kläder. 

Civilbefolkningen i Amhara har i sin tur anklagat TPLF för övergrepp i regionen när kriget förra sommaren flyttade ut ur Tigray till Afar och Amhara, vilket Blankspot rapporterat om i flera reportage. 

Att det etniska våldet nu även blossat upp i Benishangul-Gumuz regionen och inte enbart i de områden där kriget ägde rum under hösten är ett oroande tecken för Abiy Ahmeds regering.

Sedan han tog över Etiopen 2018 och utmanövrerade det tidigare styrande partiet TPLF har våldet mellan olika grupper i landet ökat dramatiskt.

Gerillagruppen OLA som är allierade med TPLF sa i ett uttalande att det var ett “stenåldersbarbari” som uppvisades av armén.

Konflikten som bröt ut i november 2020 har hitills drivit två miljoner människor på flykt och orsakat en svältkatastrof i Tigray.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.