
Nyheter om Kurdutvisningar, Migrationsverket, Turkiet
Efter turkiska tortyrhotet – kurden Znar Bozkurt beviljas tidsbegränsat uppehållstillstånd
Mitt under pågående förhandlingar med Turkiet om Nato-medlemskap så beviljas utvisnings- och tortyrhotade kurden Znar Bozkurt tidsbegränsat uppehållstillstånd. Påverkar beslutet förhandlingarna med Turkiet?
Av Rasmus Canbäck 20 oktober, 2022
– Jag vet inte var jag ska ta vägen, säger Znar över telefon. Jag är så glad! Hur ska jag tacka alla?
När Znar Bozkurt ringer sitter han på en hamburgerrestaurang i centrala Borås. Han har precis nåtts av beskedet att efter nästan 10 år i Sverige så beviljas han tidsbegränsat uppehållstillstånd.
Blankspot rapporterade förra veckan om att den utvisningshotade kurden Znar Bozkurt efter 55 dagar släppts ur förvaret i Märsta utanför Stockholm. Det var i mitten på augusti som han greps i sitt hem för att utvisas till Turkiet.
Han kom till Sverige 2014 som arbetskraftsinvandrare. Två år senare sökte han istället asyl efter att dels kommit ut som homosexuell inför sin familj, dels för att han haft kopplingar till det kurdiska socialdemokratiska partiet HDP. En av hans barndomsvänner hade fängslats för sitt politiska engagemang och Znar upplevde att han skulle råka ut för samma öde.
En fem år lång asylrättsprövning senare beslutade Migrationsverket i december 2021 slutligen att Znar skulle utvisas till Turkiet. Man ansåg att han inte har skyddsskäl för att stanna, och i hans beslut hade dessutom svenska säkerhetspolisen (Säpo) gjort en säkerhetsbedömning där man anser att han är ett hot.
Det framgår inte i beslutet, men enligt Znar beror det på att han varit politiskt aktiv i Turkiet och Säpo har i ett förhör frågat ut honom om hans kopplingar till PKK.
Znar Bozkurt har aldrig givits möjligheten att rättsligt bemöta bevisen från Säpo.
När han i augusti arresterades och svenska medier, däribland Blankspot, rapporterade om fallet uppmärksammades det brett i turkiska medier. I ett trettiotal tidningar, däribland flera stora statliga, stod det att Znar Bozkurt har misstänkt samröre med PKK.
I en kommentar till Blankspot sade Amnesty Sveriges rådgivare i flykting-, migrants och folkrättsfrågor Madelaine Seidlitz i augusti att det är allvarligt när sådant uppmärksammas i Turkiet.
– Det är allvarligt. Personer som är eller anses vara kopplade till PKK riskerar att utsättas för allvarliga kränkningar av sina mänskliga rättigheter.
Efter en intensiv kampanj av aktivister, från flera organisationer, och jurister beslutade Migrationsverket i början på september att stoppa utvisningen för att pröva rätten till uppehållstillstånd på nytt.
Nu har Znar Bozkurt beviljats tillfälligt uppehållstillstånd.
Hans offentliga biträde, juristen Miran Kakaee från Fridh advokatbyrå i Göteborg, säger till Blankspot att hotet om utvisning dock kvarstår.
– Ett utvisningsbeslut gäller i fyra år. Znar fick sitt utvisningsbeslut i den förra processen och det gäller än idag. Migrationsverket har trots sin omprövning beslutat att inte upphäva utvisningsbeslutet eftersom Znar fortsatt ses som en säkerhetsrisk. Utgångspunkten är därför att man fortsatt ska utvisas.
I andra liknande fall har det tidsbegränsade uppehållstillståndet förlängts ett år åt gången.
Miran Kakaee har ännu inte hunnit begrunda innebörden av beslutet, mer än att det är beviljat, och säger att han ska träffa Znar så snart som möjligt för att avgöra vägarna framåt.
– Just nu ska jag analysera beslutet och gå igenom det med min klient, sedan får vi diskutera hur vi går vidare. Om det blir genom en eventuell överklagan till migrationsdomstolen.
I beslutet, som Blankspot har tagit del av, har Migrationsverket uppdaterat sin landinformation från tidigare ärenden.
Nu framgår det att det finns sannolika skäl att tro att Znar Bozkurt kommer bli inkallad till förhör när han anländer till Turkiet. Migrationsverket konstaterar att det i sig inte är ett bevis på att varken förföljelse eller tortyr kan förekomma. Däremot redogörs det i underlaget för andra fall där sådant skett.
Hot om tortyr eller illabehandling i Turkiet går därför inte att utesluta.

Beslutet om det tidsbegränsade uppehållstillståndet kommer mitt under förhandlingarna mellan Sverige, Finland och Turkiet om ett Nato-medlemskap.
Turkiet har ställt krav på att Sverige ska utvisa personer av just den kategori som Znar Bozkurt tillhör: dem som utpekas med potentiella kopplingar till PKK-rörelsen.
Forskaren och Turkietexperten Paul Levin, vid Stockholms universitet, har följt fallet med Znar Bozkurt noggrant sedan i somras.
Han säger att beslutet om Znar Bozkurt gör att många som varit oroliga för att Sveriges rättssäkerhet skulle kunna drabbas av förhandlingarna med Turkiet. Ett beslut kan, enligt Levin, eventuellt lugna de oroliga.
– Många kurder och andra har varit oroliga för att Sverige skulle göra avkall på rättssäkerhet eller andra viktiga principer när man försöker blidka Turkiet. Detta beslut kommer kanske lugna dem och stärka tron på att svenska myndigheter och det svenska rättsväsendet är och förblir oberoende. Det är också värt att påminna om att trepartsöverenskommelsen från i somras enbart talar om att Sverige och Finland skall skynda på utvisnings- eller utlämningsärenden och att det sker i enlighet med europeiska konventioner.
På frågan om han tror att beslutat kan påverka Nato-förhandlingarna svarar han att det är tänkbart.
– Ja det är inte otänkbart. Personen i fråga figurerar visserligen inte på den “så kallade” listan över personer Ankara har begärt utlämnade, men de har generellt tryckt på utlämningar eller utvisningar som en av de viktigaste punkterna i deras kravlista. Samtidigt gör svenska myndigheter och domstolar individuella prövningar så jag vet inte om detta är en indikation på hur Migrationsverket ser på utvisningar till Turkiet generellt idag eller enbart ett resultat av denna persons unika omständigheter. Oavsett är det förstås av demokratiska skäl oerhört viktigt att berörda myndigheter inte låter sig pressas utan gör korrekta bedömningar.
Med den nya regeringen i Sverige fortsätter förhandlingarna med Nato under hösten.
Znar Bozkurt som kom hem till Borås för en dryg vecka sedan är i alla fall nöjd.
– Det har gått nästan tio år och äntligen får jag mitt uppehållstillstånd. Jag har redan börjat engagera mig. Men först måste jag äta upp min hamburgare, säger han.
Toppbild: Znar Bozkurt spelar in ett meddelande till en demonstration för hans sak. Fotot taget av Rasmus Canbäck inne på förvaret i Märsta.
Läs också Rasmus Canbäcks tidigare rapportering om Znar Bozkurt:
12 oktober: Utvisningshotade kurden Znar Bozkurt släpps ur förvaret
24 augusti: Znar Bozkurts fall ska prövas på nytt – utvisningen stoppad
24 augusti: Utvisningshotade Znar Bozkurts make: ”Jag vägrar tro att Sverige inte är en fungerande rättsstat”
23 augusti: Demonstranter krävde att utvisningen av Znar Bozkurt till Turkiet stoppas
19 augusti: Ännu en kurdisk politisk flykting gripen – ska nu utvisas till Turkiet
23 maj: Sverige fortsätter att leverera åsiktsregistrerade kurder till Turkiet