Nyheter om , ,

Utvisningshotade kurden Znar Bozkurt släpps ur förvaret

Efter 55 dagar i förvaret släpps Znar Bozkurt ut. Inom kort kommer beslut om uppehållstillstånd.

Efter en intensiv kampanj från jurister och aktivister beslutade Migrationsverket i september om verkställighetsstopp för Znar Bozkurt. 

Det föregicks av att Znar arresterades i sitt hem den 19 augusti och blivit förd till Migrationsverkets förvar i Kållered utanför Göteborg.

Trots att Migrationsverket sedan dess prövat nytt beslut om uppehållstillstånd har han suttit kvar i förvar. I besluten om förvarsprövningen, som varit en parallell process till uppehållstillståndsprövningen, framgår det dels att Säpo anser Znar Bozkurt vara en säkerhetsrisk. Dels att han uppvisat beteende av att inte inställa sig vid förvaret frivilligt.

Nu har Migrationsverket beslutat att släppa Znar Bozkurt ur förvaret, och beslut om uppehållstillstånd kommer inom kort.

Znar berättar själv att han är överlycklig.

– Jag förstår inte vad som har hänt. Jag gråter nästan!

Juristen Miran Kakaee som agerat biträde för Znar Bozkurt säger till Blankspot att det har varit en svår process för Znar, men att den för tillfället är över.

– Jag hoppas att Migrationsverket snart fattar beslut om uppehållstillstånd som flykting eller på grund av praktiskt verkställighetshinder. det kan i så fall komma snart, och skulle i så fall visa att Znar uppfyller kriterierna för flyktingstatus på grund av att han riskerar tortyr i Turkiet. Rent formellt finns en risk för att utvisningsbeslutet kvarstår i och med Säpos bedömning av Znar som ett säkerhetshot.

Vidare berättar han att nästa steg i så fall blir att överklaga Säpos bedömning.

– Nu väntar vi bara på beslutet i fråga om uppehållstillstånd. Sen ska kag gå vidare och diskutera med min klient hur vi går vidare, det vill säga om vi i så fall ska överklaga Migrationsverkets beslut i den delen som gäller flyktingstatus och Säpos bedömning

I prövningen yrkade Minar Kakaee på flera skyddsskäl. Ett av dem var att Znar Bozkurt uthängts som PKK-ansluten hotas av tortyr i Turkiet. I ett tidigare fall från 2020 utvisades kurdiska Resul Özdemir från Sverige till Turkiet, som hade liknande anklagelser mot honom. Både familj och jurister på plats har vittnat om misshandeln som han utsatts för av turkiska myndigheter.

Znar Bozkurt har under diffusa former inte givits möjlighet att rättsligt försvara sig i Sverige och anklagats av svenska säkerhetspolisen för att utgöra ett säkerhetshot. Det är på grund av det som ett trettiotal turkiska medier hängt ut honom som PKK-ansluten.

Utöver det yrkade Minar Kakaee på att Znar Bozkurts kombination av att vara homosexuell man, tidigare politiskt aktiv kurd inom det socialdemokratiska HDP-partiet i Turkiet och att ha undvikit militärtjänst i hemlandet gör honom till särskilt utsatt av Erdoganregimen.

Znar Bozkurt är visserligen inte med på den ökända lista som delades av Turkiet inför Nato-förhandlingarna med Sverige och Finland under sommaren 2022. Däremot är fallet av sådan karaktär att det kan påverka förhandlingarna. Det menar, Håkan Svenneling, den vänsterpolitiske talespersonen för utrikesfrågor.

– Det är ett bakslag för Erdogans narrativ i Natoprocessen där han krävt att man ska lämna ut människor av just denna karaktär. Znars fall kan bli symboliskt viktigt för andra människor som riskerar att utvisas och potentiellt försvåra för förhandlingarna.

Han påpekar att beslutet om att släppa Znar Bozkurt ur förvaret är ett tecken på att den svenska demokratin står intakt, även om fallet har symboliskt viktig karaktär.

– Det visar att Sveriges demokratiska institutioner inte fallit för trycket från Turkiet och att det råder rättssäkerhet i landet. Däremot är det en skandal att han suttit i förvar i 55 dagar där han utsatts för hot och hat. Det är inte värdigt att Znar ska ha gått igenom allt detta.

I dagarna förväntas Znar Bozkurt  beviljas uppehållstillstånd för att återförenas med sin make Tage Carlsson i Borås, där han bor med sina två katter och en papegoja.

Mest av allt ser han framemot att träffa alla sina vänner, men han påtalar också att han nu ska aktivera sig politiskt för att belysa orättvisan kring säkerhetsklassificeringarna.

– Jag kommer att engagera mig för alla andra som gått igenom det här. Jag lovar!

Toppbild: Znar Bozkurt är med sin make Tage. Foto Rasmus Canbäck

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.