Välkommen till en digital utställning om pandemin och demokratin! #backademokratin

Aktivister världen runt har trots pandemin lyckats driva sin kamp. Vi hoppas det väcker tankar om dina egna demokratiska rättigheter och hur de används varje dag.

Jakob Ladányi Jancsó

Demokratiaktivist, Ungern

”När migrationskrisen startade behövde de hitta en fiende och det var flyktingarna – nu är det liberalerna. Enligt dem är vi liberaler och det räcker.”

Alesia Rudnik

Demokratiaktivist, Belarus

”Pandemin hjälpte människor att förstå att de kan agera. Det är bara dem som kan göra någonting. Det civila samhället blev lite starkare, lite större.”

Halmurat Harri Uyghur

Demokratiaktivist, Finland/Kina

”Nästan alla jag har mött känner någon som är i lägrena. Det gäller även för de uigurer som jag har träffat i andra länder. Det är ett globalt problem.”

Mireille Ngosso

Demokratiaktivist, Österrike

”Diskursen och inställningen till integration och migration i Österrike är fortfarande mycket rasistisk och det är därför vi behöver höja våra röster.”

Shunlei Yi

Demokratiaktivist, Myanmar

Pandemin sprider sig, men vi kan inte bry oss längre. Vi är mer oroade och rädda för militärkuppen. Vårt motstånd kan inte vänta en dag till.

Atnaf Brhane

Demokratiaktivist, Etiopien

”Man måste våga om man tror på det man gör måste man fortsätta. Det är så otänkbara saker blir tänkbara. En dag kommer alla diktaturer att falla.

Afaf Doleeb

Demokratiaktivist, Sudan

”Innan dess var jag okej med någon form av kompromiss, men efter Khartoum ändrade jag mig. Vi kan inte förhandla med människorna som dödar oss.”

Ying Srihutthaphadungkit

Demokratiaktivist, Thailand

Vi tvingades att genomgå attityd-justering och skriva under ett dokument där vi lovade att aldrig protestera mot militärdiktaturen.

Zhang Zhan

Demokratiaktivist, Kina

”Kanske har jag en upprorisk själ… men jag dokumenterar bara sanningen. Varför kan jag inte få visa den?”

Yuri Quintero

Demokratiaktivist, Colombia

Pandemin blev en ursäkt för regeringen att inte införa det man tidigare kommit överens om och avbröt all dialog.

Yakoy ElCheija

Människorättsaktivist, Venezuela/Colombia

Jag kunde inte sluta hjälpa även om det blev mer riskfyllt. Varje dag sökte jag upp de som var behov av kontakter, råd eller stöd.

Ida Östensson

Make Equal och Child 10, Sverige

Det har hänt så mycket under just den tiden som covid stängt ner samhället som skulle lett till stora folkliga protester.

Pandemins baksidor

Pandemin har förändrat verkligheten för många människor – för en lång tid framöver. Läs här om några av de effekter som kampen mot smittan fått.

Demokratin i dvala

Jorden runt har mänskliga rättigheter pressats undan i kampen mot viruset. Folkhälsan har varit viktigare än allt annat. Men hur kommer det påverka demokratin långsiktigt? Läs mer om hoten mot demokratin som pandemin inneburit.

Desinformation online

När coronavirusets svepte över världen talade man snart också om en digital informationspandemi. Begreppet infodemi etablerades så tidigt som den 20 februari 2020. 

Vi blir allt mer övervakade

Nu när ny teknik har öppnat nya möjligheter att smittspåra så finns den allmänna folkhälsan i ena vågskålen och människors globala integritet i den andra.

Inställda val

Redan efter enågra månader in i pandemin var det tydligt hur människors rösträtt skulle påverkas. När året var slut var det 79 val som hade ställts in eller flyttats fram.

Stängda skolor

Det är tydligt att coronapandemin slår hårt mot barns utbildningar runt om i världen. Krisen ser ut att kunna öka klyftan mellan rika och fattiga när skolor varit stängda under så långa perioder.

Kulturen pausad

Kulturen drabbades hårt under pandemin. Allt ställdes in. Många kulturarbetare är frilansare och förlorade sina arbeten på obestämd tid. Hur ser kulturens väg tillbaka ut?

Pandemin sköt upp valet i Etiopien och bidrog till ett krig

Om den fredliga revolutionen i jättelandet Etiopien.
och om de mörka molnen vid horisonten.

Gymnasieskolor, bibliotek och kulturhus kan boka en live digital föreläsning som ingår i utställningskonceptet. Mejla lin@blankspot.se för att anmäla intresse.

Nedladdningsbart material

Här kommer i höst även att finnas en lärarhandledning att ladda ner och även möjlighet att beställa ett magasin.

2021 CC BY-NC-ND 2.5 SE Blankspot - Wallingatan 37, 111 24 Stockholm