Analys om , ,

Europa öppnar upp för den som är vaccinerad – samtidigt som kraven på vaccin väcker protester

I Europa och övriga delar i västvärlden växer sig allt fler röster starka för att samhället ska var mer tillgängligt för de som är fullvaccinerade och begränsas för de som inte är vaccinerade.

Det franska parlamentet antog häromdagen en lag som började gälla i måndags och innebär obligatorisk vaccinering för hälso- och vårdpersonal, brandmän och andra hjälparbetare: 156 röstade för, 60 emot och 14 lade ner sina röster.

Liknande lagstiftning gäller i Grekland och i Italien som även överväger obligatorisk vaccinering av lärare.

Den franska regeringens ursprungsförslag var att man skulle förvägras anställning inom vården om man inte vaccinerar sig, men det justerades till att enbart innebära en viss lönejustering. Ursprungsförslaget innehöll också fler restriktioner för allmänheten inom restaurang- och servicenäringar men det har skjutits på framtiden under tiden som detaljerna justeras.

I Frankrike har det kontinuerligt demonstrerats mot coronastrategierna och den nu aktuella utvecklingen med obligatorisk vaccinering inom vissa yrkesgrupper samt åtgärder som förhindrar den fria rörligheten mer för icke-vaccinerade.  

Demonstranternas budskap är ”frihet” och befrielse från en ”hälsotyranni” som ”reducerar människor till en QR-kod”. Här syftar man på hälsopasset med en QR-kod finns och som allmänheten sedan den 21 juli visar upp vid deltagande i offentliga evenemang såsom biografer, teatrar eller museum. Från första augusti planeras det att införas på än fler platser såsom restauranger och fjärrtåg.

Några demonstranter bar gula stjärnor med orden ”Non vaccine” för att göra jämförelsen mellan förföljelser av de ovaccinerade med den som skedde mot judar under andra världskriget när de genom hälsopassen förhindras att röra sig fritt i samhället.

En jämförelse som har väckt starka reaktioner och fördömts av överlevande.

Frankrike är ett av de länder i Europa där det funnits en skepticism mot vaccin redan före coronapandemin. Nu har dessutom frågan om vaccinering blivit alltmer politiserad och liknar situationen i USA som Blankspot rapporterade om förra veckan.

Enligt en aktuell undersökning av Elabe är de som är mest benägna att vaccinera sig väljargrupperna för Benoît Hamon (93 %), Francois Fillon (90 %) och Emmanuel Macron (90 %). De som är minst benägna att vaccinera sig är de väljare som föredrar Jean-Luc Mélenchon (60 %) och Marine Le Pen (65 %).

Men trots de höjda rösterna mot restriktioner och vaccin visar samma undersökning att 72 procent av fransmännen stödjer förslaget om att vård- och hälsopersonal ska vaccinera sig och att 61 procent är för obligatorisk vaccinering av allmänheten.

Återigen blir det tydligt att anti-vaxxrörelsen är organiserad och samverkar med en mängd andra rörelser som vill söndra den rådande samhällsordningen. I Frankrike är många av frontfigurerna från de så kallade gula västarna också aktiva i kampen mot regeringens coronastrategier samt högerextrema rörelser.

Efter helgens tydliga besked från president Emmanuel Macron om fler restriktioner för icke-vaccinerade registrerade sig ett rekordstort antal fransmän för vaccinering. Över 900 000 anmälde sig för sin första dos under måndagen uppger österrikiska tidningen Kurier.

I många länder i Europa har man nu uppnått en platå för vaccinationstakten och tillsammans med nya än mer smittsamma varianter av Covid-viruset är oron stor för en fjärde våg.

Idén om att låta de vaccinerade få en större tillgång till det offentliga för att kunna hålla tillbaka smittan för att allt fler samtidigt kan återgå till en ny slags vardag växer i allt fler länder.

Samtidigt som man tvingas återinföra olika restriktioner.

Österrike hade planerat att den 22 juli släppa krav på munskydd och enbart behålla det inom lokaltrafik, livsmedelsbutiker, apotek och vid läkarbesök men på grund av deltavariantens spridning har man valt att behålla munskyddskrav i alla offentliga inrättningar inklusive samtliga butiker.

Restaurangnäringen hade också hoppats slippa registreringen av varje gäst för smittspårning men även det kravet kvarstår. Dessutom gäller sedan en tid den så kallade 3G-regeln,”geimpft, genesen, getestet”, vilket betyder att man för att få besöka restauranger och offentliga arenor ska visa upp att man antingen är vaccinerad, tillfrisknad med antikroppar eller testad.

PCR-gurgeltester erbjuds och marknadsförs som “gäller som inträdesbiljett”. Foto: Brit Stakston

Överallt erbjuds därför möjligheten att enkelt och kostnadsfritt testa sig. PCR-tester kan göras med hjälp av gurgeltester och kan lämnas in i livsmedelsbutiker eller bensinstationer och svar ges inom 24 timmar. Dessa marknadsförs också som att de gäller som inträdesbiljett. Ofta finns testmöjligheter i anslutning till de större evenemangens inträdeskassor som gör det möjligt att testa sig direkt. Vid Rådhuset där den årliga filmfestivalen sker kan man utan anmälan vaccinera sig varje dag fram till klockan 22 på kvällen.  

Att regelbundet testa sig före ett frisörbesök eller liknande rekommenderas och diskussionen om hur ofta man testar sig är en vanlig fråga i offentligheten. Den typen av snabbtester möjliggör även för de som inte är vaccinerade att agera ansvarstagande och enkelt kunna säkerställa att man inte sprider viruset. Ett kontinuerligt testande har hittills ansetts vara nyckeln till att inte behöva överväga obligatoriska vaccinering i den österrikiska debatten om strategier.

Men röster höjs även här inom politiken för att det borde bli obligatoriskt inom vissa yrkesgrupper som exponeras för många människor där man riskeras att smittas såsom i vården och inom utbildningssektorn. Men det har hittills avfärdats för att det inte anses vara förenligt med Europakonventionen och respekten för privatlivet eller den österrikiska författningen som inte ger ett juridiskt utrymme för det så länge det finns vetenskapliga alternativ såsom till exempelvis PCR-test uppger Bernd-Christian Funk, professor i konstitutionell rätt till tidningen Kurier.

Även i Österrike har det förekommit regelbundna demonstrationer av coronaskeptiker under hela pandemin liknande de i Frankrike. Även här förekom jämförelser med nazismen vilket ledde till en debatt om den trivialisering av nazistregimen coronaskeptikerna uttryckte. En demonstration i början av juli där man aviserat en stormning av ORF bestod till slut av enbart drygt 30 personer som skanderade ”Lügenpresse”.

Det ständigt minskade antalet demonstranter under våren uppges vara ett resultat av interna stridigheter bland annat om tydligare ställningstagande mot neonazistiska deltagare och användande av insamlade medel. De tidigare aviserade lättnaderna av restriktioner kan också ha spelat in. Dessutom uppges en av orsakerna vara att det högerpopulistiska Frihetspartiet, FPÖ, slutat mobilisera för deltagande i protesterna, rapporterar tidningen Der Standard.

Även i Tyskland är frågan om vaccin politiskt splittrad och den akuta oron nu är att man kan uppnå nivåer av 100 000 smittade per dag beräknat på hur smittoläget ser ut i dagsläget.

– De som har vaccinerats kommer definitivt att ha mer frihet än de som inte har vaccinerats sa den tyske kanslerministern Helge Braun till tidningen Bild am Sonntag i en kommentar om coronaläget.

Och förklarade vidare att om infektionerna fortsätter att öka på det här sättet som de gör just nu, trots de många testmöjligheterna, kan de som ej är vaccinerade behöva minska sina sociala kontakter och deltagande i allmänna sammankomster.

– Det kan också innebära att utbud såsom restauranger, filmer eller större evenemang inte längre skulle vara möjliga, inte ens om de är testade, för ovaccinerade personer, eftersom risken är för hög, sa Helge Braun och menade att det är en möjlighet att skydda medborgare.

I Irland där restauranger och caféer inomhus varit stängda länge har nu öppnats. Dock får man bara vistas där om man är fullvaccinerad och i sällskap om högst sex vuxna personer med max nio barn.

Italien har också aviserat att man ser över hur tillgången till fritidsaktiviteter och restauranger för icke-vaccinerade ska se ut.

Trenden är tydlig i Västvärlden att man i kampen mot muterade varianter kommer att se vaccinerade som en grupp som ska särbehandlas positivt.

En ansträngd restaurang- och kulturnäring kan komma att själva ställa krav på att enbart vaccinerade ges tillträde för att förhindra nya perioder av nedstängning.  

En utveckling som i förlängningen ger ett scenario där Västvärlden i än större grad lever i en vaccinerad bubbla som endast är tillgänglig för de som kunnat få vaccin. Den dagsaktuella uppgiften i Europa och övriga västvärlden för hur man ska skydda sig mot smittsamma mutationer och hur man får fler medborgare att vaccinera sig är prioriterad. Men även QR-koder i vaccinpass blir verkningslösa över tid om man inte fortsatt säkerställer och prioriterar att vaccin når samtliga länder i övriga världen.

Foto: Brit Stakston. Inträde på Schönbrunner Zoo, Wien, Österrike mot uppvisande av Covid-bevis.

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.