Nyheter om , , ,

Ukrainsk politiker: Tyskland och Frankrike finansierar den ryska krigsmaskinen

Utrikesutskottets ordförande i Ukraina ger Tyskland och Frankrike en stor del av skulden till kriget: "Ryssarna har korrumperat Tyskland med Gazprom" anser Merezhko Oleksandr.

Vägen till regeringsbyggnaderna inför mötet kantas av stridsvagnshinder, sandsäckar i fönster och fotanglar i högar, som visar att huvudstaden är beredd på ett nytt ryskt försök att inta Kiev.

För några veckor sedan var det nära.

Ukrainas armé tvingades själva spränga två av broarna som leder in till staden för att avvärja attacken.

Som ordförande i utrikesutskottet i Ukraina, (Head of International Relations Comitte) har Merezhko Oleksandr följt upptakten till kriget och förutom Ryssland pekar han ut Tyskland och Frankrike som medskyldiga till att kriget mot Ukraina inletts.

– Jag är inte rädd för att nämna Tyskland och Frankrike vid namn. Situationen är mycket obehaglig. Det finns politiker i EU som inte är intresserade om vi vinner eller förlorar. För dem handlar det om ekonomi, olja och gas. EU länderna finansierar Rysslands krigsmaskin med en miljard euro om dagen för gas. Det är närmare 60 miljarder euro till den ryska krigskassan sedan kriget startade. Ryssarna har korrumperat Tyskland med Gazprom, anser Merezhko Oleksandr.

Merezhko Oleksandr är ordförande i utrikesutskottet i Ukraina, (Head of International Relations Comitte). Foto: Donald Boström.

Det var också Tyskland och Frankrike som stoppade Ukraina från att tidigare bli medlemmar i Nato, menar Oleksandr.

2016 när Ukraina diskuterade ansökan förutspådde även EU-kommissionens ordförande, Jean-Claude Juncker, att Ukraina knappast skulle kunna bli medlem i EU eller Nato på minst 20–25 år.

– Därmed är de medskyldiga till det pågående kriget anser Merezhko Oleksandr. Vissa EU-politiker driver på för att vi ska ge upp, och samtala om fred istället för att ge oss de stridsvagnar, luftvärn och annat som vi behöver.

Merezhko Oleksandr uttrycker även sin besvikelse över Tyskland och Frankrike för att de rundat sanktionerna och sålt vapen till Ryssland sedan kriget startade i Donetsk 2014. Därmed har de försett ockupationsmakten med vapen som nu är vända mot Ukrainas folk. 

– Om någon hade sagt till mig 2013 att det skulle bli öppen aggression hade jag aldrig trott dem, nu är det ett krig mot kvinnor och barn. De siktar medvetet in sig på civilbefolkningen och dödar tre barn om dagen säger Oleksandr. Om ryssarna inringar våra trupper i öst så har de en bas för att försöka ta Kiev igen.

När Merezhko Oleksandr träffar den svenska riksdagsledamoten Anders Österberg i Kiev i veckan beskriver han Sverige som en “vän med potential”, medan Tyskland “inte är en pålitlig vän”. 

Förhandlingar med Ryssland pågår men är inte särskilt seriösa menar Oleksandr. Att Ukraina behöver mer vapen är huvudbudskapet.

– Tunga vapen hade vi behövt igår och Sverige kan ge oss det, säger Oleksandr till Österberg medan han dricker ur de antika tekopparna.

 Som första svenska riksdagsman besökte Anders Österberg (S) nyligen Kiev. ”Berättelserna om den ryska brutaliteten chockar mest”, säger han. Foto: Donald Boström.

Oleksandr menar att Putin anklagar andra för att göra samma saker som han själv gör.

– Putin säger att vi behöver av-nazifieras. Men det är Ryssland som behöver av-putiniseras – för både nazism och sovjetism. ­Putin stöder ultravänstern och ultrahögern och försöker ena dem. Och få deras stöd i utbyte. Rysslands systemidé är att det är våld som är lösningen, i likhet med fascismens bärande idé.

Oleksandr berättar att de ryska soldaterna rakar huvuden på ukrainska kvinnliga krigsfångar, som nazisterna gjorde, och i Mariupol tvingas invånarna bära vita band. 

Han tror att segerdagen i andra världskriget den 9 maj blir en kritisk dag.

– Putin måste ha en segerparad. Om inte en riktig seger så illusionen av en seger. Han lever med vetskapen att han, liksom tsaren, kan avsättas om han förlorar.

Detta är den första i en serie artiklar av Donald Boström från Ukraina (Läs också: Dagen då ryssarna tog över Krim samt Krönika: Rapport från en tågkupé i krigets Ukraina). Framöver kommer ni få läsa om fler möten med politiker i Kiev, möta ungdomar, läsa om offren i Butja, Irpin, Makariv och lära känna soldater vid fronten. För att inte missa något prenumerera på Blankspots nyhetsbrev: