Röster om ,

Dagbok från flykten: En vän i nöd

"Dagboken den här gången handlar om ett annat liv. En annan människa. Han heter Ghulam och jag vill berätta om hans historia" skriver Mohammad i veckans inlägg.

Han kom som många andra till Sverige 2015. Ensam. Han sökte asyl och fick avslag tre gånger i alla domstolarna. 2018 blev han av med sin nyckel och kastades ut för att deporteras tillbaka till Afghanistan. 

Trots att han hade konverterat fick han avslag och efter det sista avslaget tog en svensk präst hand om honom. Han bodde i många år gömd hos prästen men till slut reste han till Frankrike. 

I Frankrike bodde han i många månader under broarna i Paris. Sedan sökte han asyl i Frankrike men då blev han direkt ”Dublin klassad”. Han var tvungen att frivilligt åka tillbaka till det första land som han sökt asyl i. 

I väntan på att han skulle resa så gick han på de möten med den franska polisen som han kallades till. Till sist grep polisen honom under ett av mötena och tog honom till förvaret i Paris. Sedan utvisades han till Sverige. 

Väl tillbaka överklagade han beslutet att utvisas. Men varken hans konvertering eller det förvärrade säkerhetsläget i Afghanistan fick domstolarna att ändra sig. Efter fyra månader som inlåst flögs han till Kabul. Ett år innan talibanerna tog över. Han stannade inte och väntade på att det skulle ske utan tog sig till Turkiet – där han misshandlades först av smugglarna och sedan av de turkiska gränsvakterna. Väl tillbaka prövade han att istället fly till Teheran och vidare mot Mashhad provinsen i Iran. Där fick han vård för sina skador och återhämtade sig snabbt. 

Efter en månad tog han sig med hjälp av smugglare tillbaks till Turkiet men han greps efter att ha försökt klara sig länge i bergen. Turkiet försvarar verkligen sin gräns numera konstaterar smugglarna. Det är inte som förr. 

Nu är han fast i förvar i Turkiet. Han vet inte vad som väntar honom om han utvisas till Afghanistan. Han är rädd och orolig. Inte bara för talibanerna utan också för släktingar som fått veta att han konverterat. 

Jag frågar mig om Migrationsverket har uppdaterat sin syn på Afghanistan efter allt som hänt? Om han nu utvisas och något händer honom – vems är ansvaret?

Det är inte bara min vän som väntar på besked och som försöker lura döden. Ni som läser min dagbok. Snälla sprid den till alla som behöver veta vad som sker. 

Jag har varnat så länge i så många texter för vad som sedan hände. Talibanerna tog över men ingen trodde på mig när jag sa att de skulle det. Lyssna nu på mig när jag skriver att min vän inte är säker om han utvisas. 

**

I över ett år har Mohammad fört dagbok på Blankspot om hur han som utvisad försöker återanpassa sig till livet i Afghanistan. Nyligen belönades dagboken med Sveriges Tidskrifters pris ”Årets grepp”. Dagboken kommer att fortsätta även sedan Mohammad lämnad staden. För att inte missa så skriv upp dig för Blankspots nyhetsbrev.

Stöd oss så kan vi fortsätta att publicera reportage. Du kan också skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.