Röster om ,

Dagbok från flykten: Nu börjar deportationerna komma igång igen

Nu är det allvar igen för alla asylsökande som befinner sig Turkiet. Nu börjar landet utvisa de som gripits av polisen i Istanbul och andra stora städer. Det skriver Mohammad i veckans dagbok.

Från Kabul kommer rapporter om ny-gamla klädregler för kvinnor och skolorna för äldre flickor är fortsatt stängda. Situationen hårdnar under talibanerna. Samtidigt börjar Turkiet att tvångsdeportera de som sitter i förvararen tillbaka till Afghanistan. 

Min lärarkollega som jag skrev om för ett tag sedan släpptes som tur var ut nyligen. Men de andra vännerna utvisades i veckan. Till slut skrev personalen under deras papper, satta dem på ett flygplan och så släpptes de ut när planet landade i Kabul. De gömmer sig nu i Kabul och vågar inte återvända till sina byar som står under talibanernas kontroll. Där är det svårt att vara anonym och då deras föräldrar arbetet för militären i den tidigare regeringen känner de sig hotade. 

Foto: Mohammad.

På plats kan de berätta om att talibanernas beslut om nya klädregler är det som det pratas om i Kabul. Burka har nu introducerats som de ideala hijaben. Kvinnor ska nu täcka sina ansikten både i offentligheten och i hemmet. 

I ett uttalande från Haibatullah Akhondzadeh, talibanernas ledare, som lästes upp av talesmannen för ministeriet varnades kvinnor för att om de inte lydde denna. Ordning skulle deras närmaste man bli fängslad eller sparkad från jobbet.

Haibatullah Akhondzadeh beskrev också den blå burkan, en global symbol för talibanernas styre 1996 till 2001, som ett idealiskt skydd för kvinnor.

**

I över ett år har Mohammad fört dagbok på Blankspot om hur han som utvisad försökte återanpassa sig till livet i Afghanistan och sedan om livet på flykt undan talibanerna. Nyligen belönades dagboken med Sveriges Tidskrifters pris ”Årets grepp”. För att inte missa nästa vecka så skriv upp dig för Blankspots nyhetsbrev.