Nyheter om

Snart slutkört för kvinnor i Kabul

Kvinnor i Afghanistan kommer inte längre att kunna köra bil. Det blir resultatet av att regeringen Afghanistan stoppat utfärdandet av nya körkort för kvinnor.

Den nya regeringen i Afghanistan har gått hårt åt fri- och rättigheter för medier, kvinnor och civilsamhället under de senaste månaderna. Repressionen har också drabbat före detta statsanställda, före detta soldater och officerare och politiker.

Senast i raden av nya lagar och uttalanden är att det nu är stopp för kvinnor att ta körkort. 

– Regeringen har sagt till landets alla körskolor att bromsa utbildningen av kvinnliga elever och till myndigheterna att sluta utfärda körkort til kvinnor, berättar Zarmina Zarin en av Kabuls många kvinnliga förare. 

När hon hörde nyheten blev allting svart. Sedan talibanerna kom tillbaka har kvinnor hindrats från att fortsätta studera, att jobba och nu också att köra bil. 

– Var det detta de slogs i tjugo år för att införa? Vi trodde det för Islam och Allah som de förde deras Jihad. Men vi ser nu att det var ett heligt krig mot kvinnor så att de inte skulle få köra bil, säger Zarmina Zarin.

När hon tänker på hur vardagen ska bli förlorar hon hoppet. 

– Det är struligt om jag istället för att köra själv ska invänta en manlig släkting som ska köra mig. 

Hon tror också att detta bara är början på begränsningarna av kvinnors rättigheter. Hon lånade nyligen pengar till bilen och behöver köra för att kunna jobba. 

– Jag är den äldsta av mina syskon och köpte den här bilen så att jag kan hjälpa mina föräldrar. Min pappa var nyligen med om en hjärtattack – om det händer igen ska jag då släpa honom till sjukhuset? 

**

Artikeln är skriven av NN som är en 26-årig journalist som sedan 2021 rapporterar anonymt från Kabul för Blankspot. Varje vecka finns hennes intervjuer med människor på plats om hur livet påverkats i huvudstaden. För att inte missa hennes unika rapporter skriv upp dig för Blankspots nyhetsbrev. Foto: Jason Brisebois.