Nyheter om

Psykiskt sjuka i Afghanistan tvingas leva instängda i burar

Kombinationen av fattigdom och psykisk sjukdom har lett till att 18 åriga Bibis från Kandahar lever i en bur. – Hon har levt och lidit i buren sedan hon var tre, säger pappan Jan Agha.

När dottern hade fyllt tre fick hon plötsligt en nervsjukdom efter att ha blivit kraftigt nedkyld. Sjukdomen gjorde att han och familjen inte kunde hantera dottern och i samråd med övriga i byn sattes hon i en bur. Sedan dess har situationen förvärrats berättar pappan.

– Många har försökt hjälpa henne men för att kunna ta henne till ett riktigt sjukhus där hon kan få mediciner och vård behövs pengar och det har vi inte. Vi har bara buren.  Vi har inte ens mat. 

Han säger flera gånger att han förstår att det inte är en varken bra eller hållbar lösning. Att han verkligen inte vill låsa in sin dotter.

– Hela vården har kollapsat i landet. Det hände redan före talibanerna och nu säger läkarna jag pratar med att det inte finns resurser eller vård att få för min dotter i Afghanistan. 

För att kunna få hjälp måste han ta sig ut ur landet med dottern. Men det saknar han medel till. 

– Hon skulle behöva få professionell vård. Men jag kan inte bära henne på ryggen till Indien. 

Pappan säger att han knappt kan se på henne när hon lever i buren. 

– Jag ber till omvärlden att någon ska hjälpa mig. Men nu har en annan familj i byn också satt deras dotter som är 16 i en bur. Hon har liknande mentala problem och kan inte längre gå. 

Foto: Arkivbild, PRT Meymaneh

**

Artikeln är skriven av NN som är en 26-årig journalist som sedan 2021 rapporterar anonymt från Kabul för Blankspot. Varje vecka finns hennes intervjuer med människor på plats om hur livet påverkats i huvudstaden. För att inte missa hennes unika rapporter skriv upp dig för Blankspots nyhetsbrev. Foto: Jason Brisebois.