Nyheter om

Före detta lärare i Kabul: ”Jag klär ut mig till man för att kunna gå ut”

Sedan talibanerna tog makten i Afghanistan har en rad nya regler införts för landets kvinnor. En av utmaningarna är att afghanska kvinnor inte ska gå utanför hemmet utan en man eller familjemedlem med sig. För Blankspot berättar Tabasum hur hon ändå tar sig ut.

Tabasum pappa var medlem i ANDSF (Afghan National Defiance Security Forces) men sedan 2018 har han inte hörts av. Familjen hoppas fortfarande att han ska komma tillbaka – men inser att så nog inte är fallet. Förutom hans inkomst behöver de manlig släkting för att kunna gå ut.

– Min mamma har psykiska problem, vi är sex systrar, alla är vi singlar och vi har ingen bror, så det finns ingen man i vår familj som kan gå ut med oss, säger Tabasum.

Under den förra regeringen var hon lärare på en av privatskolorna i Kabul på deltid, samtidigt som hon studerade ekonomi på universitetet. 

– När talibanerna tog den politiska makten i Afghanistan stängde de dörren till skolan för flickor från sex till årskurs 12. Jag var matematiklärare, jag älskade det! Jag saknar mina elever, böckerna och miljön i skolan, säger hon.

För några år sedan sedan drabbades Tabasum av bröstcancer och fick operera bort brösten. Då var det en stor tragedi.

– Nu är det vår smala lycka att jag inte har kvar brösten. Efter att ha klippt av mitt hår kan jag nu ge mig ut och agera familjeförsörjare. Jag byter till ett manligt namn och sätter mig och säljer grönsaker. 

I slutet av dagen tar hon med lite bröd och lite mat till systrarna och mamman hemma i huset. Maten och de få pengarna hon tjänar gör att familjen överlever. Men det är inte bra liv säger Tabasum.

– Jag säger så här: vårt liv är som ett helvete och vi väntar på vår död.

Arkivbild: Carl Montgomery CC-BY.

**

Artikeln är skriven av NN som är en 26-årig journalist som sedan 2021 rapporterar anonymt från Kabul för Blankspot. Varje vecka finns hennes intervjuer med människor på plats om hur livet påverkats i huvudstaden. För att inte missa hennes unika rapporter skriv upp dig för Blankspots nyhetsbrev.