Nyheter om

Hungerkrisen i Kabul gör det svårt att bryta fastan

Det har varit en speciell Ramadan i år och i flera hem har det till och med saknats bröd till frukost. Blankspot träffar en kvinna i Kabul som beskriver situationen som en lång väntan på att dö av hunger.

Ramadan är den heligaste månaden i den muslimska kalendern. Enligt tradition ska fastan brytas på kvällen vid skymning. 

– Men i år har vi inget bröd att äta när skymningen kommer. Vi är så trötta på den här situationen, säger Rabia Rasooli.

Hon är i dag änka och beskriver hur varje dag är en kamp för att hitta mat. Från soluppgång till solnedgång. 

– För oss kvinnor som försörjer familjen är detta en hård tid. Jag är så trött att jag knappt kan tänka.

Före maktskiftet arbetade hon för den afghanska armén, men efter att talibanerna tog över förlorade hon sitt jobb. 

– Hela regementet är upplöst. En del flydde, andra gick under jorden. Det finns inget kvar.

Rabia berättar att av hennes tre döttrar har en blivit deprimerad och utvecklat mentala problem. En annan av döttrarna har förlorat två ben och den tredje som gick i 12:e klass tvingas nu vara hemma efter att skolan stängt. 

– Även min yngsta dotter gråter nu på nätterna eftersom hon inte får gå tillbaka till skolan. Det är svårt att förklara för henne varför hon plötsligt måste vara hemma. Talibanerna berövar oss kunskap. De tar framtiden från henne, säger Rabia. 

Varje dag lämnar mamman familjen och ger sig ut på jakt efter bröd så att de ska kunna bryta fastan tillsammans. 

– Jag döljer alltid mitt ansikte så att ingen ska känna igen mig från tiden i armén. Sedan sätter jag mig nere i gathörnet vid bagerierna och tigger. Alldeles nyss ber jag uniform och hade min examen från universitetet och nu lever jag på allmosor. Är det så här mitt liv kommer att sluta så känns det trist. 

**

Artikeln är skriven av NN som är en 26-årig journalist som sedan hösten 2021 rapporterar anonymt från Kabul för Blankspot. Varje vecka finns hennes intervjuer med människor på plats om hur livet påverkats i huvudstaden. För att inte missa hennes unika rapporter skriv upp dig för Blankspots nyhetsbrev. 

Läs även: Författare i Kabul tvingas sälja biblioteket för att inte svälta 

Läs även: Barnmorska i Kabul larmar: Svältande spädbarn