Röster om

Barnmorska i Kabul larmar: Svältande spädbarn

Blankspots reporter i Kabul berättar om situationen på stadens BB.

Av alla Afghanistans problem just nu så är svälten hos de nyfödda det allvarligaste.

När väl ett barn är född borde mamma få krama om det och för ett ögonblick glömma den långa graviditeten och den smärtsamma förlossningen. 

Men så är det inte i Afghanistan. 

Tvärtom så börjar då oron och besvikelsen för de nyblivna mammorna när de inser att det inte finns tillräckligt med mat för bebisen eftersom mammorna svälter och har problem med att producera mjölk. 

Detta är inte bara ett problem på landsbygden utan även i Kabul, huvudstaden. En av de gravida kvinnorna som är gravid i sjätte månaden säger till Blankspot att hon inte vill föda ett barn när det inte finns mat. 

– Min man och jag var glada för bebisen i somras men nu känner jag bara hopplöshet och jag har bett min man att ta bort det ur min magen, men han vägrar och säger att han älskar mig och barnen för mycket för att göra något sådant.  

Läkaren har upprepade gånger under den sista delen av graviditeten sagt till mamman att hon måste äta mera annars kommer barnet att bli för svagt.

– Men vi har ingen mat hemma! Jag vet att mitt barn inte kommer att må bra. Om tre månader kommer jag att föda och vi har varken råd med förlossningen eller med mat. Utan mat ingen mjölk. Jag har panik över att inte kunna ge mitt barn all näring.

En av barnmorskorna på sjukhuset i Kabul berättar att under de senaste två veckorna har fem nyfödda barn dött av undernäring.

Larmrapporter från FN och andra hjälporganisationer visar att upp emot 14 miljoner afghanska barn kan svälta i vinter. 

Artikeln är skriven av NN som är en 26-årig journalist som sedan ett antal veckor rapporterar anonymt från Kabul för Blankspot. Varje vecka finns hennes intervjuer med människor på plats om hur livet påverkats i huvudstaden.

Toppbild: Arkivbild.