Nyheter om

“Kravet på täckande kläder är bara toppen av isberget”

Hur är det att leva som kvinna i Kabul efter att talibanerna tog över? Blankspots reporter har frågat kvinnor om deras vardag.

– Jag kan inte studera, inte arbeta, inte resa utan en manlig medföljare, inte visa mitt ansikte eller gå till parken vissa dagar, så ja situationen är tuff, säger Sadaf Saqib till Blankspot. 

Enligt ett nytt dekret måste alla kvinnor i Afghanistan nu bära heltäckande kläder på offentliga platser. Sadaf säger att om talibanerna kunde kontrollera kvinnors syreupptagning så hade de antagligen bestämt hur mycket syre kvinnor skulle få andas per dag. 

– Nu med lagen om att skyla ansiktet så är det förbjudet att lämna hemmet utan att täcka sig och om man inte lyder då är det ens man som kan hamna i fängelse. 

Sadaf Saqib sager att hon lider av astma vilket gör det svårt att täcka hela ansiktet. 

– Min far är orolig men han gav mig tydliga instruktioner… Antingen så täcker jag ansiktet eller så går jag inte ut. Om jag gör det utan rätt klädsel kommer han att fängslas. 

Enligt Sadaf Saqib är klädreglerna bara ett symptom.

– Det som sker är att kvinnor och flickor ska plockas bort ur stadsbilden. Vi ska bara vara männens ägodelar och helt sakna autonomi. 

Hon vill inte acceptera reglerna men ”eftersom vi lever under en diktatorisk regering” säger hon att hon och andra kvinnor måste. 

– Säger Haibatullah Akhundzada (talibanernas talesperson) att det är så och att männen kommer förlora jobbet och fängslas, då måste man lyssna på det. 

Talibanerna själva har efter beslutet meddelat omvärlden att det inte är någon ide att de protesterar. 

– Vi uppmanar världen till att försöka samarbeta med oss och folket i Afghanistan. Vi behöver inte mer fördömanden eller sanktioner. Historien kan vittna om att det inte finns en enda afghan som kommer böja sig för något yttre tryck, sa Mohammad Khalid Hanafi, ministern för propaganda och dygder under en presskonferens.

Sadaf Saqib menar att kvinnor i landet står inför en lång lista med utmaningar: självmordsattacker, arbetslöshet, fattigdom och brist på utbildning. 

– Men den enda fråga regeringen engagerar sig i är lagar om kläder! 

Foto: Arnesen