Nyheter om

Mamma i Kabul ”Alla mina barn har nu dött i olika självmordsattacker”

Den 19 april 2022 skedde en självmordsattack mot Abdul Rahim Shahid skolan och Mumtaz Educational Center i västra Kabul. Attackerna visar att talibanregeringen inte kan skydda invånarna. Det säger drabbade till Blankspot.

Årets Ramadan har kantats av sorg för många av familjerna i Kabul. Förutom bristen på mat när fastan ska brytas har staden drabbats av flera självmordsattacker. 

– Jag förlorade min man i en attack nära Dihmazang 2018, två år senare förlorade jag min ena dotter och nu i tisdags mitt sista barn i attacken mot Mauwood Educational Center. Mitt enda brott är att vara född människa, säger en kvinna till Blankspot.

När den senaste explosionen skedde var hon hemma och tryckvågen fick det att ringa i öronen.

– Jag släppte allt jag hade i händerna och sprang mot skolan. När jag kom fram hade säkerhetsvakterna lagt kropparna på rad bakom Mohammad Ali Jenah sjukhuset. 

Det blev snabbt fullt med föräldrar som ville in och leta efter sina skadade och döda barn och sjukhusets vakter slog anhöriga med batonger i kaoset. Väl inne låg barnen i långa rader. 

– De slog oss för de ville inte att vi skulle komma in och se hur många som dött. De ville dölja brottet. 

Attacken skedde på den 221: a dagen av talibanstyre och efter att flickskolor hade stängts. 

– Flickorna får inte gå till skolan på grund av att de är just flickor och de som studerar massakreras under skoltid för att de är hazarer. 

Den numera barnlösa mamman säger till Blankspot att hon vill se fördömanden från världens alla länder, ledare och internationella organisationer. 

– Det vi mest av allt behöver är stabilitet och fred, välfärd och ett vanligt liv. Men vi skulle också vara nöjda med att ingen dödade oss. Bara sluta spräng våra barn. Vi är inga terrorister vi är trötta, så trötta på detta krig.

**

Artikeln är skriven av NN som är en 26-årig journalist som sedan 2021 rapporterar anonymt från Kabul för Blankspot. Varje vecka finns hennes intervjuer med människor på plats om hur livet påverkats i huvudstaden. För att inte missa hennes unika rapporter skriv upp dig för Blankspots nyhetsbrev. 

Läs även: Författare i Kabul tvingas sälja biblioteket för att inte svälta 

Läs även: Barnmorska i Kabul larmar: Svältande spädbarn

Toppbild: Arkivbild, Sven Dirks, Wikimedia Commons.