Nyheter om ,

Författare i Kabul tvingas sälja biblioteket för att inte svälta 

Blankspots reporter i Kabul möter en av landets intellektuella som berättar om desperationen under talibanerna.

– Innan talibanerna tog över var jag en offentlig person. Jag gav intervjuer, pratade i medier och skrev. Jag slogs för kvinnors rättigheter. Men nu är jag tyst. Jag kan inte längre verka, säger den kvinnliga författaren som vill vara anonym.

Maktskiftet i augusti innebar inte bara att kvinnan förlorade sina inkomster utan också att samhällsdebatten dog ut. Sedan tog maten slut.

– I veckan började jag sälja mina böcker för att kunna köpa mat. Böckerna är ovärderliga, men jag får inte mycket för dem. Jag älskar dem och minns hur jag kämpade som ung för att köpa dem, de är mina bästa vänner som jag nu säljer, det är de jag älskar mest. 

I det en gång så imponerande hemmabiblioteket gapar nu stora hål. 

– Jag kan ibland vakna på nätterna och gå ner för att leta efter en favoritbok för att med hjälp av den klara en lång sömnlös natt, för att sedan inse att jag inte hittar den eftersom jag sålt den! Säger hon med ögonen fulla av smärta.  

Efter varje bok hon säljer ångrar hon sig bittert. Att kunna köpa mat gör magen mätt men sedan kommer natten och utan att kunna fly in i böckernas värld blir nattens mörkaste timmar svårare att klara av.

– Böckerna visar mig vägen, men jag säljer dem nu en och en för att inte svälta. Det är fruktansvärt, det är mina vänner jag säljer. Mina kärlekar. För mig är de mer än böcker och jag kommer aldrig att glömma dem. 

När den sista boken är såld är det ändå över, menar författaren.

– I det läget så finns det inget liv att förlora. 

Artikeln är skriven av NN som är en 26-årig journalist som sedan ett antal veckor rapporterar anonymt från Kabul för Blankspot. Varje vecka finns hennes intervjuer med människor på plats om hur livet påverkats i huvudstaden. För att inte missa hennes unika rapporter så skriv upp dig för Blankspots nyhetsbrev.

Toppbild: Wikimedia Commons Shah M Bookstore in Kabul