Sedan början av 2022 har Turkiet deporterat 40 000 flyktingar eller ”irreguljära migranter” som det heter. Det är en ökning med 80 % jämfört med samma period förra året.
Av Mohammad 4 juni, 2022
Det turkiska migrationsverket ”Migration Management Directorate” meddelade i veckan att Turkiet deporterat mer än 38000 irreguljära migranter som ”olagligt tagit sig in i landet, brutit mot visum- och uppehållsbestämmelser, arbetat utan tillstånd, begått bedrägerier och äventyrat allmän säkerhet”.
- OM DAGBOKEN
- Jag heter Mohammad och kommer från Afghanistan. I Sverige var jag asylsökande. Det här är min dagbok. (Läs tidigare veckors inlägg här.)
Myndigheten meddelade också att turkiska myndigheter förhindrat inresa för cirka 2 616 509 utlänningar som har försökt ta sig in olagligt i landet sedan 2016. Deportationer av ytterligare ett par 100 000 migranter från 94 nationaliteter, inklusive flera hundra tusen afghanska medborgare, flera tusen pakistanska medborgare, flera tusen syrier och andra kommer nu att fortsätta enligt myndigheten.
I den senaste deportationsvågen skickades ungefär 5000 personer tillbaka till Afghanistan i nio charterflyg som organiserades mellan 15-22 maj. Ytterligare 12 flyg har chartrats för nästa etapp.
Runt om i Istanbul så letar polisen efter papperslösa och många från Afghanistan sätts i förvar. Jag har själv blivit stoppad och tillfrågad om tillstånd många gånger och det rör sig också massor av hemliga poliser med vanliga kläder som frågar efter ID kort. Det är absolut inte en lätt tid att vara papperslös i.

I bakgrunden rasar också en debatt i Turkiet om den stora tillströmningen av migranter från konfliktområden som Afghanistan, Ukraina och andra länder. Många menar att i ett läge där Turkiet redan står inför stora ekonomiska problem blir detta en för stor börda.
Turkiet har länge varit en viktig transitpunkt för asylsökande som vill ta sig till Europa. Men på senare år har fler och fler inte kommit vidare utan blivit kvar här.
Jag tycker inte man kan döma Turkiet för att de utvisar människor till deras hemländer. Det är inte konstigt. Sverige utvisade ju mig och flera andra så det är inte alls konstigt att Turkiet gör det också.
I veckan hade jag svenska vänner på besök, Birgitta och Anders och när de kom var vi sju personer i huset. Efter att vi varit på en resa under 10 dagar till Pamukkale och Antalya så var det bara fem kvar när vi kom tillbaka. Två hade utvisays.
Birgitta och Anders har nu åkt tillbaka till Sverige. Att ha dem här var så trevligt och jag kommer att sakna dem.
**
I över två år har Mohammad fört dagbok på Blankspot om hur han som utvisad försökte återanpassa sig till livet i Afghanistan och sedan om livet på flykt undan talibanerna. Nyligen belönades dagboken med Sveriges Tidskrifters pris ”Årets grepp”. För att inte missa nästa vecka så skriv upp dig för Blankspots nyhetsbrev.