Nyheter om

Blankspots ”Dagbok från Kabul” vinner Tidskriftspriset

I över ett år har Mohammad fört dagbok på Blankspot om hur han som utvisad försöker återanpassa sig till livet i Afghanistan. Nu belönas dagboken med Sveriges Tidskrifters pris "Årets grepp".

Juryns motivering lyder: ”Det är egentligen enkelt och vanligt, men från en plats där inget är enkelt eller vanligt. En plats som omges av myter och tvärsäkra uppfattningar. Vinnaren har låtit människan bakom volymerna rapportera själv från denna vita fläck. Vecka efter vecka i över ett år. Mohammads dagbok från Kabul är årets grepp”.

Mohammad inledde sitt dagsboksskrivande på Blankspot för över ett år sedan med orden: ”Jag som skriver den här dagboken varje vecka heter Mohammad och utvisades 2019 från Sverige till Afghanistan. Jag skriver för att berätta om en verklighet som inte visas på tv.” 

Sedan dess har han varje vecka rapporterat om vardagen i Kabul för en utvisad och därigenom gett våra läsare ett komplement till den journalistik och de reportageresor som görs till landet. 

– Dagböckerna når varje vecka läsare som på ett nytt sätt kan få svar på sina frågor kring vad som sker med de utvisade. Något som Blankspot följt sedan 2017. Att låta en av de utvisade få en egen röst är ett grepp som uppskattats och kastat ljus över ett underbevakat område och en vardag bortom storpolitik och fredsavtal, säger Blankspots chefredaktör Martin Schibbye. 

Motiveringen för nomineringen löd: ”Knappt några rapporter når oss längre från Kabul. Men tack vare utvisade Mohammads dagbok så blir Afghanistan en klart mindre vit fläck på kartan. Ett smart grepp som dessutom pågår vecka ut och vecka in.

När Blankspot når Mohammad på torsdagskvällen så har han precis lämnat veckans dagbok som publiceras på fredagar.

“Fantastiskt! Oj, det känns bra! Spännande. Det känns otroligt bra”, skriver han i ett meddelande.

Den Parisbaserade filmaren och regissören Sofia Norlin är en av dem som bearbetat dagböckerna under året tillsammans med Blankspots redaktion.

– Det har varit ett stort förtroende, både vackert och omskakande, att få ta hand om foton och texter som Mohammad skickat – en direkt blick från både finstämda och oerhört smärtsamma situationer som han levt igenom och rapporterat om med stort mod, säger Sofia Norlin.

Nästa dagbok publiceras imorgon på Blankspot.se

Här kan finns alla dagboksinlägg.

**

Läs alla dagboksanteckningar här. För att inte missa nästa veckas dagbok prenumerera på Blankspot.

Jag vill prenumerera!

Läs våra köpvillkor vid beställning.

Här är alla vinnare

ÅRETS AD
Nina Oja, ELLE
Juryns motivering:
”Med en genuin känsla för trend lyckas vinnaren med lätt hand hantera tungviktarens olika titlar. Hon formar en livsstilsmarkör och samtidigt ett innehåll som engagerar sina läsare.”

ÅRETS AFFÄRSUTVECKLING
Faktum / Försäljningen av Faktum Novell
Juryns motivering:
”Går det att ta med sig en viktig affärsmodell i print in i en digital tillvaro? Vinnaren av årets affärsutveckling visar att det är fullt möjligt om den kreativa nivån är hög. Lösningen ledde inte bara till ny energi bland medarbetarna, den ökade omsättningen var snart ett faktum.”

ÅRETS EVENT
Breakit 24Live
Juryns motivering:
”Att se en möjlighet när andra ser ett hinder, det kännetecknar en sann entreprenör. Att sedan utveckla det nya till något så banbrytande att det blir otänkbart att gå tillbaka till det gamla, det kännetecknar en sann vinnare. Priset går till Breakit - Breakit24live!”

ÅRETS GRANSKNING
Svarthandeln inifrån, Hem & Hyra 
Juryns motivering:
”En engagerad jury (”Jag blev jättearg när jag läste!”) hittade ett helt pärlband av kriterier för högkvalitativ journalistik: Viktigt ämne för många, lätt att förstå, relevant, gedigen research, välskrivet - och stort genomslag i samhällsdebatten, därtill i en tidning som gång på gång levererar angelägna avslöjanden.”

ÅRETS JOURNALIST
Irena Pozar, Vecko-Revyn
Juryns motivering:
”Med tung journalistik och ett fjäderlätt handlag, har hon fört tonårstjejernas klassiska tidskrift in i 20-talet. Här varvas ambitiösa granskningar av våld i nära relationer med lika ambitiösa sminkguider. Dessutom sabbar hon ackordet för alla kollegor, genom att få ett soloprojekt med liten budget att framstå som skinande påkostat. Ja, till och med horoskopen känns gedigna och genomarbetade. Irena Pozar är VeckoRevyn, och hon är också Årets Journalist.”

ÅRETS KAMPANJ
Lifestylegruppen Bonnier News arbete med Le Gruyère AOP
Juryns motivering:
”Att ”hålla i och hålla ut” är höstens mantra - och gör man det även i kommunikationen börjar det smaka riktigt gott. Med en mix av uppfinningsrikedom, nya influenser och gammal god berättelse visar man strålande resultat som räcker ända upp till toppen. Juryn hittar en stark vinnare i Lifestylegruppen Bonnier News arbete med Le Gruyère AOP.”

ÅRETS LJUD & RÖRLIGT
Allas.se – Sista slaget
Juryns motivering:
”Vinnaren förflyttar sig själv och sitt uttryck till en ny plattform utan att tappa vare sig kvalitet eller fokus på berättelserna. Att de starka vittnesmålen dessutom träffar rakt in i en fråga som inte bara berör den som ser, lyssnar och läser utan hela samhället imponerar.”

ÅRETS OMSLAG
Mama nr 7 2019
Juryns motivering:
”Exklusivt och unikt utan att göra avkall på charm och värme. När en person som målgruppen är särskilt nyfiken på, själv hör av sig till tidningen och vill vara med, är det om något ett kvitto på varumärkets styrka och kvalitet. Sängbilden bäddade för en välförtjänt säljsuccé. Ett hantverksskickligt omslag som gick hem i både slott och koja.” 

ÅRETS RISING STAR
Catherine Edwards, The Local
Juryns motivering:
”Med skicklighet och förmåga att lyssna in har vinnaren lyckats journalistiskt och med egna initiativ bidragit till den digitala läsaraffären. Hon delar med sig av sin kunskap på ett lika självklart sätt som hon står upp för en målgrupp andra förbiser. Vi inspireras och imponeras av Årets Rising Star: Catherine Edwards!”

ÅRETS SKOLTIDSKRIFT
The Rydberg Tribune - Viktor Rydbergs gymnasium, Stockholm
Juryns motivering:
”Med en sammanhållen design och ett kittlande tilltal, där form och innehåll lever i perfekt symbios, lyckas denna tidning leverera både igenkänning och överraskningar. De senaste årens utvecklingskurva vittnar om ett redaktionellt arbete som gått från klarhet till klarhet, och håller så hög klass att såväl skoltidningar som Tidningssverige i stort bör se och lära av denna tidning!”

ÅRETS TIDSKRIFT FACKPRESS
Hem & Hyra
Juryns motivering:
”Det krävs något alldeles extra av den som vill vinna ett andra tidskriftspris. Årets vinnare har med mod och kraft tagit strid för sina läsares grundläggande behov, med en journalistik som är orädd både inför makten och de känsligaste frågorna.”

ÅRETS TIDSKRIFT POPULÄRPRESS
Allas.se
Juryns motivering:
”Stark kärlek till användarna. Stark känsla för deras berättelser. Stark tonträff i text, bild och video. Årets vinnare är en varm vän i vardagen, precis som sina användare. Tillväxten är snabb för detta unika samarbete, där framtidens grepp och styrkorna i flera titlar samlas. Det här är den moderna familjetidningen för alla.”

SVERIGES TIDSKRIFTERS STORA PRIS
Tidningen Land
Juryns motivering:
”I en tid då inget är som förr och allt ställts på ända, finns en konstant. En trovärdig röst som alltid befinner sig i ögonhöjd med läsarna och knyter ihop vårt land från norr till söder. Genom att vara lågmäld, trovärdig och aldrig låta sig förföras av kortsiktiga trender står den vecka efter vecka, år efter år på ett självklart sätt upp för sin särart. Och för sina läsare. I en värld som präglas av pandemier, oro och polarisering förmedlar den här tidningen – både i papper och på webben – en tidlös trygghet som är få tidningsmakare förunnade.”