Röster om ,

Dagbok från flykten: Talibanerna förbjuder nu afghaner att lämna landet 

Sedan kriget i Ukraina bröt ut faller Kabul i glömska – det skriver Mohammad i veckans dagbok.

Sent på söndagen så kom nyheten från talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid att det nu är förbjudet att för afghaner att lämna landet utan tillstånd eller vid svår sjukdom. Samtidigt kommer rapporter från Kabul om en större säkerhetsoperation där talibaner går från dörr till dörr och griper ”kidnappare, tjuvar och plundrare.”

Beslutet syftar till att sätta stopp för all organiserad evakuering som fortsatt sedan maktövertagandet av både statliga och icke-statloga organisationer. Men även familjer som på egen hand försöker lämna Afghanistan kommer nu att tvingas inhämta ett tillstånd från talibanerna för att få göra så. 

– Jag vill göra det klart att de som lämnar landet med sina familjer och inte har något tillstånd… vi kommer att stoppa dem, sa Mujahid på en presskonferens.

Under presskonferensen meddelades också att en kvinna inte kan resa utomlands utan en manlig följeslagare. Samma begränsning som redan gäller för den kvinna som vill resa från en stad till en annan. 

–  Om de (kvinnorna) vill resa utomlands måste de ha en följeslagare, sa Mujahid. Detta är sharia.

De nya restriktionerna är en signal till de tiotusentals afghaner som arbetat för de USA-ledda styrkorna och som sedan dess försökt lämna landet.  Mer än 120 000 afghaner evakuerades mellan den 15 och 31 augusti efter att talibanerna tog makten.  Men tusentals fler befinner sig fortfarande i Afghanistan. 

Även om det sista officiella evakueringsflyget lämnade Kabuls flygplats den 1 december så organiserades så sent som i förra veckan en bilkaravan ut ur landet till Pakistan. 

Talibanerna uppger att de tagit beslutet om ett stopp för utresor efter att ha fått rapporter om att ”tusentals afghaner utomlands befinner sig i en mycket dålig situation”.

– Regeringen har ett ansvar att skydda folket, så det utresa kommer att stoppas så länge vi ser att deras liv är i fara, sa talespersonen. 

Afghanistan har varit i en djup ekonomisk kris sedan talibanerna tog kontroll över Kabul i augusti, och även de som inte har några band till den tidigare regeringen eller utländska styrkor försöker nu fly landet.

Många av de som vill lämna men är kvar i Kabul är nu oroliga för att bli måltavlor på grund av deras band till den tidigare regeringen.

Lokalbefolkningen har lagt upp videor på sociala medier som visar hus som de säger har förstörts av talibanerna under sökandet efter personer att gripa. Andra hävdar tvärtom att talibanerna varit artiga och att allt gått korrekt till. 

Talibanerna menar att de under räderna i Kabul bland annat befriat två tonårstjejer som hölls fastkedjade i en källare. Man har också beslagtagit vapen, sprängämnen, radioutrustning och drönare.

– Sex misstänkta medlemmar av gruppen Islamiska staten, inklusive nio kidnappare och 53 professionella tjuvar, har arresterats uppgav talibanernas talesperson. Vi vill försäkra folket i Kabul att dessa operationer inte innebär något hot mot allmänheten.

Ni som läser min dagbok vet att talibanernas påstående inte stämmer. Men ni vet också att sedan kriget i Ukraina bröt ut så faller Kabul i glömska. 

**

I över ett år har Mohammad fört dagbok på Blankspot om hur han som utvisad försökte återanpassa sig till livet i Afghanistan och sedan om livet på flykt undan talibanerna. Nyligen belönades dagboken med Sveriges Tidskrifters pris ”Årets grepp”. För att inte missa nästa vecka så skriv upp dig för Blankspots nyhetsbrev.