Röster om ,

Dagbok från flykten: Våg av kidnappningar mot kvinnliga aktivister i Kabul

I veckan hade Mohammad ett långt samtal på twitter spaces med kvinnor i Kabul om situationen i landet. I dagboken skriver han om ropen på hjälp.

Jag pratade på twitter spaces om varför talibanerna fortsätter att gripa kvinnor som protesterar mot talibanerna, Nyligen fängslades bland annat Zahra Mohammadi och Mursal Ayar författare och människorättsaktivister. 

Det som skett är ren och skär kidnappning. 

Det finns inte längre något kvinnofängelse, det finns ingen kvinnlig polis så alla frågar sig var de häktade tagits? Den enda slutsatsen man kan dra är att talibanerna kidnappat dem. Utan tillgång till advokater. 

Det positiva mitt i allt detta är att de flesta afghanska användare av sociala medier reagerat starkt på det fortsatta frihetsberövandet av afghanska kvinnliga demonstranter i Afghanistan. 

I samtalet på twitter spaces vittnade många om att bortförandet av kvinnor fortsatt och att det är kvinnor som Zahra Mohammadi, medlem av Afghanska Fria Kvinnorörelsen som försvinner. 

Ingen tjänsteman från talibanerna har ännu kommenterat frihetsberövandet av kvinnliga demonstranter i Afghanistan. FN har krävt att talibanerna omedelbart måste berätta om var kvinnorna hålls och vad de anklagas för. 

FN-organet UNAMA har krävt att de omedelbart ska sättas på fri fot. På organisationens Facebooksida skriver UNAMA att de kräver att landets inrikesministerium ska lista alla de kvinnliga aktivister som gripits under det senaste dygnet: “FN upprepar sin uppmaning att frige alla kvinnliga aktivister som har försvunnit och deras släktingar.”

UNAMA betonade att “omedelbara åtgärder behövs från talibanerna för att stoppa bortförandet och frigivning av de som har försvunnit.”

Flera internationella människorättsorganisationer, inklusive Amnesty International, har uttryckt stor oro över frihetsberövandet av afghanska kvinnliga demonstranter i Kabul och uppmanat talibanerna att undersöka händelsen och släppa dem omedelbart och villkorslöst.

Europaparlamentet var i veckan värd för ett antal afghanska kvinnor under två dagar och höll en särskild session med titeln “Afghanska kvinnodagar”.  

Ett antal afghanska kvinnor som deltog i mötet sa att i och med talibanernas framväxt i Afghanistan, går afghanska kvinnor och flickor igenom de svåraste förhållandena och att världen bör stödja afghanska kvinnor och flickor och inte lämna dem åt sitt öde.

Europaparlamentets ordförande Roberta Metzula sa att alla engagemang i Afghanistan ska vara villkorade med skyddet av kvinnors rättigheter.

Flera i samtalet på twitter uttryckte stor oro över framtiden i Afghanistan. 

De bad medier att berätta om situationen. Jag svarade de som frågade mig, då de visste att jag skrev, att jag bara kan berätta i min dagbok vad de berättat för mig. 

Jag sa till dem att jag skulle uppmana de som läser min text att dela den. Så att fler får veta att talibanerna kidnappar kvinnor. 

Foto: Mohammad.

Det blev inte så mycket om mig själv i det samtalet och inte heller i veckans dagbok. Men min situation är inget jämfört med den som dessa kvinnor befinner sig. Därmed inte sagt att mitt liv på något sätt är roligt, men det tar vi en annan gång. 

Jag hoppas nu bara att omvärlden sätter stopp för dessa kränkningar i Kabul. Att EU säger ifrån på allvar. 

Men jag vet också att det inte kommer att ske och att kvinnorna i Afghanistan bara har varandra. 

**

I över ett år har Mohammad fört dagbok på Blankspot om hur han som utvisade försökte återanpassa sig till livet i Afghanistan och sedan om livet på flykt. Nyligen belönades dagboken med Sveriges Tidskrifters pris ”Årets grepp”. För att inte missa så skriv upp dig för Blankspots nyhetsbrev.